Viisi syytä miksi sijoituksesi eivät tuota

Mediassa kerrotaan usein onnistuneista sijoituksista ja vaurastuneista ihmisistä. Ihmetteletkö koskaan, miksi omat säästösi tai sijoituksesi eivät kartu? Tässä muutama vinkki tsekattavaksi.

Tämä artikkeli on viides osa vaurastumisen oppaastamme. Koko oppaan voit ladata tältä sivulta >

1. Rahat pankkitilillä

Suuri osa suomalaisten varoista makaa säästö-, sijoitus- tai käyttelytilillä. Niiden korot ovat matalat, joten tuottokin jää alhaiseksi tai jopa negatiiviseksi. Tilillä kannattaa pitää pieni vararahasto, mutta sen yli meneville varoille kannattaa etsiä tuottavampia kohteita.

2. Kulut syövät tuotot

Oletko selvillä, paljonko maksat kuluja sijoituksistasi? Osto- ja myyntipalkkioita? Merkintä- ja lunastuspalkkioita? Hallinnointipalkkioita? Arvopaperisäilytysmaksuja? Tuottopalkkioita? Koetko saavasi vastinetta rahoillesi?

3. Verotus vie vuosittain osan

Korkotuloista ja osinkotuloista maksat joka vuosi pääomaveroa. Jos sijoitat rahastoon, saat verotustasi siirrettyä siihen asti, kunnes lunastat rahasto-osuuksien tuottoa, koska sijoitusrahastot eivät maksa saamistaan tuotoista veroa, vaan ne lisätään osuutesi päälle ja kasvattavat osuuttasi lisää korkoa korolle –vaikutuksen vuoksi.

Myös sijoitusvakuutuksella voit siirtää verojen maksua tulevaisuuteen.

4. Kaikki munat samassa korissa

Mihin olet sijoittanut varasi? Oletko hajauttanut riittävästi eri kohteisiin, toimialoihin, eri markkinoille ja ajallisesti?

5. Riskinsieto

Kaikessa sijoitustoiminnassa on riskiä. Minkälaista riskiä olet valmis kohtaamaan? Matalatuottoisilla tuotteilla kuten korkotuotteilla on myös matala tuotto. Toisaalta korkeata tuottoa tavoittelevat tuotteet ovat myös hyvin riskipitoisia. Ripaus riskiä salkussa voi nostaa tuottoasi merkittävästikin.


Lataa jokamiehen ja -naisen vaurastumisen vaurastumisen opas