irtiottoarjesta

Sijoittaminen

24.5.2019

Irtiotto työelämästä houkuttaa yhä useampaa - miten rahoittaa sapattivuosi?

Haaveiletko vuoden irtiottoa työelämästä? Siintävätkö mielessäsi tuulessa huojuvat palmut ja kiireettömät aamut? Yhä useampi meistä haluaa jossakin vaiheessa elämäänsä pitää vuoden sapattivapaan. Mutta mitä sapattivuosi töistä oikein maksaa, ja miten sen voi rahoittaa?

Kiire, stressi ja paineet ovat läsnä monen työikäisen elämässä. Hektisessä arjessa pysähtyminen voi olla vaikeaa, ja aikaa itselle on usein liian vähän. Tästä syystä yhä useampi työikäinen haluaa irrottautua työelämän paineista ja hengähtää pidempään kuin viikon tai pari.

Muutaman kuukauden, puolen vuoden tai jopa vuoden tauko arjen rutiineista ja velvollisuuksista palauttaa ja antaa aikaa ajatella. Samalla monet mielen solmut aukeavat – ei ole pelkkää sattumaa, että sapattivuoden ja irtioton aikana ihmiset kokevat uusia oivalluksia ja löytävät uutta merkitystä elämäänsä.

Lisääntynyt vapaa-aika mahdollistaa myös omien intohimojen toteuttamisen, esimerkiksi luonnossa liikkumisen, reissaamisen, opiskelun tai ajanvieton perheen kanssa.

Monet työnantajat suhtautuvat sapattivuoteen positiivisesti

Moni miettii, voiko noin vain hypätä uraputkesta vuodeksi pois, jos ura on hyvässä nousujohteessa? Menettääkö silloin merkittäviä mahdollisuuksia? Myös aukko CV:ssä huolestuttaa – voiko se hankaloittaa uraa?

Hyvä uutinen on, että yhä useammat työnantajat ovat alkaneet suhtautua sapattivapaaseen positiivisesti, sillä sen tiedetään lataavan työntekijän akkuja ja lisäävän luovuutta. Sapattivuodelta palaava työntekijä onkin monesti motivoituneempi palaamaan sorvin ääreen, kuin stressaavasta työpaikasta uuteen vaihtava.

Jos siis koet, että tarvitset irtioton, keskustele vaihtoehdoista rohkeasti työnantajasi kanssa. Vaikka vuorotteluvapaan ehdot eivät täyttyisikään, voi esimerkiksi palkaton vapaa olla vaihtoehto.

Ennen kuin painelet pomon puheille, on syytä miettiä vastaus seuraavaan kysymykseen: Miten aiot rahoittaa sapattivapaan, ja mitä se ylipäätänsä maksaa?

Mitä sapattivapaa maksaa?

Sapattivapaan hinta riippuu paljolti siitä, miten aiot vuotesi viettää ja pystytkö tinkimään elintasostasi. Kustannuksiin vaikuttaa myös se, aiotko viettää vuoden kotona perheen kanssa vai reissata ympäri maailmaa. Kun suunnittelet irtiottoasi, mieti tarkkaan, mitä haluat tehdä ja avaa se numeroiksi. Tämä auttaa sinua hahmottamaan minkä verran ylimääräistä rahaa tarvitset sapattivuoden rahoittamiseksi.

Sapattivuosi ulkomailla tulee usein halvemmaksi

Mikäli vuosittaiset tulosi ovat verojen jälkeen esimerkiksi 30 000 euroa, ja haluat viettää sapattivuoden vaikkapa Aasiassa, voit saada sapattivuoden viettämiseen tarvittavat rahat kasaan suhteellisen nopeasti – jos olet valmis tinkimään hieman elintasostasi.

Monissa Aasian maissa pärjää yleisesti ottaen keskimäärin 1000 euron kuukausibudjetilla. Tämän laskelman mukaan tarvitsisit siis ylimääräiset 12 000 euroa sapattivuottasi varten.

30 000 euron nettovuosituloilla sinulle jää palkastasi käteen 2500 euroa kuukaudessa. Jos menosi ovat nykyisellään 2000 euroa kuukaudessa, sinulle jää kulujen jälkeen 500 euroa ylimääräistä rahaa. Saisit siis sapattivapaan rahat kasaan siirtämällä kyseisen summan säästöön kahden vuoden ajan.

Jos haluat saada summan kasaan nopeammin, vaatisi se kukkarosi nyörien tiukemmalle laittamista. Budjettiasi tarkastelemalla saatat kuitenkin löytää ylimääräisiä rahareikiä, joista voisit aivan hyvin luopua. Voisitko esimerkiksi vähentää ulkona syömistä, shoppailua tai minimoida kuukausittaisia kuluja kilpailuttamalla sähkösopimuksen, asuntolainan ja vakuutukset?

Jos näillä toimenpiteillä saat nipistettyä kuukausimenojasi vielä 250 euroa lisää, sapattivuoteen tarvittavat rahat olisivat sinulla kasassa jo 16 kuukaudessa.

