Milloin rahaa on tarpeeksi? Matkalla kohti taloudellista riippumattomuutta

Taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa eri asioita eri henkilöille. Joidenkin kyselyjen mukaan osa suomalaisista pitää taloudellisen riippumattomuuden rajana puolen miljoonan omaisuutta, toiset miljoonan omaisuutta.

Tämä artikkeli on kuudes osa vaurastumisen oppaastamme. Koko oppaan voit ladata tältä sivulta >

On tehty arvioita, että puolen miljoonan varallisuudella ja viiden prosentin vuotuisella tuotolla pääsisi 25000 euron vuosituloihin - eli runsaan 2000 euron kuukausituloon, mikä voisi olla riittävä. Riippuu kulutasosta.

Puolen miljoonan tuottolaskelma

Miten paljon rahaa tarvitset maksamaan välttämättömät menosi? Paljonko haluat kuluttaa elämän mukavuuksiin? Missä tämä raja kulkee, riippuu elämäntyylistäsi ja siitä, paljonko maksat säilyttääksesi elämäntyylisi. Vauraat ihmiset ovat saattaneet kehittää elämäntyylin, jonka ylläpitäminen on kallista, jolloin varallisuutta pitää olla myös enemmän.

Kun olet saavuttanut tason, jossa rahaa on riittävästi kattamaan tarvittavan kulutuksen kannattaa keskittyä säilyttämään ja hoitamaan pesämunaa.

Strategia varallisuuden säilyttämiselle on erilainen kuin varallisuuden kasvattamiselle. Varallisuuden kasvattaminen on usein riskipitoisempaa. Varallisuuden säilyttämisessä on tärkeää minimoida ja hajauttaa riskejä.

Jos on tarpeeksi varallisuutta, joka riittää myös ekstratarpeisiin kuten mm. matkoihin ja muuhun mukavaan ja eläke on turvattu, mihin muuhun rahaa vielä tarvitaan?

Raha ei välttämättä tuo onnellisuutta. Onnellisuutta tuovat usein täysin ilmaiset asiat: perhe, luonto, liikunta, sienestys, marjastus, lukeminen, ystävät. Vaikka parhaat asiat elämässä saattavat olla ilmaisia, vauraudella voi ostaa aikaa, jonka avulla niistä parhaista asioista voi nauttia.

Lataa jokamiehen ja -naisen vaurastumisen vaurastumisen opas