Neljä syytä, miksi et ole onnistunut säästämään

Tuntuuko säästäminen mahdottomalta? Tai sopimattomalta elämäntilanteeseesi? Olemme mestareita keksimään tekosyitä monille asioille, joita emme ole onnistuneet saavuttamaan. Säännöllinen säästäminen on yksi suosituimmista.

Tämä artikkeli on kolmas osa vaurastumisen oppaastamme. Koko oppaan voit ladata tältä sivulta >

Ajatus on kaikille tuttu, tästä elämästä pitäisi saada jäämään käteen muutakin kuin pelkkiä kuitteja. Jos tulot kuitenkin valuvat läpi sormien kuukausi toisensa jälkeen, ei pelkkä toivominen riitä. Listasimme neljä tyypillisintä syytä jotka estävät meitä säästämästä.

1. Joskus sitten

Elät tulevien ja nousevien tulojen toivossa ja kulutat kaiken ja vähän ylikin, minkä tällä hetkellä ansaitset. Tiedät, että kannattaisi miettiä myös tulevaa, mutta vielä olet liian nuori, haluat elää ja pitää hauskaa. Ehtiihän sitä myöhemminkin.

Kulutus nousee kuitenkin yleensä sitä mukaa, kun ansiot kasvavat. Olet ehkä huomannutkin, että rahaa ei kerry säästöön vahingossa, säästäminen vaatii aina päätöksen.

2. Asenne rahaan

Suurella osalla ihmisiä on houkutus kuluttaa jokaikinen sentti, jonka he ansaitsevat. Raha on tehty kulutettavaksi. Vaurastuminen on arveluttavaa, eikä sovi minulle. Paheksut rikkaita, raha on epäilyttävää tai jopa likaista. Vain urheilijat ja lottomiljonäärit saavat rikastua.

Toisaalta, kiinnittämällä huomiota päivittäiseen kulutukseen voit saada pieniä summia kertymään ja sivuun laitettuna ne kerryttävät itse itseään ilman, että siitä on suurta vaivaa. Aikaa myöten niistä saattaa kertyä mukavia summia, joilla toteuttaa pieniä tai isompiakin unelmia.

3. Aikaperspektiivin puute

Aikaperspektiivi tarkoittaa sitä, miten pitkälle tulevaisuuteen tähtäät, kun suunnittelet omia tekemisiäsi tässä hetkessä. Miten paljon aikaa käytät päivittäisten toimien suunnitteluun ja päätöksiin elämässäsi.

Elät ehkä vain tässä hetkessä, etkä suunnittele tulevia kovin pitkälle. Vaurastuminen vaatii suunnittelua ja tavoitteita.

4. Ei jää mitään säästöön

Useimmille meistä rahan säästäminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta, koska sitä ei koskaan tunnu olevan edes tarpeeksi. Kuitenkin arjen rutiineihin voi kuulua sellaisia kulutustapoja, jotka huomaamatta syövät käytettävissä olevia varojamme. Patoamalla vaikkapa osankin näistä rahapuroista, voit alkaa säästää pikkuhiljaa.


Lataa jokamiehen ja -naisen vaurastumisen vaurastumisen opas