Alexandria varainhoitorahastojen kuukausikommentti 12/2020

Osakemarkkinat jälleen irti reaalitaloudesta?

Viime aikoina otsikon väittämä on ollut esillä eri medioissa lukuisia kertoja, ja pintapuolisesti tarkasteltuna marraskuussa nähty osakemarkkinoiden nousu vaikuttaisi heikosti perustellulta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa koronatartuntoja raportoitiin aivan kuun lopulle asti kiihtyvään tahtiin, mutta tästä huolimatta Dow Jones -osakeindeksi nousi peräti 12 prosenttia päätyen ennätystasolle. Mistä on kyse, ovatko osakemarkkinat ylireagoineet, vai onko sittenkin vielä tilaa kurssinousuun jatkossa?

Viimeisen parin kuukauden aikana talouden ja sijoitusmarkkinoiden näkymät ovat mielestämme kirkastuneet selvästi, kiihtyvistä koronatartunnoista huolimatta. Marraskuun kuluessa saatiin kauan toivottuja uutisia onnistuneista rokotekehityksestä kun Pfizer/Biontech, Moderna ja AstraZeneca kertoivat rokotteistaan ja aikeistaan hakea niille myyntilupia. Tällä hetkellä näyttää hyvin mahdolliselta, että Euroopan ja Yhdysvaltain lääkeviranomaiset myöntävät lähiviikkojen kuluessa myyntilupia ja siten rokotetoimitukset voisivat alkaa vielä joulukuun aikana. Rokotteiden myötä sijoitusmarkkinat, jotka siis ennakoivat tulevien kuukausien talouden kehitystä, ovat jo alkaneet hinnoitella rokotteiden myötä laimenevaa koronariskiä. Ja myös talouden aktiviteetin lisääntymistä, varsinkin koronasta kärsineillä aloilla. Toki pitää muistaa, että rokotetoimituksissa on kapasiteettihaasteita niin tuotantomäärissä kuin logistiikassa, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa Anthony Faucci uskoo maassa olevan laumasuojan jo kesällä.

Talouden tilastointi on ollut varsin myönteistä viimeisten parin kuukauden aikana, talouden aktiviteetti on nousussa, ostopäällikköindeksit kertovat varsin positiivisista odotuksista ja työmarkkinoiden tila on kohentunut varsinkin Yhdysvalloissa. Aktiviteetin palautumista on luonnollisesti jarruttanut juuri korona, mutta tämä hidaste saattaa pienentyä merkittävästi lähikuukausien aikana.

Keskuspankit tukena edelleen

Keskuspankkien harjoittama ultrakevyt rahapolitiikka on painanut korkotason maailmanlaajuisesti hyvin matalalle, mikä tukee korkotason lisäksi massiivisen likviditeetin kautta talouden aktiviteettia. Joulukuussa Euroopan keskuspankin odotetaan vielä kasvattavan joukkolainojen osto-ohjelmaansa ja myös Yhdysvalloissa vastaava liike on tapetilla tammikuussa. Koronapandemian laimeneminen ei ole johtamassa lähitulevaisuudessa rahapoliittisen tuen supistamiseen, mikä osaltaan tukee myös sijoitusmarkkinoiden riskinottohalukkuutta ja TINA-logiikkaa (there-is-no-alternative).

Finanssipoliittisia tukitoimia on jo ilmoitettu ja otettu käyttöön historiallinen määrä: kuluvan vuoden tukitoimet ovat globaalisti tarkasteltuna jopa 3-5 kertaisia verrattuna siihen, mitä vuosien 2008-2010 aikana toteutettiin. Lisätoimia on myös lupa odottaa, kun mm. Yhdysvaltain uutta tukipakettia neuvotellaan jälleen. Tukitoimien teho on toistaiseksi ollut jossain määrin maltillinen, kun pandemia on ollut niin voimakkaasti läsnä. Mutta rokotteiden myötä on mahdollista, jopa todennäköistä, että pandemia hellittää merkittävästi alkavan vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Tässä ympäristössä tukitoimien teho saattaa voimistua merkittävästi ja talouden aktiviteetti saada uutta nostetta.

