‘Säästäminen on vaikeaa’ ja muita harhakäsityksiä säästämisestä

Jaa sivu

Lähes 70% suomalaisista säästää. Useimmille se tarkoittaa oman asunnon omistamista tai rahan keräämistä pankkitilille ilman tarkempaa suunnitelmaa. Säästämiseen liittyy paljon uskomuksia.

Palkansaajalla ei ole varaa säästää - tarua

Menoilla on tapana mukautua tuloihin, eli kulutus pyrkii aina nousemaan tarjonnan mukaiseksi. Säästää voi vasta, kun tietää mihin varat nyt kuluvat.

 

Tulo- ja menokirjanpito on yksinkertainen keino selvittää oma tilanne. Käymällä läpi jo yhdenkin tavanomaisen kuukauden ostokset tiliotteelta voi kartoittaa valtaosan säännöllisistä menoistaan ja selvittää, kuinka paljon tuloista on varaa laittaa talteen.

 

Säästäminen on mahdollista aina, kun on tuloja. Kaikki eivät voi säästää yhtä paljoa, ja elämäntilanteet vaihtelevat. Tuntemalla menonsa on kuitenkin mahdollista suhteuttaa ne tuloihin niin, että saa osan säästöön.

 

Menojen tarkempaan kirjaamiseen ja hallintaan löytyy monenlaisia välineitä valmiista Excel-pohjista mobiilisovelluksiin, kuten esimerkiksi Monefy (Android). Pääosin kortilla maksavan menojen selvittäminen kohtalaisella tarkkuudella onnistuu myös käymällä läpi muutaman viimeisimmän tiliotteen.

 

Aiheesta lisää: 4 syytä, miksi et ole onnistunut säästämään

Säästäminen on vaikeaa - tarua

Jos säästäminen tuntuu työläältä, kannattaa miettiä, miksi näin on juuri omalla kohdalla. Onko säästöön laitettava tai sijoitettava summa liian suuri tuloihin nähden? Onko talletus- tai sijoitustapahtuma hankala? Vaatiiko säästäminen erikseen muistamista ja jää siksi tekemättä?

 

Yksinkertaisin tapa säästää on karsia kuluja. Sen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa elämästä karsimista. Kilpailuttamalla säännöllisesti käyttämänsä tuotteet ja palvelut, kuten viihdepaketit, puhelin- ja nettiliittymän, vakuutukset ja sähkön, voi säästöä kertyä satoja euroja vuodessa. Jokainen pienikin turha menoerä on potentiaalinen säästökohde, joka on mahdollista muuttaa tuloksi.

 

Vain noin neljänneksellä säästävistä on sekä selkeä tavoite että säännöllinen säästämistapa. Yli puolet kertoo säästävänsä kyllä säntillisesti, mutta ilman sen tarkempaa syytä tai tavoitetta. Tavoitteen puuttuminen voi saada säästämisen tuntumaan työläältä ja jopa turhalta. Tarkemmin kysyttäessä lähes jokaiselta kuitenkin löytyy jokin haave, jonka toteuttamisessa lisävaroista olisi hyötyä. Jopa puolet suomalaisista kokee, että on jo joutunut luopumaan kokonaan jostain itselleen merkitsevästä rahan puutteen takia. Tavoitteen kirkastaminen muistuttaa säästämisen merkityksestä ja ohjaa sitä usein myös käytännössä.

 

Säästö- ja sijoitusmaailma voi tuntua vieraalta, mutta kaikkea ei onneksi tarvitse tehdä itse. Esimerkiksi rahastoista löytyy erilaisia vaihtoehtoja, jotka sopivat moniin tilanteisiin ja erilaisille summille. Säästämiseen ja sijoittamiseen saa ja kannattaa pyytää apua.

Säästäminen ei ole kannattavaa - osittain totta.

 

Säästökohde kannattaa aina valita säästettävän summan ja aiotun säästämisajanjakson keston mukaan. Väärin mitoitettu säästötapa voi pahimmillaan osoittautua kannattamattomaksi. Yksi lähes varma tapa säästää kannattamattomasti on makuuttaa varoja pankkitilillä.

Jättämällä varat tilille lepäämään päätyvät ne pitkällä aikajänteellä lähes varmasti inflaation syömäksi. Jos rahaa on tarkoitus säästää vuosien ajan, kannattaa se sukanvarsitilin sijaan laittaa poikimaan.

 

“Inflaatio syö talletusvaroja hitaasti mutta varmasti. Tällä hetkellä inflaatio nakertaa suomalaisten pankkitileille tallettamia 80 miljardia euroa 0,5% vuodessa, eli varallisuudestamme haihtuu tänäkin vuonna noin 400 miljoonaa euroa”, selventää Alexandrian vanhempi sijoitusneuvoja Ville Härkänen.

  

Säännöllinen kuukausisäästäminen sopii monelle helppoutensa takia. Säästövakuutus on hyvä säästömuoto silloin, kun säästöaika on vähintään viisi vuotta ja säästäminen säännöllistä.

Varoihin ei pääse tarvittaessa käsiksi - tarua

Rahat on sijoitettu, eikä niihin voi koskea, vaikka mitä tapahtuisi. Tämä on siinä mielessä totta, että henkinen kynnys nostaa vaivalla säästettyjä varoja voi joskus olla varsin korkea. Lähes koskaan muuta estettä noston tekemiseen ei sitten olekaan.

 

Rahasto-osuudet on mahdollista myydä, kun asiakas haluaa. Voitosta maksetaan verot ja pankki tai rahasto ottaa suorituksesta listahinnan mukaisen palkkion. Tämä ei tavallisesti vie enempää aikaa kuin laskunmaksu, ja myydyt rahasto-osuudet ovat tililläsi korkeintaan muutamassa päivässä.

 

Jopa tiukemmin säännellyiltä PS-tileiltä ja eläkevakuutuksista varat voi lähes poikkeuksetta nostaa elämän haastepaikoissa, kuten sairastumisen tai työttömyyden kohdatessa.

 

Sijoittaessa ja säästäessä kannustetaan lähes aina suhtautumaan asiaan pitkäjänteisesti, mutta kiveen hakattua se ei ole. Alexandriassa säästösuunnitelma tehdään niin pitkälle ennakoiden kuin mahdollista.

 

 

Haluatko apua ja vinkkejä säästämisen aloittamiseen? Lataa tavoitteellisen säästäjän muistilista

Lataa tavoitteellisen säästäjän muistilista

 

Lähteet: Alexandria Pankkiiriliike / IRO Research Oy maaliskuu 2016, n > 1000; Taloustutkimuksen Internet-paneeli kesäkuu 2013, n = 1273