Rahastosäästäminen - 5 (+1) syytä aloittaa

Jaa sivu

Kaipaatko säästöillesi parempaa tuottoa? Haluaisitko kokeilla sijoittamista, mutta hallitulla riskillä? Rahastosäästäminen voi hyvinkin sopia juuri sinulle.

Rahasto on suosittu säästämisen ja sijoittamisen muoto. Mutta miksi aloittaa rahastosäästäminen? Kokosimme tähän blogikirjoitukseen viisi hyvää syytä.

1. Rahastosäästäminen on helppoa ja joustavaa

Rahastot tarjoavat sinulle vaivattoman tavan laittaa rahaa sivuun ja samalla tavoitella varoillesi järkevää tuottoa. Sijoitusrahastoihin voidaan tehdä kertamerkintöjä tai säästää kuukausittain tietty summa jatkuvalla rahastosäästösopimuksella.

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä, mutta niitä voidaan pienentää sijoitusten oikeanlaisella hajauttamisella. Rahastosijoituksissa hajauttaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että rahastojen varat sijoitetaan useisiin eri kohteisiin – sekä ajallisesti, maantieteellisesti että eri omaisuusluokkiin hajauttaen. Eli kaikkia munia ei laiteta samaan koriin.

Rahasto on hyvä säästämisen ja sijoittamisen muoto myös varojen siirtämisen kannalta. Elämässä tulee vastaan yllättäviä tilanteita, joissa säästössä olevia varoja pitää saada käyttöön ja vielä mahdollisimman nopeasti. Esimerkiksi äkillisen sairastumisen, auton hajoamisen tai muun yllättävän tilanteen sattuessa myös raha-asiat nousevat esiin. Rahastosäästäminen tarjoaa joustoa tällaisiin tilanteisiin. Rahasto-osuuksien myyminen ja rahojen siirtäminen itselle on helppoa ja nopeaa. Tavallisesti rahat ovat tililläsi muutamassa pankkipäivässä.

Säästämisen suunnittelussa tulee myös huomioida elämän yllättävät tilanteet ja rakentaa säästämisratkaisu siten, että varojen siirto ja nostaminen on tarvittaessa mahdollista.

2. Mahdollisuus tavoitella korkeampaa tuottoa

Oletko tottunut säästämään rahaa tilille? Noin 70% suomalaisista on tottunut tekemään niin. Tilille säästämäsi varat voisivat kuitenkin myös tuottaa sinulle lisää rahaa. Rahastot ovat järkevä vaihtoehto tilisäästämiselle, koska rahastojen tuotot ovat usein selvästi korkeampia kuin tavallisessa tilisäästämisessä.

Tuotto-odotus ja riski kulkevat aina käsi kädessä – mitä suurempi tuotto-odotus, sitä suurempi riski. Sijoitusaika vaikuttaa myös riskinottoon: mikäli haluat nostaa varat käyttöösi esimerkiksi alle kahden vuoden sisällä, kannattaa valita matalan riskin rahastoja.

Sinulle oikeanlaisten rahastojen valintaan kannattaa käyttää sijoitusneuvojiemme apua. Voit myös tutustua viimeisimpään rahastokatsaukseemme.

3. Rahaston sijoituksista vastaa ammattilainen

Säästäminen ja sijoittaminen koetaan usein hankalaksi. Pörssikurssit, tuotto-odotukset ja korot ovat monelle meistä vieraita asioita. Rahastosäästämisen etuna on se, että jokaisella rahastolla on salkunhoitaja, sijoitusalan ammattilainen, joka seuraa markkinoiden kehitystä ja hoitaa rahaston sijoituksia parhaalla mahdollisella tavalla. Voit siis huoletta jättää rahastosijoituksesi ammattilaisen hoidettavaksi, yksi asia vähemmän murehdittavaksi. Check!

4. Voit lähteä liikkeelle kohtuullisella summalla kuukaudessa

Jatkuva säästäminen on helppoa aloittaa kohtuullisella säästösummalla. Pääset liikkeelle säästämällä rahastoon esimerkiksi 100 euroa kuukaudessa. Sijoitusrahastot ovat joustavia, ja vakuututtuasi säästökohteen sopivuudesta voit korottaa kuukausittain säästettävää summaa helposti.

5. Poissa silmistä, poissa mielestä

Käyttötilillä säilytettävä raha on mukana arjen taloudenpidossa. Kynnys sen käyttämiseen houkutuksen sattuessa voi olla liiankin alhainen - myös silloin, kun säästöille oli mietittynä jokin ihan muu, tärkeä kohde.

Varat voi vapauttaa myös rahastosta, mutta sen tekeminen vaatii aktiivisemman päätöksen, kuin käyttötililtä nostaessa. Pienemmät ja lyhytaikaiset, usein varsin turhat hankinnat eivät pääse syömään säästöjä huomaamatta. Rahasto on myös luonteeltaan erilainen kuin tili. Pelkän säilyttämisen sijaan rahat on sijoitettu tuottamaan lisää, jolloin niiden tulevaisuuden hyödynkin mieltää eri tavalla, mikä voi hillitä heräteostoksia.

+1 Rahastosäästäminen on koukuttavaa

Varoitus: Rahastot saattavat lisätä kiinnostustasi sijoittamiseen ja oman varallisuutesi kasvattamiseen. Saatat jopa innostua sijoittamisesta. Ole siis tarkkana: jos aloitat säästämisen nyt, kuka tietää, vaikka olisit tulevaisuudessa oikea oman elämäsi sijoitusguru.

 

Tavoite saa sinut säästämään, myös rahastoihin. Lataa tavoitteellisen säästäjän muistilista – saat käytännön vinkkejä säästämiseen.

lataa