Vaurastuminen on jokamiehen ja -naisen oikeus

Jaa sivu

Vaurastuminen luo meille taloudellista turvaa ja mahdollistaa haaveidemme toteuttamisen. Mitä vaurastuminen vaatii meiltä itseltämme? Tässä 5 vinkkiä vaurastumiseen.

Sana ”vaurastuminen” voi aiheuttaa meissä erilaisia reaktioita. Joku kokee sen rikkauksien tavoitteluna, kun taas toiselle vaurastuminen tarkoittaa oman talouden ja tulevaisuuden turvaamista.

Vaurastuminen ei ole enää nykypäivänä suuri tabu – on hyväksyttävää tavoitella itselleen varallisuutta, joka voi olla avain myös oman ja esimerkiksi perheen tulevaisuuden rakentamiseksi.

Vaurastumisen 5 askelta

Ole realistisen optimistinen

Meillä suomalaisilla on tapana vähätellä omia mahdollisuuksiamme. Vaurastuminen voi tuntua meistä kaukaiselta asialta, mutta suurimmalla osalla meistä on kaikki edellytykset ja mahdollisuudet kartuttaa omaa varallisuuttamme.

Esimerkiksi 100 000 euron varallisuuden kartuttaminen kahden vuoden aikana pelkällä tilisäästämisellä on mahdoton tehtävä suurimmalle osalle meistä. Mutta jos sama tavoite asetetaan 10 vuodelle ja varat sijoitetaan tuottohakuisesti, on tavoite realistisempi.

Sanotaan, että raha ei tuo onnea, mutta se tuo esimerkiksi turvaa. Vaurastuminen pelkän vaurastumisen vuoksi on harvoin tuloksellista. Siksi onkin hyvä kysyä itseltään, ”miksi haluan vaurastua”. Ehkä haluat enemmän aikaa perheelle tai entistä lokoisammat eläkepäivät?

Tunnista omat vaurastumisen mahdollisuutesi

Yksi edellytys vaurastumiselle on se, että ymmärrät omaa talouttasi ja tunnistat myös oman taloutesi heikot kohdat ja käännät ne mahdollisuuksiksi. Vaurastuminen voi tuntua hankalalta asialta siksi, että koemme, ettei vaurastuminen ole taloudellisesti mahdollista.

Kuitenkin suurimmalla osalla meistä on mahdollisuus vaurastua ilman, että esimerkiksi palkkatulojen pitää nousta tai elämässä pitäisi luopua jostain asioista. Oman talouden hallinnassa suunnitelmallisuus ja kärsivällisyys ovat valttia.

Selvitä oman taloutesi tila:

  • Selvitä kuukausittaiset tulosi ja menosi.
  • Peilaa näitä 10/30/60-sääntöön, jonka mukaan nettotuloistasi 10 prosenttia tulisi mennä säästöön, 30 prosenttia säännöllisiin menoihin (kuten asuminen, vakuutukset) ja 60 prosenttia kulutukseen.
  • Tunnista tätä kautta oman taloutesi realiteetit ja mahdollisuudet.

Valitse itsellesi sopiva tapa vaurastumiseen

Isompi sijoitus kerralla vai kuukausittainen sijoittaminen? Hoidanko sijoituksia itse vai haluanko käyttää mahdollisimman vähän aikaa siihen? Vaurastumisessa yksi tärkeä tekijä on löytää itselle sopiva tapa.

Jollekin yksi askel vaurastumiseen voi olla oman asunnon ostaminen. Toiselle jatkuva, kuukausittainen sijoittaminen on tapa pikkuhiljaa kasvattaa omaa varallisuutta. Tapoja vaurastumiseen on monia. Lisävinkkejä vaurastumiseen löydät muun muassa Jokamiehen ja -naisen vaurastumisoppaasta tai Sijoittajan käsikirjasta.

Tee päätös aloittamisesta

Vaurastuminen ei tapahdu itsestään, vaan vaatii sinulta halua ja konkreettisen päätöksen aloittamisesta. Monesti tämä päätös aloittamisesta on kaikkein vaikeinta. Vaurastuminen on pitkäjänteistä toimintaa, eikä sitä sen vuoksi kannata lähestyä lyhyenä projektina vaan elämäntapoihin ja oman talouden hoitamiseen liittyvänä muutoksena.

Vaurastumisen aloittamista ei kannata lykätä huomiselle. Jokainen päivä, kuukausi tai vuosi, jonka lykkäät, maksaa sinulle.

Vaurastuminen on jokamiehen ja -naisen oikeus

Vaurastuminen ei ole vain rikkaiden etuoikeus, vaan kuuluu kaikille. Ajan ollessa yksi vaurastumisen tärkeimmistä elementeistä, sijoitettavan pääoman ei tarvitse olla suuri, kunhan sijoittaminen on pitkäjänteistä.

“Usein asiakkaamme yllättyvät siitä, kuinka paljon heidän on mahdollista saavuttaa sijoittamalla. Ja vielä ilman, että heidän täytyy varsinaisesti luopua mistään nykyisestä. Loppujen lopuksi vaurastumisen taustalla on kaksi asiaa: oman talouden tehokkaampi hoitaminen ja omille varoille saatava järkevä sijoitustuotto”, sanoo Alexandrian koulutus- ja kehitysjohtaja Ville Härkänen.

 

Haaveiletko vaurastumisesta, mutta et tiedä, miten aloittaa? Lataa ilmainen vaurastumisen opas.

Lataa jokamiehen ja -naisen vaurastumisen vaurastumisen opas