Lopeta lottoaminen ja ryhdy vaurastumaan

Miksi suomalaiset intoutuvat viikosta toiseen lottoamaan, vaikka todennäköisyys päävoitolle on häviävän pieni, vain yksi 15 miljoonasta? Eurojackpotin todennäköisyys on vielä surkeampi, yksi 95 miljoonasta.

Lotto kiehtoo meitä, vaikka astronautiksikin pääsee helpommin kuin lottovoittajaksi. Tilastotieteilijät eivät lottoa, koska he tietävät voiton todennäköisyyden. Eivät myöskään menestyneet sijoittajat.

Kuponkirahat poikimaan

Paljon tuottavampi vaihtoehto olisikin sijoittaa lottorahat pidemmäksi aikaa. Jos henkilö lottoaa joka viikko täyden kupongin verran, sitä kertyy vuodessa 624 euroa. Jos joka vuosi sijoittaa nämä rahat, koossa olisi korkoa korolle –efektin vaikutuksesta seuraavasti:

5 vuoden kuluttua 3661 euroa

10 vuoden kuluttua 9040 euroa

20 vuoden kuluttua 28555 euroa

30 vuoden kuluttua 70689 euroa

Lottorahat kasvavat 1

Laskelman on tehnyt Ilta-Sanomille Osakesäästäjien keskusliiton analyytikko Henri Huovinen. Laskelmassa arviona on käytetty kahdeksan prosentin tuotto-odotusta, sillä osakemarkkinoiden historiallinen vuosituotto on ollut noin 8–10 prosenttia. Laskelmassa ei ole huomioitu kaupankäyntikuluja eikä veroja.

Tällä lottosäästämisellä ei vielä miljonääriksi tulla, mutta todennäköisesti kymmeniä tuhansia euroja varakkaammaksi.

3 syytä lotota

Yhdysvaltain suositun Powerball-arvonnan todennäköisyys on vaivaiset yksi 292 miljoonasta. Professori Robert Williams on tutkinut muun muassa uhkapelejä ja löytänyt kolme psykologista syytä, miksi ihmiset toimivat epärationaalisesti.

1. Läheltä piti –ilmiö

Lottokupongin kolme oikein numeroa tuntuu jo siltä, että voitto oli lähellä. Sen vuoksi jaksaa toivoa ja yrittää uudestaan, vaikka todellisuudessa ei ollut lähelläkään.

2. Suurten lukujen harha

Suuret luvut eivät ole olleet ihmisen historian aikana merkityksellisiä. Niinpä todennäköisyys yksi 15 miljoonasta ei mielessämme eroa juurikaan verrattuna esimerkiksi yksi 100 000:sta.

3. Voittamisen harha

Voittajista riittää tarinaa ja otsikoita, mutta häviäjistä ei koskaan. Muistamme vain voittajat, ja se saa voittamisen tuntumaan mahdolliselta.

Lottovoittajat ovat kertoneet, miten vaikeaa on suhtautua yhtäkkiä tupsahtaneeseen voittoon ja miten raha ei tehnytkään onnelliseksi vaan aiheutti uusia huolia. Suurikaan kertasumma ei vielä tee meistä rikkaita, ellemme pysty hallitsemaan sitä viisaasti. Vaikeinta on pysyä rikkaana, sillä se vaatii pitkää pinnaa ja suunnitelmallisuutta omaisuuden säilyttämiseksi. Lisää vaurastumisen vinkkejä voit lukea esimerkiksi Jokamiehen- ja naisen vaurastumisen oppaastamme.

Lataa jokamiehen ja -naisen vaurastumisen vaurastumisen opas