Suomalaiset elävät yli varojensa

”Suomalaiset ovat säästäjäkansaa.” Tarkasteltaessa suomalaisten säästämisastetta voidaan asia nähdä toisin. Itse asiassa suomalainen on suhteellisen laiska säästäjä.

Suomalaisten säästämisaste huolestuttavan alhaisella tasolla

Säästämisaste kertoo kotitalouksien säästöjen osuuden käytössä olevista tuloista. Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä suomalaisten säästämisaste oli negatiivinen, -2,3 prosenttia. Talouden elpyminen on nostanut tuloja, mikä on näkynyt kotitalouksien kulutusmenojen kasvuna. Kulutuksen kasvu on kuitenkin ollut tulojen nousua suurempaa, mikä selittää säästämisasteen painumisen negatiiviseksi.

Säästämisaste seuraa talouden vaihteluita

Talouden vaihtelut vaikuttavat kotitalouksien kuluttamiseen ja tätä kautta säästämisasteeseen. Esimerkiksi taloudellisen taantuman aikana säästämisaste kasvaa, koska ihmiset kuluttavat varovaisemmin ja harkitummin. Talouden piristyessä ovat myös kotitalouksien kukkaron nyörit höllemmällä ja kulutus kasvaa. Tämän seurauksena säästämisaste vastavuoroisesti laskee.

”Vaikka kulutus pitää talouden rattaat pyörimässä, on tämänhetkinen säästämisaste huolestuttavalla tasolla. Käytännössä voidaan todeta, että suomalaiset elävät tällä hetkellä yli varojensa. Tämä ei ole pidemmän päälle kestävä tilanne”, toteaa Alexandrian vanhempi sijoitusneuvoja Ville Härkänen.

Säästämisaste muissa Pohjoismaissa

Jos Suomessa säästämisaste on miinuksella, mikä on tilanne muissa Pohjoismaissa? Rakas naapurimaamme Ruotsi on säästämisasteessa meitä huomattavasti edellä: OECD:n tilastojen mukaan ruotsalaisten kotitalouksien säästämisaste vuonna 2016 oli jopa 16,1 prosenttia.

Säästäminen on omissa käsissämme

Tilanteessa positiivista on se, että säästäminen ja siihen liittyvät päätökset ovat meidän jokaisen omissa käsissä. Suurimmalla osalla suomalaisista on kaikki edellytykset säästämiseen, mutta käsitys oman talouden tilasta ei ole tarpeeksi selkeä.

”Säästäminen ei tarkoita automaattisesti luopumista. Suurimmalla osalla suomalaisista pitäisi olla varaa säännölliseen säästämiseen. Ei siis tarvita mitään sirkustemppuja, vaan päättäväisyyttä ja hieman maltillisempaa kuluttamista”, Härkänen tiivistää.

Miksi sitten suomalaisten tulisi säästää aktiivisemmin? Yksinkertaisesti säästämällä luot itsellesi ja läheisillesi taloudellista turvaa tulevaisuuteen. Raha on monesti myös unelmien toteuttamisen väline, joten säästämällä pystyt myös todennäköisimmin toteuttamaan unelmasi.

Säästämistapaa olisi myös syytä pohtia. Monen suomalaisen varallisuus koostuu omistusasunnosta ja pankkitilillä ”makaavista” säästöistä. Jos lähes nollakorkoisille tileille säästetyt varat sijoitettaisiin tuottavampiin kohteisiin, olisi monen suomalaisen varallisuus hyvin eri tasolla.

Paranna oman taloutesi säästämisastetta

Jokainen meistä voi vaikuttaa omaan säästämiseen jo tänään. Mistä olisi järkevää lähteä liikkeelle? Oman talouden hahmottamisessa hyvänä apuvälineenä toimii 10/30/60-sääntö, jonka mukaan henkilön kuukausittaisten menojen tulisi jakautua seuraavasti:

  • 10 % säästöön
  • 30 % asumiseen
  • 60 % kulutukseen

Ensimmäinen askel säästämisessä onkin selvittää omien kuukausittaisten tulojen ja menojen suhde. Miltä tilanteesi näyttää, kun vertaat sitä 10/30/60-sääntöön?


Nappaa vinkit tavoitteelliseen säästämiseen. Lataa maksuton säästäjän oppaamme!

New Call-to-action