Sijoitus Invest 2015: Alexandrian teesit ja tärpit tulevalle sijoitusvuodelle

18.11.2015

Teesit ja tärpit tulevalle sijoitusvuodelle

Kuhina kävi Alexandrian osastolla Sijoitus Invest 2015 –messuilla Helsingissä päästrategi Tero Wesangon puheenvuoron jälkeen. Sijoittajat kävivät osastolla tarkistamassa Alexandrian suomalaiset suosikkiosakkeet, ja kiinnostuivat samalla tarjolla olevista Suomi-tuotteista. Päästrategin teesit menestyksekkäälle vuodelle ovat kiteytettynä: osakkeiden ylipainottaminen sijoitussalkussa edelleen perusteltua, suosikkimarkkinat ovat Eurooppa ja Suomi, Kiinassa on kurssipudotuksen jälkeen tarjolla uusi sijoitusmahdollisuus, korkosijoituksista kiinnostavimpia ovat eurooppalaiset High Yield -lainat, hajautettua salkkua täydentämään sopivat erityisesti kiinteistösijoitukset ja uuteen vuoteen siirryttäessä korostuneen tärkeää on säästöjen ja sijoitusten ajallinen hajauttaminen.

Tässä päästrategin teemat:

1. Osakkeet salkussa ylipainoon

Tuottoympäristön vaihtoehdottomuus jatkuu, korkotuotot ovat matalia ja paras korvaus riskinotosta saadaan tulos- ja osinkotuoton muodossa osakemarkkinoilta. Vaikka kurssiheilunta lisääntynee jatkossa ja tuotot todennäköisesti madaltuvat, ei syytä liialliseen varovaisuuteen kuitenkaan ole. Historiallisesti tarkasteltuna osakemarkkinoille suotuisimpia ajanjaksoja on ollut ajanjakso marraskuusta huhtikuuhun, ja kevättä kohden osinkoteema nouseekin jälleen monen sijoittajan kiinnostuksen kohteeksi.

2. Suosikkimarkkinat Eurooppa ja Suomi

Euroopassa on hyvin tilaa tuloskasvulle, sillä yritysten tulokset eivät ole vielä vahvistuneet edellisen syklihuipun (2008) tasoille, kuten USA:ssa. Myös Euroopan suhdannekuva on osoittanut asteittaisia toipumisen merkkejä mm. vahvistuneiden luottamusindikaattorien ja piristyneen luotonannon muodossa. Energian (raakaöljyn) halpuus hyödyttää sekä eurooppalaisia yrityksiä että kuluttajia. Eurooppalaisten osakkeiden arvostus on länsimarkkinoiden edullisimpia ja se tarjoaa nousuvaraa. Lisäksi Euroopan keskuspankki on odotetusti lisäämässä elvytystoimiaan, ja tämä tukee edelleen riskinottoa.

Kotimaisten pörssiyhtiöiden liikevaihdosta yli 60 prosenttia tulee Euroopasta ja Euroopan orastava piristyminen tukee monien suomalaisyritysten näkymiä. Kotimainen vientiteollisuus saa puolestaan tukea euron pitkään jatkuneesta heikkoudesta ja euron lisäheikentyminen vuonna 2016 näyttäisi nykymuuttujien valossa varsin todennäköiseltä. Helsingin pörssin arvostus on tulos- ja taseperusteisesti houkutteleva suhteessa muihin Pohjoismaihin ja osinkotuotto on Euroopan parhaimpia; keskimäärin yli 4 prosenttia, mikä on nollakorkoympäristössä erittäin houkutteleva taso.

3. Kiinassa uusi mahdollisuus

Velkavetoisen rajun kurssinousun katkeaminen oli tervetullut ja puhdisti ilmaa. Kiinan kasvun hidastumiseen on markkinoilla jossain määrin ylireagoitu. Kiinan talous on hyvää vauhtia siirtymässä investointi- ja teollisuusvetoisesta taloudesta palvelu- ja kulutuskeskeiseen talouteen ja uusi 6,5 %:n bkt-kasvutavoite vaikuttaa realistiselta. Kiinan julkinen velka on matala, vaihtotase ylijäämäinen, inflaatio maltillista ja mahdollisuudet talouden lisäelvytykseen vuonna 2016 hyvät. Kiinalaisten yritysten tulokset ovat kasvaneet vakaasti, mutta osakkeiden arvostus on samanaikaisesti halvimmillaan miltei 10 vuoteen. Kiinan 1,3 miljardista ihmisestä yli 60 prosenttia ennustetaan asuvan kaupungeissa vuoteen 2018 mennessä, joten asunnoilla riittää paljon tarvelähtöistä kysyntää ja tämä rajaa pelätyn kiinteistökuplan muodostumisen riskiä.

4. Lisää kiinteistösijoituksia salkkuun

Vuokratuotot loistavat nykyisessä tuottoympäristössä. Kiinteistöluokasta riippuen vuokrakassavirrat tuottavat sijoittajalle vuosittain jopa 4-10 %. Sijoittajan tuottomahdollisuuksia lisää myös kiinteistöjen mahdollinen arvonnousu. Kiinteistösijoitukset eivät tyypillisesti seuraa osake- ja korkomarkkinoiden lyhyen aikavälin heilahteluja ja tuovat salkkuun siten vakautta. Kiinteistöt tarjoavat myös suojaa mahdollista inflaation kiihtymistä vastaan.

5. Markkinatilanteeseen sopivimmat Suomi-osakkeet

Uuteen sijoitusvuoteen siirryttäessä mielenkiintoisina osakevalintoina Alexandria pitää liiketoiminnaltaan vakaita hyviä osingonmaksajia. Painotusta on erityisesti rahoitus- ja kiinteistöalan yrityksissä sekä euron heikentymisestä hyötyvissä yhtiöissä. Messuilla esitellyt osakevalinnat olivat Aktia, Citycon, Fortum, Metso, Neste, Nordea, Okmetic, Sampo, Stora Enso, Technopolis, Teliasonera ja Tieto.