"Nainen, ryhdy sijoittamaan!"

”Ja jatka sijoittamista”, patistaa pitkän linjan sijoittaja Marja-Leena Haapanen kaikkia naisia. Hän harmittelee sitä, että monet naiset suhtautuvat rahoihinsa liian huolettomasti tai antavat ne tyystin miehensä hoitoon.

Marja-Leena Haapanen kiertää yhteistyössä Osakesäästäjien keskusliiton kanssa puhumassa ympäri Suomea ja herättelemässä naisia sijoittamisen alkuun. Tärkeintä on aloittaa sijoittaminen. Mitä nopeammin, sitä parempi varallisuuden karttumisen kannalta.

”Naisilla on monia tekosyitä olla sijoittamatta. Usein kuulee, ettei ole rahaa, tai ei osaa, ei jaksa, ei viitsi. Jotkut sanovat, ettei raha ole tärkeää tai että mies hoitaa nämä asiat”, Marja-Leena Haapanen huokaa.

”Kyllä raha on tärkeää. Jokaisen naisen on pidettävä huolta raha-asioistansa”, hän kehottaa.

Elämässä voi tapahtua ennakoimattomia asioita, joihin on hyvä varautua. Marja-Leena Haapasen oma elämä mullistui viisi vuotta sitten, kun hänen miehensä yks’kaks kuoli. Ilman mitään ennakkovaroitusta. Avioero voi romuttaa talouden. Naisten on hyvä varautua myös vanhuuden varalle, sillä naisten eläkekertymä saattaa olla melko pieni.

Asenteet estävät

Naisten on päästävä yli esteiden. Naiset suhtautuvat rahaan hänen mukaansa eri tavalla kuin miehet.

”Naiset ajattelevat usein, että raha on likaista ja siitä ei sovi puhua. Naisten on myös tapana uhrautua, asettaa perhe ja lapset edelle. Lisäksi naiset pelkäävät tappioita sekä huijatuksi tulemista. Moni kavahtaa sijoittamista pahana kasinopelinä.”

”Sen sijaan shoppailu ei ole naisten mielestä pahasta. Mutta joka tilistä ei tarvitse ostaa uusia vaatteita”, Haapanen huomauttaa.

”On mukavampi elää, kun ei tarvitse pelätä rahan loppumista, jos on hiukan ylimääräisiä varoja.”

Tutkimusten mukaan naiset liittävät rahan turvallisuuteen, itsenäisyyteen ja omansa ja perheensä elämänlaatuun. Miehet puolestaan ovat kilpahenkisempiä ja etsivät sijoittamisesta jännitystä.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että naiset menestyvät sijoittajina paremmin kuin miehet. Ero ei johdu siitä, että naiset valitsisivat parempia sijoituskohteita, vaan siitä, että he käyvät selvästi vähemmän kauppaa kuin miehet. Miehillä kaupankäyntikulut ja mahdolliset verot vähentävät heidän saamaansa kokonaistuottoa.

Sijoittaminen muuttaa ajatuksia

Sijoittaa voi monella tapaa. Marja-Leena Haapanen suosii itse osakkeita.

”Olen keräilijäluonne. Kerään niin mustikoita ja sieniä kuin pörssiosakkeitakin. Sijoittaminen on hauskaa ja hyödyllistä. Siihen tulee intohimo”, Haapanen kertoo.

Sijoittaminen on muuttanut Haapasta ihmisenä. Naistenlehdet ovat vaihtuneet sijoitusalan lehtiin ja kirjoihin. Hän tutustuu sijoituskohteisiinsa huolella ja pitää niitä pitkään.

”Sijoittaminen on vaivatonta. Osakkeiden ja rahastojen osto ja myynti on helppoa. Jos tulee rahantarvetta, ne on helppo muuttaa käteiseksi. Asunnosta ei voi myydä yhtä huonetta pois, mutta osakkeista ja rahastoista voi myydä osia pois.”

Naiset hoksaavat pienet signaalit

”Kuuntele, tutki ja nuuski”, opastaa Haapanen. Hänen mielestään naiset ovat hyviä aistimaan pieniä signaaleja, jotka osoittavat trendien muuttumista.

Tietoa voi kerätä sijoituskirjoista ja –oppaista, lehdistä, keskustelupalstoilta ja vaikkapa sijoituspalveluyrityksen sijoitusneuvojalta, esimerkiksi Alexandriasta.

”Myös naisten on syytä varautua vaurastumiseen”, Marja-Leena Haapanen muistuttaa.

Lataa jokamiehen ja -naisen vaurastumisen vaurastumisen opas