Alexandrian rahastoilla vahva alkuvuosi

18.04.2019

Sijoitusvuosi 2019 on alkanut verrattain positiivisissa merkeissä maailman osake- ja korkomarkkinoilla, ja huhtikuun loppupuoliskolle mennessä maailman osakemarkkinat olivat nousseet vuoden alusta euromääräisesti mitattuna jo noin 17 %. Viime vuoden lopun voimakas, noin 15 %:n kurssilasku globaaleilla osakemarkkinoilla onkin kurottu käytännössä jo umpeen.

Vahvistuneet markkinatunnelmat ovat näkyneet myös Alexandria-rahastojen hyvänä alkuvuoden tuottokehityksenä. Esimerkiksi Alexandria Balanced Manager -rahasto on vertailuryhmänsä parhaiten tuottanut rahasto tänä vuonna ja Alexandria Growth Manager on vertailuryhmänsä toiseksi parhaiten menestynyt samalla aikavälillä. Rahastojen salkunhoidon selvä ylipaino osakemarkkinoilla on tuottanut alkuvuonna erinomaista tulosta.

Keskeisimpiä syitä vahvaan alkuvuoteen

  • Kauppasotapelot vähentyneet. Markkinoilla on vahvistunut toiveikkuus USA:n ja Kiinan välisten tullikiistaneuvotteluiden etenemisestä. Kauppasotauhittelu ei kuitenkaan ole vielä ohi.
  • Tuki keskuspankkirintamalta. Alkuvuoden kehityksen perusteella ja keskuspankkiirien kommenttien valossa näyttäisi todennäköiseltä, että FED ei nostaisi ohjauskorkoja enää vuoden 2019 puolella. Samaan aikaan EKP:llakaan ei tunnu olevan kiirettä koronnostojen kanssa, ja vanhan mantereen puolella koronnostot voivat siirtyä jopa kesään 2020.
  • Globaali talouskasvu hidastuvaa – taantumaskenaariot epätodennäköisiä. Maailmantalous on edelleen noin 3,5 %:n kasvuvauhdissa 2019, ja pahimmat jarrutuspelot eivät ole tuoreimpien ennusteiden valossa toteutumassa. Samaan aikaan Kiina on lisännyt merkittävästi talouden elvytystoimia. Kuluttajien luottamus on myös säilynyt hyvänä kaikilla keskeisillä talousalueilla.
  • Tuloskasvu edelleen kohtuullista. Yhtiöiden 2019 tulosnäkymissä ei pelättyä romahdusta, vaikka ennusteita laskettiin paljon jo ennen tuloskautta.

Alexandria-rahastojen tuottokehitys alkuvuonna 2019 (per 18.4.2019) ja vuonna 2018

Rahasto 2019 2018
Alexandria Emerging Markets Manager 14,2 % -13,4 %
Alexandria Aggressive Manager 17,1 % -8,5 %
Alexandria Growth Manager 15,8 % -8,5 %
Alexandria Balanced Manager 13,0 % -7,5 %
Alexandria Cautious Manager 6,8 % -4,3 %
Alexandria Kiinteistö 3,0 % 6,2 %