Elintasosta tinkimättä jättäminen vaatii enemmän rahaa

Mikäli haaveissasi on irtiotto työelämästä kotisuomessa tutussa ja turvallisessa kodissa elintasoa tiputtamatta, sapattivuoteen vaadittavien rahojen kasaan saaminen kestää huomattavasti kauemmin.

Tarkastellaan asiaa aikaisemman esimerkin kautta:

  • Nettotulot per kuukausi 2 500 euroa
  • Kuukausittaiset menot 2 000 euroa
  • Ylijäävä osa 500 euroa (säästöpotentiaali)

Tällä laskukaavalla sapattivuoden hinnaksi kotimaassa tulisi 24 000 euroa (2000 € x 12), olettaen että laskennassa huomioidaan vain kuukausittaiset menot.

Mutta kuinka kauan tämän 24 000 euron säästäminen veisi aikaa, jos sijoitat 500 euroa kuukaudessa ja mahdollisesti saisit sijoituksellesi pysyvän 6 prosentin tuoton?

Vastaus: 4 vuotta *

Sapattivapaan rahoitus säästämällä vai sijoittamalla?

Jos päätät kerätä sapattivuoden rahat kasaan säästämällä, saat kerätä jokaisen pennosen aivan itse. Sapattivuoden loputtua saatat joutua aloittamaan säästämisen taas nollasta. Eikö olisi fiksumpaa laittaa raha tekemään töitä puolestasi? Näin sinulle jäisi todennäköisesti puskurirahaa myös palattuasi takaisin arkeen.

Sijoittamalla myös mahdollistat irtioton arjesta vähemmällä vaivalla. Toki sijoittamisen hyödyt näkyvät parhaiten pitkällä aikavälillä. Mikäli sijoittaa kovin lyhytaikaisesti, riski siihen, että sijoitusten arvo on juuri silloin matalalla kun rahoja haluaisi nostaa, kasvaa. Tästä syystä sijoittamista yleensä suositellaan vähintään viiden vuoden ajaksi, sillä näin pääset todennäköisemmin nauttimaan sijoittamisen mukanaan tuomista hyödyistä.

Aika on sijoittajan paras ystävä

Tästä syystä sijoittaminen kannattaa aloittaa, vaikka sapattivuosi ei olisikaan vielä suunnitteilla. Kun säntillisesti sijoitat kuukausittain pienen summan vaikkapa rahastoon, voit vuosien varrella huomata kartuttaneesi sapattivuoden rahoittamiseen tarvittavat varat pelkkien tuottojen avulla.

Esimerkiksi jos laitat kuukausittain edellisessä esimerkissä mainitun verran rahaa, eli 500 euroa rahastoon, jonka vuosittainen tuotto-odotus on 6 %:ia, viiden vuoden päästä sinulla voi olla kasassa 34 912 euroa, josta tuottoa on 4 912 euroa. *

Jos tarkoituksesi on nostaa sijoittamiasi rahoja käyttöösi vasta 10 vuoden päästä, sinulla voi silloin olla rahaa tämän laskelman mukaan jo 86 010 euroa. Oman sijoittamasi rahan osuus tästä summasta on 60 000 euroa, ja josta tuoton osuus 26 010 euroa. Laskelmissa ei ole huomioitu verojen tai inflaation osuutta. *

Sijoittamalla varallisuutesi siis kasvaa kuin itsestään pelkällä pitkäjänteisyydellä. Kun sijoitat esimerkiksi 10 vuoden ajan, pääset nauttimaan sapattivuodesta pelkästään sijoittamiesi rahojen tuotoilla kajoamatta itse pääomaan lainkaan. Arkeen palatessasi sinulla on myös mukava summa turvaamassa arkeasi yllätysten varalta.


Lue myös: Sijoittamisen alkeet, osa 1: Viisi vinkkiä aloittelevalle sijoittajalle ja Sijoittamisen alkeet, osa 2: Mihin sijoittaa?


*Tässä artikkelissa esitetyt laskukaavat tai laskelmat eivät ota huomioon inflaation vaikutusta, verotusta eikä mahdollisia kuluja.

Sijoitusten arvo tai niistä saatava tuotto voivat nousta tai laskea, eikä sijoitettua pääomaa saa aina välttämättä takaisin.


Haaveiletko sapattivuodesta? Kiinnostaako sijoittaminen?

Varaa aika asiantuntijalle

Aloita sijoittaminen helposti

Varaa maksuton ensitapaaminen

Konkreettiset vinkit heti käyttöösi

Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.

Kokonaisarvosana
tapaamiselle
Sijoitusneuvojan
asiantuntevuus
Suosittelisi
palveluitamme

Kysy chatissa

Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)

Jätä yhteyden-ottopyyntö

Otamme yhteyttä 24h sisällä haluamallasi tavalla.

Jätä yhteystiedot
Ensiluokkainen henkilökohtainen palvelu
Tilanteeseesi räätälöityä sijoittamista
Sijoitusmenestystä palkitulla valikoimalla
Kestävyys ja vastuullisuus mukana toiminnassa