Sijoittaja, pää kylmänä koronakriisissä!

30.03.2020

Koronaviruskriisi mullistaa ennätysmäistä vauhtia koko elämäämme. Syytä huoleen? On. Tiedossa laskusuhdanne? Mitä todennäköisimmin. Kannattaako sijoittajan tehdä nyt äkkiliikkeitä? Ei.

Tuntemattoman pelko kiusaa sijoittajaakin kriisitilanteessa

Ihmismielen taipumus maalailla tuntemattomasta pelottavampaa kuin tutusta vaivaa meistä jokaista. Epävarmuus piiskaa meitä lisäksi tekemään äkkiä jotain. On luonnollista, että tuntuu tärkeältä toimia rivakasti, kun ajatuksia kuormittaa monta huolestuttavaa skenaariota yhtaikaa.

Pahimmillaan kyvyttömyys sietää epävarmuutta pakottaa meidät leikkaamaan epävarmasta tappiosta suoraan varmaan tappioon, eli sijoitusmaailmassa myymään halvalla laskevassa markkinassa. Se on kuin omenapuun kaatamista varmuudeksi, kun yksi omena on mädäntynyt.

Tästäkin mennään yli, että heilahtaa

Maltti, sisu ja kyky pitää katse kauempana tulevaisuudessa ovat hyveitä, joista sijoittajat ovat korjanneet satoa niin kauan, kun sijoittaminen on ylipäätään ollut mahdollista. Jokaista edellistä notkahdusta markkinassa on aina seurannut nousu. Tämä pudotus ei tule olemaan viimeinen, eikä sitten joskus tätä seuraava. Siihen väliin mahtuu kasvu.

Jos siis mielit lyödä hanskat tiskiin, tee se silloin, kun siitä on sinulle hyötyä, eli kun saat sijoituksistasi jotain kunnolla irti. Se hetki ei ole nyt, laskevassa markkinassa.

Maailman osakemarkkinoiden tuottokehitys (40 vuotta) Kuva1 Lähde: Bloomberg (tuottokehitys 28.3.1980 – 30.3.2020). Osakeindeksi tuottokorjattu (osingot huomioitu) ja USD-määräinen. Kuvassa olevat tiedot ovat luonteeltaan informatiivisia eikä niitä tule pitää osto- taikka myyntisuosituksena eikä myöskään sijoitusneuvontana. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.

Kolme syytä pysyä kiinni sijoittamisessa

Jokaisessa kriisissä piilee mahdollisuus – etenkin sijoittajalle

Tavoitteitaan kohti sinnittelevät maratoonarit pääsevät perille nopeammin kuin huilaamaan pysähtyvät. Toisin sanoen joukosta nyt pudottautuvat tulevat seuraavaan markkinan nousuun mukaan takamatkalta tai joutuvat maksamaan kovempaa hintaa päästäkseen uudelleen kärkeen.

Sijoittamiseen sitkeästi panostavat tulevat nyt ostaneeksi halvalla jotakin, josta voi versoa tulevaisuudessa kiinnostavia mahdollisuuksia. Muista siis, että markkinan lasku tarkoittaa aina myös mahdollisuutta päästä vähemmällä kiinni tulevaisuuden tuottoihin.

Hötkyilemällä hukkaat pitkäjänteisen sijoittamisen hyödyt

Korkoa korolle -ilmiö on sijoittajan paras kaveri, eikä tästä ystävyydestä saa mitään irti, jos hätäjarrusta kiskaistaan väärässä kohtaa. Jos sijoitusten tuottoa keskittyy tarkastelemaan vain montun kohdalla, ei näe kokonaiskuvaa, saati sitten tulevaisuuteen.

Ajallinen hajauttaminen suojelee säännöllistä sijoittajaa

Jo kuluneeksi käynyt sanonta ”Keep calm and carry on” oli käytössä toisessa maailmansodassa, kun kansalaisia piti rauhoitella propagandan keinoin. Propagandaa tai ei, sanonnassa piilee totuuden siemen, josta sijoittajankin kannattaa kiinnostua: kun sijoittaminen on säännöllistä ja sitä jatketaan säännöllisenä töyssyistä huolimatta, ei yksittäisen sijoituksen ajoituksen merkitys kasva kohtuuttomaksi.

Ajallisen hajauttamisen lisäksi esimerkiksi rahastosijoittajan sijoitukset on hajautettu tehokkaasti myös eri omaisuuslajien suhteen – jo rahastojen säännöissäkin edellytetään laajaa hajauttamista. Tämä tarkoittaa toisaalta sitä, että tulevaa nousukautta varten on kylvetty eri puolelle siemeniä, joiden itämistä on lupa toivoa. Jos myrsky pyyhkäiseekin jossain, toisaalla päästään kyllä korjaamaan satoa.


Jos sijoitustesi tilanne huolestuttaa, ota yhteyttä asiantuntijaamme. Olemme täällä sinua varten – myös tänä keväänä. Laitathan lisätietokenttään tiedon, haluatko saapua toimistolle vai sopia etätapaamisen.

Varaa aika tästä