Vaurastuminen lähtee pienistä askelista

Vaurastuminen on mahdollista kaikille. Se vaatii vain päättäväisyyttä, suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Arjen tiimellyksessä vaurastumista ei välttämättä tule tosissaan ajatelleeksikaan, sillä harvalla meistä on lähipiirissä ketään, joka toimisi esimerkkinä ja apuna vaurastumisen tiellä.

Tämä on Jokamiehen ja -naisen vaurastumisen oppaan ensimmäinen osa. Koko opas on ladattavissa tältä sivulta.

Askeleet kohti vaurastumista ovat seuraavat:

Päätä ryhtyä vaurastumaan

Meillä on myös taipumus lykätä asioita: ei juuri nyt, ei tänään, ei tässä kuussa, ei tänä vuonna. Aina on hyviä syitä olla tekemättä niitä asioita, joita tiedämme olevan välttämättömiä vaurastuaksemme. Suunnitelmia lykätään hamaan tulevaisuuteen, kunnes on liian myöhäistä.

Tee siis selkeä päätös: ”Minä ryhdyn vaurastumaan tänään.” Mitä pikemmin siihen ryhdyt, sitä nopeammin ja varmemmin vaurastut. Muista, että vaurastuminen toimii parhaiten ajan kanssa, säännöllisellä ja systemaattisella säästämisellä ja sijoittamisella.

Tutki, mihin rahasi kuluvat

Kulutatko kaikki rahasi viimeistä senttiä myöten? Tiedätkö, mihin rahasi kuluvat? Harva todella tietää, minne ne kaikki rahat lopulta kuluvat, mutta lopputulos on aina sama: tili tuli, tili meni.

Ryhdy tutkimaan, mihin rahasi hupenevat. Vasta kuin tiedät, mihin ja miten paljon kulutat, voit ryhtyä muuttamaan tapojasi ja laittamaan osan sivuun.

Talouden suunnittelua kannattaa harjoittaa ja mieluiten koko elämän pituisena tapana. Aseta erilaisia tavoitteita, suunnittele ja ajattele pitkäjänteisesti. Ryhdy budjetoimaan.

Pienistä puroista kasvaa virta

Kiinnitä huomiota päivittäisiin pikkuostoksiisi. Pienistä arjen ostoksista saattaa kertyä kuukaudessa huomaamatta suurikin summa. Mitä, jos saisit osan siitä säästettyä ja sijoitettua?

Pienistä summista säännöllisellä sijoittamisella kertyy ajan myötä mukava summa, jota vahvistaa korkoa korolle –vaikutus sitä enemmän, mitä pidemmästä ajasta on kyse.

Jos päätät laittaa sivuun 5 euroa päivässä vaikkapa joka arkipäivä, niin kuun lopussa sinulla on koossa 110 euroa. Jos saat 25-vuotiaasta lähtien tuon summan säästettyä ja sijoitettua joka kuukausi, summa kasvaa 10 vuodessa 16251 euroon, 20 vuodessa on koossa 40479 euroa, 30 vuodessa 76600 euroa ja 40 vuodessa sijoitus on kasvanut 130449 euroon. Vuosituotto on laskettu 4 prosentilla, mikä on myös suomalaisten eläkeyhtiöiden reaalinen tuottotavoite.

Luottokortit

Yritä olla käyttämättä luottokortteja. Niiden korot ovat korkeat. Myös luottokorttien vuosimaksuihin ja tilinhoitopalkkioihin kuluu rahaa vuosien saatossa paljon. Jos keräät korttien bonuksia tai pisteitä, pyri maksamaan velka nopeasti pois. Jos käytät käteistä, niin huomaat konkreettisesti, paljonko kulutat.

Tee hankinnat viisaasti

Viisaasti ostamalla vähennät kulutusmenojasi ja jotain jää säästöön. Usein varakkaat ihmiset kertovat, että he eivät tee hankintoja täydellä hinnalla, vaan hakevat alennuksia tai ostavat käytettynä. Näin erityisesti autojen hankinnassa.

Vertaile hintoja. Osta edullisesti. Moderni kierrätys- ja jakamistalous on tuonut mukanaan paljon myös uudenlaisia vuokraus- ja yhteiskäyttöpalveluita, joita voi harkita uusia hankintoja miettiessä.

Ekstratulot tuottamaan

Jos satut saamaan sellaisia ylimääräisiä tuloja, kuten esimerkiksi veronpalautuksia, bonuksia, palkankorotuksia tai rahalahjoja, sijoita ne kasvamaan korkoa.

Jos nurkkiin kertyy ylimääräistä, mutta vielä käyttökelpoista tavaraa, myy ne pois ja sijoita saamasi summat edelleen.


Lataa jokamiehen ja -naisen vaurastumisen vaurastumisen opas