Luo perheellesi taloudellinen turva

Miten on läheistesi taloudellisen turvan laita? Luotatko, että yhteiskunnan turvaverkot tulevat avuksi pahoina päivinä? Luotatko siihen, että ne ovat ennallaan vielä vuosikymmenien päästä? Vai kannattaisiko ottaa aloite omiin käsiin ja tutkia miten omilla toimillasi voisit varautua epävarmaan tulevaisuuteen.

Alexandrian teettämä sijoittamista ja säästämistä koskeva tuore tutkimus osoitti, että suomalaiset ovat melko huonosti varautuneet rahojensa riittävyyteen tulevaisuudessa. Ja hekin, jotka ilmoittavat ryhtyneensä säästämään tulevaisuutta varten, myöntävät, että koossa on liian vähän tavoitteisiin nähden.

Joka viides vastaaja arvioi, että eläkepäiviä varten pitäisi olla säästössä 20000-50000 euroa. Ne vastaajat, jotka ilmoittivat ryhtyneensä toimiin, kertoivat, että kasassa oli keskimäärin 43 prosenttia tarvittavasta summasta. Yli 65-vuotiailla oli koossa 80 prosenttia tarvittavasta summasta.

Huomio äiteihin

Erityisesti naiset ovat heikosti varautuneet taloudellisesti. Naisista 46 prosenttia ei usko että työeläke riittää elämiseen, miehistä 48 prosenttia. Suuri osa naisista ei ole ryhtynyt säästämään tai sijoittamaan tulevaisuuttaan varten. Naisista 45 prosenttia kertoo varautuvansa eläkepäiviin, 29 % ei aio tehdä mitään. Miehistä eläkepäiviin varautuu 57 prosenttia, 26 % ei aio tehdä mitään.

Toisaalta avioero tai puolison kuolema voivat keikauttaa talouden pahastikin epätasapainoon jo ennen eläkepäiviä. Naiset ovat tutkimuksen mukaan miehiä valmiimpia kaventamaan elämäntyyliään ja leikkaamaan kulutuksestaan. Naiset elävät yleensä miehiä pitempään ja yksin pienillä tuloilla sinnittely sekä mahdollisen hoidon ja hoivan tarve on raskas yhtälö. Jotta näin ei kävisi, voi naisten turvattuun tulevaisuuteen varautua jo ennalta.

Rahojen herraksi

Tavoitteellinen säästäminen ja sijoittaminen on Suomessa vähäisempää kuin monessa muussa maassa. Suurin osa varoista lepää käyttely- tai säästötileillä matalalla tai olemattomalla korolla. Näin varasi eivät tee työtä puolestasi.

Koko perheen taloudellista asemaa kannattaa suunnitella hyvissä ajoin, jolloin siihen voi helpoiten varautua. Se vaatii vain päätöksen. Yhdessä voi kartoittaa tilannetta ja miettiä, voiko nyt käyttö- tai säästötileillä olevista varoista osan siirtää säännöllisesti syrjään pois välittömästä kulutuksesta. Tai silloin tällöin siirtää isomman erän säästöön. Näitä varoja voisi siirtää kuukausittain tai neljännesvuosittain pitempiaikaisiin ja tuottavampiin ratkaisuihin.

Jos et tiedä, mihin rahasi häviävät, kokeile budjetointia. Se ei ole vaikeaa ja kun alkuun pääsee, lopputulos palkitsee ja pääset rahojesi herraksi. Jos pystyt säästämään viikoittaisesta kulutuksestasi muutaman euron, sinulle kertyy jo sijoitettavia varoja.

Aika on euroja tärkeämpi

Helppoja tapoja päästä sijoittamisen alkuun ovat erilaiset sijoitusrahastot ja säästövakuutukset. Isompia kertasummia voisi sijoittaa myös sijoitusvakuutukseen. Vakuutusten avulla sekä sijoittaja että hänen lähiomaisensa saavat verotuksellisia hyötyjä.

Kullekin perheenjäsenelle voi räätälöidä oman ratkaisun tarpeiden mukaan. Säästösummia tärkeämpää on sijoitusaika. Lapsille kannattaa alkaa säästää jo hyvin varhain, koska korkoa korolle –vaikutus on sitä voimakkaampi, mitä pitempi on sijoitusaika.

Mitä aiemmin tavoitteisiin varautuu, sitä pienemmillä summilla onnistuu. Jo työuran alussa kannattaa ryhtyä varautumaan eläkepäiviin, koska silloin pienistäkin kuukausisummista ehtii kertyä suuria summia vuosikymmenien ajan. Näin voit saavuttaa huomaamattasi taloudellisen omavaraisuuden.

Lataa jokamiehen ja -naisen vaurastumisen vaurastumisen opas