Poliittinen epävarmuus hieman hellittänyt

Poliittiset epävarmuudet ovat hieman vähentyneet Yhdysvaltain presidentinvaalien jäädessä taakse. Sijoitusmarkkinoiden kannalta Bidenin valinta ja republikaanien enemmistö senaatissa on myönteinen lopputulema. Bidenin uskotaan harjoittavan varsin sovinnollista, perinteistä ja ennakoitavaa hallintotapaa – Trumpin jälkeen tervetullut muutos myös sijoitusmarkkinoiden näkövinkkelistä. Senaatin ollessa edelleen republikaanienemmistöinen Bidenin on vaikea ajaa lupaamiaan merkittäviä veronkorotuksia läpi, mikä huoletti sijoittajia vielä vaalien aikaan. Kauppasota muotoutunee myös hieman sovinnaisempaan asentoon siten, että Euroopan tai kehittyvien talouksien osalta suhtautuminen voi olla vähemmän aggressiivista. Mutta Kiinan suhteen Bidenin odotetaan jatkavan tiukkaa linjaa. Euroopassa, uskomatonta kyllä, lähes viisi vuotta kestäneiden neuvotteluiden jälkeen Brexit on yhä hämärän peitossa, sopimusta ei ole vaikka takaraja häämöttää vuoden lopussa.

Kaikesta huolimatta kohtuullinen sijoitusvuosi

Sijoitusmarkkinoilla vuosi näyttää päätyvän yllättävän positiiviseen tulokseen. Kun maaliskuun pohjilla Alexandrian allokaatiosalkut olivat 15-30 prosenttia miinuksella, niin joulukuun alussa salkut ovat selvästi plussalla vuoden alusta mitattuna. Positiivinen vuosituotto sekä vuoden vaihteen läheisyys saattaa hyvinkin johtaa siihen, että sijoittajat ovat varovaisia liikkeissään.

Tammikuussa tilanne voi hyvinkin olla toinen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että 2021 alussa talouskasvun elpyminen jatkuu, raha- ja finanssipoliittinen tuki on voimakasta, markkinoilla vallitsee nollakorkoympäristö ja koronarokotukset ovat käynnissä. Näin ollen, uuteen vuoteen on mielestämme perusteltua lähteä riskillisiä omaisuuslajeja ylipainottaen.

Allokaatiomuutokset marraskuussa

Marraskuun aikana varainhoitorahastoissa ei tehty allokaatiomuutoksia, rahastoissa on ollut koko kuukauden ajan merkittävä osakeylipaino. Rahastoissa on kuitenkin tehty sijoitusluokkatasolla pieniä muutoksia. Yhdysvaltain osakemarkkinaosuudessa supistettiin hieman kasvuosakkeiden osuutta ja vastaavasti lisättiin ns. core-yhtiöiden painoa. Korkomarkkinoilla myytiin valtionlainasijoituksia, joiden korkotuotto on jo painunut miinukselle ja vastaavasti lisättiin positiivisen juoksevan tuoton tarjoavia investment grade -yrityslainasijoituksia sekä tanskalaisten asuntoluottojen osuutta.

Alexandria Maailma Osake -rahastossa vähennettiin marraskuussa Yhdysvaltain kasvuosakkeiden painoa ja vastaavasti lisättiin core-yhtiöiden painoa, minkä lisäksi osa varoista allokoitiin kehittyville markkinoille pienyhtiörahastoon. Alexandria Kehittyvät Markkinat Osinko -rahastossa vähennettiin hieman kehittyvien markkinoiden indeksipainoa ja vastaavasti lisättiin kehittyvien markkinoiden osinkoindeksipainoa.

lähde: Alexandria Rahastoyhtiö