Haluatko miljonääriksi? Tässä 3 oljenkortta

On lottovoitto syntyä Suomeen, sanotaan. Silti miljoonat suomalaiset lottoavat viikoittain haaveillen taloudellisesta riippumattomuudesta aurinkorannoilla loikoillen ja matkustaen. Mieleen nousee kysymys: voiko säästämällä tulla miljonääriksi?

Suomessa on yli 20 000 miljonääriä. Tässä joukossa on mukana niin urheilijoita, poliitikkoja, muusikoita kuin liike-elämässä menestyneitä ihmisiä. Mutta mitkä ovat keskivertopalkansaajan mahdollisuudet rikastua?

Penni on miljoonan alku

Vanhan sanonnan mukaan penni on miljoonan alku. Ajan mittaan Suomen valuuttakin on muuttunut euroksi, mutta sama viisaus pätee edelleen. On selvää, että tavallisen työssäkäyvän ihmisen on vaikeampaa rikastua nopeasti kuin esimerkiksi isommalla pääomalla pelaavan ammattisijoittajan. Siksi kärsivällisyys ja pitkäjänteisyys ovatkin onnistuneen säästämisen ytimessä.

Varallisuuden kasvattamiseen ja rikastumiseen liittyy paljon myyttejä. Oletetaan, että kasvattaakseen varallisuuttaan ihmisellä pitää olla joko paljon alkupääomaa, suuret tulot tai rikkaat vanhemmat. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Jokaisella on mahdollisuus rakentaa omaa varallisuuttaan käytössä olevien varojen pohjalta.

Säästämällä miljonääriksi? Tässä muutama oljenkorsi

Onko säästämällä mahdollista tulla miljonääriksi? Äkkiseltään ajateltuna se tuntuu utopistiselta, mutta otetaanpa asiasta selvää.

Käytännön esimerkki:

Työssäkäyvä suomalaisen yleisin keskiansio 2 500 euroa kuukaudessa. Oletetaan, että perheen molemmat vanhemmat pystyvät säästämään yhteensä 450 euroa kuukaudessa. Kuinka kauan vanhempien tulisi säästää, jotta heillä olisi kasassa miljoona euroa.

1. Miljoona sukanvarteen

450 euroa kuussa säästöön ilman korkoa

Vastaus: 186 vuotta

Selvä, eli ihan tällä sapluunalla ei saada miljoonaa kasaan. Seuraava vaihtoehto?

2. Säästöt tuottamaan korkoa

Mitä tapahtuu säästöajalle, jos sukanvarren tai pankkitilin sijaan säästetäänkin esimerkiksi rahastoihin. Arvioidaan, että rahastosijoitusten keskimääräinen tuotto on 4 %.

Vastaus: Noin 54 vuotta

Nyt ollaan jo astetta lähempänä. Eliniänodotteen ja tätä kautta myös työurien pidentyessä yli 50 vuoden työurat yleistyvät.

3. Lisää varoja paremmalla tuotolla

Miten käy säästöajan, jos sijoitusten keskimääräinen tuotto nousee 6 prosenttiin?

Vastaus: Säästöaika noin 43 vuotta

Mikä on sinun säästämisen tavoitteesi?

Kuten esimerkistä huomaamme, ei miljonääriksi tulo ole säästämällä mahdoton tehtävä. Luonnollisesti se, miten saat rahan tuottamaan, vaikuttaa paljon säästöaikaan. Jos esimerkiksi myyt jossain kohtaa elämääsi asuntosi voitolla tai saat perinnön, voi sinulla olla kerralla enemmän pääomaa, jota sijoittaa eteenpäin.

Vaikka miljonääriksi tulemisesta haaveillaan, ei se välttämättä ole oikeasti elämämme tavoitteena. Oman ja perheen talouden turvaaminen on monille tärkeää, eikä sen saavuttamiseksi välttämättä miljoonaa euroa tarvita.

Unelmoit sitten isommasta asunnosta tai vaikkapa sapattivuodesta perheen kanssa reissaten, säästämisen aloittaminen ja selkeän tavoitteen asettaminen ovat ensimmäisiä askeleita matkalla kohti onnistumista.Etkö tiedä, mistä lähteä liikkeelle säästämisessä ja sijoittamisessa? Lataa maksuton säästäjän opas!

New Call-to-action