Sijoitusten ajoittaminen = mahdoton tehtävä?

Milloin on paras hetki ostaa ja myydä? Se on ikuinen kysymys, jota jokainen sijoittaja pohtii ainakin joskus mielessään. Sijoittamisessa sekä aikajänne että sijoitusten ajoitus ovat onnistumiselle kriittisiä tekijöitä. Erityisesti kuluva vuosi on tarjonnut jyrkkiä markkinaliikkeitä molempiin suuntiin, mikä ei ole tehnyt ajoittamisesta yhtään helpompaa.

Miksi sijoitusten ajoittaminen on hankalaa?

Vanha kyläkauppiaan viisaus ”osta halvalla, myy kalliilla” pätee myös sijoittamiseen. Sijoittamisessa halpuus ja kalleus ovat kuitenkin suhteellisia käsitteitä, tilanne muuttuu jatkuvasti. Siksi isoimpana haasteena onkin osata ajoittaa ostaminen ja myyminen oikein.

Käytännössä sijoitusten täydellinen ajoittaminen on kuitenkin lähes mahdotonta. Yleensä siinä onnistutaan vain sattumalta, ja kyse on enemmän tuurista kuin mistään muusta.

Toisaalta ainakin periaatteessa kaikki markkinoihin liittyvä informaatio on yhtä lailla kaikkien sijoittajien saatavilla. Toisin sanoen kenelläkään ei ole käytössään sellaista tietoa, jota myös muilla sijoittajilla ei olisi – kaikki ovat teoriassa samalla viivalla. Sijoitusmaailmassa käytettävä tehokkaiden markkinoiden käsite tarkoittaa juuri tätä.

Käytännössä sijoittajan pitäisi käyttää mahdollisimman aktiivisesti markkinainformaatiota hyväkseen, jotta sijoitushetken voisi ajoittaa oikein. Tämä taas vaatii paljon aikaa ja omistautumista, ja lisäksi tarvittaisiin vielä kyky nähdä tulevaisuuteen.

Kertasijoitus vai jatkuva sijoittaminen?

Sijoittamisen ajoituksen merkitys korostuu kertasijoituksia tehtäessä. Sijoituksen päivän kurssi toimii sijoituksesi lähtötasona. Jos ostat kurssin ollessa korkealla, on riskinä, että sijoituksesi arvo laskee. Toisaalta jos satut sijoittamaan juuri sopivaan saumaan kurssin ollessa matalalla, on sinulla mahdollisuus saada sijoitukselle hyvää tuottoa.

Ajallinen hajautus on yksi tapa tasata sijoitushetken vaikutusta. Eli käytännössä jakamalla sijoitukset ajallisesti pidemmälle ajalle yksittäisen sijoituserän vaikutus koko sijoitussalkkuusi on pienempi.

Ajallinen hajauttaminen

Sijoitusten jakaminen pidemmälle aikavälille eli ajallinen hajauttaminen on keskeinen tekijä tavoitteellisessa sijoittamisessa. Pitkäjänteinen sijoittaminen voi joskus tuntua liiankin tasaiselta. Sijoittamisessa maltti on kuitenkin valttia.

”Kun sijoitukset hajautetaan pidemmälle ajalle, näkyy tuotto myös viiveellä. Jos sijoitat tässä kuussa 200 euroa ja sijoituksen keskimääräinen tuotto on vaikkapa 5 prosenttia, on sijoituksesi arvo vuoden päästä 210 euroa. Lyhyellä aikavälillä sijoitusten tuotto voi näyttää vaatimattomalta”, kertoo Alexandrian sijoitusneuvoja Junno Heiskanen.

”Pitkällä aikavälillä sijoitettaessa onkin tärkeintä ymmärtää, että ajallinen hajautus vaatii kärsivällisyyttä. Korkoa korolle -efekti alkaa ajan myötä tekemään työtä puolestasi eli alkuperäisen pääoman lisäksi myös sijoituksen korolle kertyy korkoa. Tyypillisesti jatkuvassa sijoittamisessa ensimmäiset 5–10 vuotta ovatkin painottuneet pääoman keräämiseen.”

Lue lisää ajallisesta hajauttamisesta >

Sijoitusneuvojan vinkit sijoitusten ajoittamiseen

Varaudu markkinaheilahteluihin: Kurssivaihtelut voivat etenkin lyhyellä aikavälillä olla voimakkaita, kuten esimerkiksi tänä vuonna on nähty. Sijoittajan onkin syytä olla kärsivällinen ja pitää pää kylmänä. Muista, että markkinan lasku on mahdollisuus päästä kiinni hyviin tuottoihin tulevaisuudessa.

Pysy sijoitussuunnitelmassasi: Sijoitussuunnitelma on eräänlainen sijoittajan pelikirja, joka antaa suuntaviivat sijoittamiseen. Pitäydy siis suunnitelmassasi, ellei perusteltua syytä suunnitelman tai painotusten muuttamiseen ole.

Pidä oman talouden puskuri ajan tasalla: Varmista, että oma taloutesi on tasapainossa. Hyvä lähtökohta on se, että sinun ei tarvitse nostaa sijoituksiasi yllättävissäkään tilanteissa.