Sijoittaminen on järkevää säästämistä

20.03.2017

Sijoittamiseen liittyy usein mielikuvia pankkiireista, pörssikursseista ja suurista rahasummista. Se koetaan myös vaikeaksi ja kaukaiseksi asiaksi. Loppujen lopuksi sijoittaminen ei kuitenkaan ole niin vaikeaa kuin yleisesti uskotaan.

Mitä sijoittaminen on?

Yksinkertaisuudessaan sijoittaminen on yksi säästämisen muoto, jossa tavoitteena on saada säästetyille varoille tuottoa. Sen sijaan, että kulutat tietyn rahasumman, laitat sen kasvamaan korkoa. Pitkäjänteinen ja suunnitelmallinen sijoittaminen on järkevää säästämistä.

Mitä tulee ottaa huomioon sijoittamista harkittaessa?

Tavoite

Sijoittaminen, kuten säästäminen yleisesti, vaatii suunnitelmallisuutta. Ennen sijoittamisen aloittamista kannattaa esittää itselleen yksinkertainen kysymys: ”Mitä tarkoitusta varten minä sijoitan?” Tämä kysymys selkeyttää sijoittamisen merkitystä. Olkoon tavoitteena sitten yleisesti oman varallisuuden kasvattaminen tai eläkepäivien turvaaminen, on tärkeää, että sijoittamiselle on olemassa jonkinlainen suunnitelma.

Aika

Aikajänne on sijoittamisen keskeinen elementti. Mitä pidempi sijoittamisen aikajänne, sitä enemmän sijoittaja voi ottaa riskiä. Jos tiedät, että tarvitset sijoittamasi varat käyttöösi osittain tai kokonaan tietyn ajan kuluttua, kannattaa tämä aikajänne huomioida jo sijoitussuunnitelmaa tehtäessä.

Riskitaso

Sijoittamisessa riski ja tuotto-odotus kulkevat käsi kädessä. Mitä enemmän olet valmis ottamaan riskiä, sitä todennäköisemmin saat sijoituksellesi korkeampaa tuottoa. On siis tärkeää löytää itselle sopiva riskitaso ja valita sijoittamisen ratkaisut sen mukaan.

Hajauttaminen

Sijoitusten hajauttaminen on yksi tapa vähentää riskiä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että varat sijoitetaan eri sijoitusmuotoihin ja -instrumentteihin. Tällöin esimerkiksi yksittäisen sijoitusmuodon matalampi tuotto ei vaikuta niin voimakkaasti koko sijoitussalkun tuottoon. Sijoitusrahastot ja -vakuutukset tarjoavat tavalliselle sijoittajalle valmiiksi hajautetun ratkaisun.

Sijoittamisen eri muodot

Ei ole yhtä tapaa sijoittaa, vaan sijoitustapa ja -muoto tulisi valita jokaisen oman tilanteen ja tavoitteen mukaisesti. Listasimme yleisimpiä sijoituskohteita ja niiden ominaispiirteitä:

Pankkitalletukset:

 • Monille tuttu säästämisen muoto
 • Esimerkiksi säästötili tai määräaikaistalletus
 • Tällä hetkellä tuotto hyvin matala

Rahastot:

 • Sijoitusrahastot ovat helppo sijoittamisen muoto
 • Rahastot tarjoavat valmiiksi hajautetun sijoitusratkaisun
 • Kätevä tapa myös jatkuvaan säästämiseen

Kiinteistöt:

 • Moni suomalainen on ”tietämättään” kiinteistösijoittaja: yli 70 % suomalaisista asuu omistusasunnossa
 • Kiinteistösijoittaminen (esimerkiksi sijoitusasunnon hankinta) vaatii yleensä alkupääomaa ja myös tuntemusta esimerkiksi tietyn alueen tai kiinteistötyypin arvonkehityksestä

Osakkeet:

 • Usein kannattavin sijoitusmuoto pitkällä aikavälillä
 • Käytännössä sijoittamista tiettyihin kotimaisiin tai ulkomaisiin yhtiöihin ja luottamista niiden tulevaisuuden arvonnousuun
 • Suorat osakesijoitukset vaativat usein osakemarkkinan seuraamista ja toimenpiteitä

Sijoitusvakuutukset:

 • Verotehokas sijoittamisen muoto, maksat tuotoista veroa vasta, kun nostot ylittävät alkuperäisen sijoitussumman
 • Sisältää usein myös henkivakuutusturvan

Strukturoidut sijoitukset:

 • Strukturoitujen sijoitusten tuotto perustuu tietyn kohde-etuuden, esimerkiksi osakkeen, korkoindeksin tai hyödykkeen arvon kehitykseen
 • Usein joukkovelkakirja- tai talletusmuotoisia sijoituksia

Kenelle sijoittaminen sopii?

Yleisesti sijoittamisen uskotaan sopivan vain varakkaille ihmisille. Tämä on kuitenkin väärä luulo.

“Suuri osa asiakkaistamme on tavallisia, työssäkäyviä ihmisiä, eläkeläisiä ja yrittäjiä, jotka haluavat kartuttaa varallisuuttaan ja varautua tulevaisuuteen. Tämä on juuri sitä, mitä me joka päivä teemme, autamme asiakkaitamme vaurastumaan”, sijoitusneuvoja Tuomo Junes toteaa.

Jyväskyläläinen perheenisä Antti Pirttimäki sijoittaa turvallisuutta varten:

”On sitten käytettävissä rahaa, jos tulee joku elämänmuutos.”

Monesti ihmiset luottavat sijoitusasioissa asiantuntijan apuun. Niin myös Antti.

”En jaksa vaivata päätäni kauheasti raha-asioilla. Siitä syystä sijoitan kuukausittain rahaa Alexandrian kautta.”

Antin tuotto-odotukset ovat olleet maltilliset:

”Mun tavoite oli se, että säästetyn rahan arvo ei laske. Ja siihen on päästy ja pientä tuottoakin on tullut. Ei paljon, mutta kuitenkin.”


Lataa vinkit sijoittamiseen