Säästä lapselle pesämuna, aloita jo vauvasta

Lapselle säästäminen on palkitsevaa. Jo lapsen vauvaiässä voisi miettiä kannattaisiko kasvavien leluvuorten sijaan laittaa muutama lantti silloin tällöin kasvamaan lapsen tulevaisuutta varten. Pienelläkin summalla potti kasvaa pikku hiljaa mukavaksi pesämunaksi aikuisuuden kynnyksellä, esimerkiksi opintoihin, häihin, asuntoon tai muuhun mukavaan ja tarpeelliseen.

Aika palkitsee tuotolla

Mitä pienemmälle lapselle alkaa säästää, sitä muhkeampia rahamääriä voi odottaa. Säästöaika on tärkein tekijä tuottojen muhittamisessa, toinen on säännöllisyys. Myös verotuksella on merkitystä.

Vähittäinen säästäminen on verotuksen kannalta viisainta, sillä ilman lahjaveroa voi sama henkilö lahjoittaa lapselle 3999 euroa joka kolmas vuosi. Kuukautta kohden tämä tekee 111 euroa.

Molemmat vanhemmat samoin kuin isovanhemmat, muut sukulaiset ja vaikkapa kummit voivat lahjoittaa lapselle samoin säännöin. Mikäpä estää sujauttamasta osan synttäri-, joulu-, rippi- tai muista lahjoista lapsen sijoituksiin.

Rahastoissa tuotto kasvaa korkoa

Helpointa pesämunan kartuttaminen on säännöllisillä rahastosijoituksilla. Lapsen nimiin on helppoa avata oma rahastotili, johon sijoitetaan esimerkiksi kuukausittain tietty summa. Pitkän aikavälin sijoituksissa kannattaa suosia osakerahastoja, koska osakkeiden historiallinen tuotto pitkällä aikavälillä on keskimäärin 8-10 prosenttia.

Rahastosijoitusten etuna on se, että ne eivät maksa tuotostaan veroa, vaan kunkin rahasto-osuuden päälle lisätään tuotto, joka kasvattaa osuuden arvoa lisää korkoa korolle -efektin vaikutuksesta. Verotus siirtyy siihen ajankohtaan, kun tuottoja nostetaan.

Jos vastasyntyneelle alkaa sijoittaa 50 euroa kuukausittain ja tätä jatketaan 18 vuotta, lapselle säästetyt kuukausisäästöt ovat yhteensä 10800 euroa, mutta niiden arvo 8 prosentin vuosituotolla on yli tuplaantunut 23460 euroon. Jos kuukausisumma on 100 euroa kuukaudessa, säästöt olisivat yhteensä 21600 euroa, mutta säästöjen arvo olisi paisunut jo 46919 euroon 8 prosentin vuosituotolla 18 vuodessa.

Lapsen rahat 0

Säästövakuutus lisää vaihtoehtoja

Hiukan suuremmalla kuukausisäästöllä lasta varten voisi avata myös oman säästövakuutuksen. Tässä on sama idea kuin rahastosäästämisessä: kuukausisäästämisellä kartutetaan sijoituksia, mutta nyt vakuutuskuoressa.

Vakuutuksen etuja ovat sijoituskohteiden suuri valikoima ja verotehokkuuus. Vakuutuksen sisällä voi vaihtaa sijoituskohteita sujuvasti, ostaa ja myydä rahasto-osuuksia ja osakkeita ilman että myyntivoitoista maksetaan veroja. Korkoa korolle jauhaa tuottoa ja sen verotus siirtyy lunastusvaiheeseen.

Lapselle säästäminen: muista pari asiaa

Kun alaikäiselle lapselle avaa oman tilin tai rahaston, siihen tarvitaan vanhempien suostumus. Jos säästöt tekee lapsen omiin nimiin, kannattaa muistaa, että varat ovat todella lapsen. Lapsi saa ne käyttöönsä 18-vuotiaana ja silloin myös huoltajan salkunhoitajan ura loppuu, ellei lapsi anna siihen lupaa.

Kannattaa myös huomata, että kun alaikäisen lapsen varallisuus kasvaa 20000 euroon, siitä pitää tehdä ilmoitus maistraattiin. Ja sen jälkeen maistraattiin pitää tiedot tilittää kerran vuodessa.