Sopiiko rahastosijoittaminen minulle? Esitä itsellesi nämä 5 kysymystä

Rahastosijoittaminen on entistä suositumpi tapa kartuttaa omia varoja, mutta kenelle rahastosijoittaminen sopii? Tässä muutamia kysymyksiä, joita sijoittamisen aloittamista suunnittelevan on hyvä pohtia.

Mikä on sijoittamisen tavoitteeni?

Kun sijoittamiselle on asetettu selkeä tavoite, on todennäköisempää, että myös saavutat sen. Tavoitteen euromääräisen summan lisäksi on hyvä miettiä, että mihin karttuneita varoja halutaan tulevaisuudessa käyttää.

Rahastosijoittamisessa suositeltu sijoitusaika on vähintään 5 vuotta, joten jos suunnitelmissasi on nostaa varat esimerkiksi kahden vuoden kuluttua, ei sijoitusrahasto ole välttämättä paras sijoitusmuoto. Toki varojen nostaminen rahastosta onnistuu joustavasti yllättävissä elämäntilanteissa.

Haluanko säästöilleni tuottoa?

Haluamme säästöillemme ja sijoituksillemme parhaan mahdollisen tuoton. Silti edelleen suuri osa suomalaisten varallisuudesta makaa säästötileillä, jotka eivät juurikaan tuota.

Rahastosijoittaminen on yksi hyvin suosittu jatkuvan säästämisen muoto. Tärkeintä on tasapainon löytäminen: pankkitilillä olevia varoja käytetään arkimenoihin ja lisäksi on hyvä olla puskuria yllättäviä tilanteita ajatellen. Pitkäjänteiseen säästämiseen rahastosijoittaminen on vaivaton ja tuottohakuinen tapa.

Olenko valmis sijoittamaan pitkäjänteisesti?

Sijoittamisessa aika on keskeinen elementti. Mitä pidempi sijoitusaika on, sitä enemmän voit ottaa riskiä ja tavoitella sijoituksillesi korkeampaa tuottoa.

Vaikka sijoitusrahastojen merkintä ja varojen nostaminen rahastosta (eli rahasto-osuuksien myynti) on nykypäivänä helppoa, on sijoittajan hyvä miettiä, kuinka todennäköistä on, että joudut nostamaan varoja rahastoista.

Oman talouden ymmärtäminen ja hahmottaminen ovat tärkeä osa sijoittamista. Jos aloitat jatkuvan rahastosijoittamisen tietyllä kuukausisummalla, on tämä summa tärkeää mitoittaa omaan talouteesi sopivaksi.

Kuukausittain sijoitettavan summan ollessa liian suuri voi sijoittamisesta tulla ”jojoilua” ja oman taloutesi pienenkin heilahduksen takia joudut välillä nostamaan varoja sijoitusrahastosta. Tällöin korkoa korolle-efekti ei pääse oikeuksiinsa. Jos taas kuukausittain säästettävä summa on liian pieni, et välttämättä saavuta asettamaasi tavoitetta.

Rahastosijoittamisessa pitkäjänteisyys tarkoittaa sitä, että sijoitushorisontti on vähintään 5 vuotta mutta mieluiten yli 10 vuotta. Rahastosijoittamista suunniteltaessa voidaan ottaa huomioon mahdollisia tulevia hankintoja tai arvioida, kuinka paljon rahastosta aiotaan nostaa vaikka ensimmäisen 5 vuoden jälkeen.

Haluanko hoitaa sijoituksiani itse?

Sijoittamisessa tärkeä elementti on aika. Sijoitusten seuranta vaatii aikaa ja ymmärrystä sijoitusmarkkinasta. Sijoittajana sinulla on kaksi vaihtoehtoa: hoitaa sijoituksiasi itse tai valita sijoitusratkaisuja, joissa sijoituksia hoitaa esimerkiksi salkunhoitaja.

Nykypäivänä sijoittajalle on tarjolla runsaasti tietoa ja työkaluja markkinoiden seurantaan ja omien sijoitusten hallintaan. Kaupankäyntiä tehdään verkossa ja markkinatietoa on saatavilla reaaliaikaisesti. Sijoittamista voi siis tehdä myös itse.

Jos et halua käyttää aikaasi sijoitusten seurantaan ja kehittämiseen, on esimerkiksi jatkuva rahastosijoittaminen hyvä vaihtoehto. Näin saat käyttöösi rahaston salkunhoitajan ammattitaidon.

Olenko valmis aloittamaan rahastosijoittamisen?

Vanha sanonta ”miksi tehdä jotain huomenna, minkä voisit tehdä jo tänään” pätee myös sijoittamisen aloittamiseen. Lykkäämme helposti aloittamista ja hetken päästä huomaamme, että aikaa on kulunut.

Aina oma taloudellinen tilanne ei mahdollista sijoittamisen aloittamista juuri nyt. Saadaksesi selkeän kuvan omasta taloudestasi voit käyttää apuna 10/30/60-sääntöä. Tämä auttaa sinua mitoittamaan kulutuksen ja säästämisen/sijoittamisen oikeaan suhteeseen.

Päätös aloittamisesta on tärkein askel sijoittamisessa. Kun tämä on tehty, on helpompaa löytää omaan tilanteeseen sopiva sijoitusratkaisu.


Miksi ja miten aloittaa rahastosijoittaminen? Lataa maksuton oppaamme.

rahastosijoittaminen checklist