5 sijoitusvinkkiä maailman tunnetuimmalta sijoittajalta

Kun puhutaan sijoittamisesta, viitataan usein erääseen herraan, joka on yksi maailman tunnetuimmista sijoittajista. Hän on amerikkalainen Warren Buffett. Mikä on hänen onnistumisensa kaava?

Vaikka voisi ajatella, että lähes 80 miljardin dollarin omaisuuden hankkinut Buffett on kuin toiselta planeetalta, on hänen sijoittamisen filosofiassaan paljon hyviä pointteja myös tavalliselle säästäjälle ja sijoittajalle. Tässä 5 sijoittamisen sääntöä, joita Warren Buffett noudattaa:

Warren Buffettin 5 sijoitusvinkkiä

1. Käteinen luo turvaa lyhyellä aikavälillä, mutta on huono sijoitus pitkällä aikavälillä

Käteinen sekä pankki- ja luottokortit ovat osa arkielämäämme. Maksamme niillä päivittäiset ostoksemme, jotka veloitetaan pankkitilillä olevista käyttövaroistamme. Tämän arjen maksuliikenteen lisäksi suomalaiset ovat tilisäästäjäkansaa: kerrytämme varoja ennemmin säästötileille kuin haemme niille tuottoa sijoittamalla.

2. Sijoita pitkäjänteisesti

Buffettin on kuultu sanovan:

”Jos et ole valmis omistamaan osaketta kymmentä vuotta, älä edes ajattele omistavasi sitä kymmentä minuuttia.”

Tämä viisaus pätee lähes kaikkeen sijoittamiseen ja säästämiseen. Aika on sijoittajan paras kaveri – mitä pidemmällä aikajänteellä sijoitat, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada sijoituksellesi tuottoa.

Buffett välttää sijoittamisessa turhaa hötkyilyä. Kokemattomampi sijoittaja voi kokea, että sijoittaminen on jatkuvaa myymistä, ostamista ja tilanteen mukaan toimimista.

3. Sijoita vain sellaiseen, jonka ymmärrät

Warren Buffett korostaa sitä, että sijoittajan tulisi valita sellaisia sijoituskohteita ja sijoitusmuotoja, joita ymmärtää. Tämä on ollut yksi keskeinen sääntö Buffettin sijoitusfilosofiassa jo pitkään. Esimerkiksi Buffettille muutamaa yksittäistä poikkeusta lukuun ottamatta teknologiasektori on ollut ala, jonka hän on jättänyt sijoitussalkkunsa ulkopuolelle.

4. Älä anna uutisten hämärtää näkymääsi

Talousuutiset ja markkinatieto liittyvät olennaisena osana sijoittamiseen ja sijoitusten seurantaan. Joskus esimerkiksi uutiset yritysten tulosennusteista tai tulevaisuuden näkymistä voivat saada piensijoittajankin pohtimaan omien sijoitustensa tilannetta. Syytä paniikkiin tällaisissa tilanteissa ei kuitenkaan ole. Warren Buffett puhuukin 99–1-säännöstä. Sen mukaan vain 1 % talousuutisista vaikuttaa 99 %:iin sijoitusratkaisuista ja -valinnoista. Talousuutisten ei siis kannata antaa vaikuttaa liikaa omaan sijoitustoimintaan lyhyellä aikavälillä.

5. Sijoittaminen ei ole rakettitiedettä

Buffettin mukaan sijoittamista pidetään turhaan monimutkaisena ja vaikeana asiana. Hänen mukaansa sijoittaminen ei ole rakettitiedettä, vaan vaatii pitkäjänteistä sitoutumista ja kärsivällisyyttä. Häntä lainaten: ei ole olemassa taikanappulaa, jolla saa sijoitukset tuottamaan.

Mitä nämä opit kertovat sijoittamisesta?

Mielenkiintoista näissä Buffettin jakamissa vinkeissä on se, että ne ovat hyvin kansantajuisia ja selkeitä. Eikös maailman ehkä tunnetuimman ja menestyneimmän sijoittajan tulisi antaa jotain monimutkaisempia sijoitusanalyysejä ja -näkemyksiä? Puhuessaan sijoittamisesta Buffett on itse sanonut, että

”ei kannata tehdä yksinkertaisesta vaikeaa”.

Warren Buffett ja muut sijoitusgurut nostavat puheissaan esille käteisen ja tilisäästämisen. Oman talouden puskurina toimivan vararahaston tärkeyttä ei kiellä kukaan, mutta tilisäästämisen tuotto jää matalaksi. Sijoitusammattilainen ja kirjailija Robert G. Allen onkin esittänyt hyvän kysymyksen:

”Kuinka moni maailman kaikista miljonääreistä on vaurastunut tilisäästämisellä?”

Haluatko konkreettisia vinkkejä sijoittamisen aloittamiseen? Lataa maksuton sijoittajan käsikirja!