"Sijoitusneuvoja on sparraaja"

Lohenoja 630x310

”Sijoittaminen on kuin urheilua: kilvoittelua itsensä kanssa. Hyvän sijoitusneuvojan kanssa on mukava sparrata, mihin kannattaa sijoittaa” Pasi Lohenoja kertoo.

Pasi Lohenoja aloitti sijoittamisen vuonna 2010. Suorien osakesijoitusten lisäksi hänellä on salkussaan lisävärinä warrantteja ja Alexandrian rahastoja. Pasi on taksiyrittäjä Lahdessa ja tavoitteena hänellä on kartuttaa vähitellen varallisuutta eläkepäivien iloksi ja turvaksi.

Nuoresta pitäen tarkkaa taloudenpitoa harrastanut Pasi sai potkua sijoittajan elämälle, kun hän paiski kahta työtä ja ryhtyi maksamaan asuntolainaa suunniteltua ripeämmin pois. Varoja jäi vielä sijoitettavaksi.

”60-vuotiaana pitää olla velaton. Mutta jo aikaisemmin pitää saada kokoon sijoituksia, joissa korkoa korolle –efekti ehtii vaikuttaa ja kasvattaa pääomaa”, Pasi Lohenoja toteaa.

Säästämisajatus tuli jo lapsuudessa isältä, vaikka sijoituksista kukaan ei kotona opettanut mitään.

”Isä opetti myös, että köyhällä ei ole varaa halpaan. Hän tarkoitti, että kun ostaa laatua, säästyy aikaa ja usein rahaakin.”

Sijoitusneuvoja toimii sparraajana

Pasi Lohenoja tuli 2010 Alexandrian asiakkaaksi Antti Kaitueelle Lahteen. ”Hyvän sijoitusneuvojan kanssa on mukava sparrata, mihin kannattaa sijoittaa. Sijoitan siihen, mihin neuvonantajakin uskoo ja sijoittaa, koska rahat voi myös menettää”, hän kertoo.

Posteljoonina aloittanut Lohenoja paiski ensin töitä postissa niin paljon kuin vain pystyi. Sittemmin hän ajoi työn ohessa kaikki vapaa-ajat taksia niin, että pystyi säästämään ylimääräistä rahaa. Vuodesta 2009 hänellä on ollut oma taksiyritys. Vieläkin työpäivät ovat pitkiä, sillä varsinaisen ajopäivän jälkeen alkavat yritykseen liittyvät paperityöt.

Sijoittaminen kuin urheilua

”Sijoittaminen on kuin urheilua: kilvoittelua itsensä kanssa”, kilpaurheilutaustan omaava Pasi sanoo. Hän saavutti vuonna 1990 nuorten alle 23-vuotiaiden painonnoston Suomenmestaruuden ja samana vuonna pronssia miesten sarjassa.

Hän suhtautuu nyt sijoittamiseen samalla intohimolla kuin aiemmin urheiluun. Suoria osakesijoituksia hän hoitaa itse. Hänen salkussaan on 10 osakeyhtiön osakkeita. Pasi Lohenoja suosii hyviä osingonmaksuyhtiöitä. Sijoitushorisontti on pitkä 5-20 vuotta.

”Tämä on ollut hyvin mielenkiintoista. Tylsää päivää ei ole. Sijoittamisesta huolimatta elämä ei kuitenkaan ole pelkkää säästämistä.”

Lainanmaksu optimissa

Lainanhoito on optimoitu niin, että kuukausierä on sopiva, jotta elämiselle ja sijoittamiselle jää sijaa. Kaikkea asuntolainaa hän ei aio maksaa heti pois, koska korot ovat ennätyksellisen matalalla tasolla.

”Saan enemmän hyötyä pörssiosakkeiden tuotosta kuin lainanmaksusta”, Pasi Lohenoja vertaa.