Miksi hyvät tulot eivät riitä? Huonot neuvot haihduttavat ammattiurheilijoiden huipputulot

Ammattilaisurheilijat keräävät satumaisia tuloja, kun yhden vuoden tienestit kohoavat miljooniin. Suurten palkkioiden tarkoitus on turvata koko urheilijan loppuelämä, mutta hyvin usein hän menettää kaikki rahansa.

Näin ainakin Yhdysvalloissa, jossa asiaa on tutkittu koripalloilijoiden, jalkapalloilijoiden, jääkiekkoilijoiden ja baseball-pelaajien keskuudessa.

Ansiot 600pix

Suurimmat ura-ansiot kertyvät koripalloilijoille. Keskimäärin vajaan viiden vuoden urasta kertyy runsaat 26 miljoonaa dollaria eli hiukan yli 24 miljoonaa euroa. Baseball-pelaajan alle kuuden vuoden urasta kertyy keskimäärin runsaat 19 miljoonaa dollaria (euroina runsaat 17 miljoonaa). NHL-pelaajien keskimäärin alle kuuden vuoden urasta kilahtaa tilille hiukan yli 13 miljoonaa dollaria (12 miljoonaa euroa). Huonoiten ansaitsee amerikkalaisen jalkapallon pelaaja runsaan kolmen vuoden keskimääräisellä uralla, joka tuottaa hiukan alle seitsemän miljoonaa dollaria (kuusi miljoonaa euroa).

5 sudenkuoppaa

Kauan eivät varat pysy näiden ammattiurheilijoiden hyppysissä. Business Insiderin mukaan yli kolme neljästä jalkapalloilijasta (78 %) tekee konkurssin viiden vuoden kuluessa pelikentiltä vetäytymisestä. Näin käy noin kahdelle kolmasosalle (60%) koripalloilijoista. Baseball-pelaajatkin tekevät konkurssin neljä kertaa useammin kuin keskivertokansalaiset.

Urheiluijoiden konkurssit

Fame to shame: miksi?

1. Elämä yli varojen

Urheilijat ajattelevat rahaa tulevan ikuisesti, ikään kuin he eivät voisi tuhlata sitä kaikkea. Mutta kun tulee aika maksaa verot ja agenttipalkkiot viiden miljoonan dollarin vuotuisista tuloista, rahaa on enää kaksi miljoonaa ja sekin kuluu nopeasti.

2. Lyhyt aika huipulla

Urheilussa huipputuloja tuottava sesonki on paljon lyhyempi kuin millään muulla alalla. Urheilijoilla ei ole aikaa eikä halua seurata sijoituksiaan.

3. Talouden ymmärrys puuttuu

Urheilijat näkevät menestyvien bisnes-ihmisten tuhlaavan suuria summia ja jotkut heistä ajattelevat, että heidän tulisi tehdä samoin. Erona on tosin se, että bisnes-ihmiset viettävät elämänsä opiskellen ja työskennellen rahan parissa, kun taas urheilijat viettävät elämänsä pelikentillä.

4. Väärät sijoituskohteet

Nuoret ja taloutta ymmärtämättömät ihmiset sortuvat helposti huonoihin sijoitusvaihtoehtoihin, jopa huijausten kohteiksi. Varallisuuden katoamisen pääsyyt ovat tutkimuksen mukaan huonosti valitut suorat pääomasijoitukset ja ylipainotetut kiinteistösijoitukset.

5. Väärät varainhoitajat

Urheilijoilla ei ole käsitystä taloudellisesta tilanteestaan, koska usein joku muu hoitaa heidän varojaan ja päivittäistä rahaliikennettä. NFL-liigan pelaajayhdistyksen mukaan 78 pelaajaa menetti yhteisesti 42 miljoonaa dollaria (38 miljoonaa euroa) vuosina 1999-2002 huonojen neuvonantajien vuoksi.


Urheilumiljonäärit ovat tietysti ääriesimerkki siitä, miten henkilökohtainen talous voi heilahdella. Urheilijoiden kokemia ongelmia esiintyy toki myös pienemmässä mittakaavassa, samat talouden lainalaisuudet pätevät myös muiden ammattiryhmien keskuudessa. Oman talouden suunnittelu pidemmällä horisontilla on varmasti hyödyllistä, olivat vuositulot sitten seitsen- tai viisinumeroiset.