Päästrategi Wesanko on realistinen optimisti: Euroopassa eväät nousuun

Huomiotalous ja pelkoskenaariot ovat ottaneet vallan nykyisessä talouskeskustelussa, toteaa päästrategi Tero Wesanko Alexandria-konsernista. Hänen mielestään tilanne on kuitenkin paljon parempi kuin päivän otsikot antavat ymmärtää.

Otsikot huutavat paniikkia markkinoille: velkakuplia, Kiinan talouden romahtamista ja keskuspankkien loputtoman elvytyksen kauheutta.

”Tilanne ei ole missään nimessä niin synkkä kuin monet uutisotsikot antavat ymmärtää. Maalailut talouden äkkipysähdyksestä ja suuresta markkinaromahduksesta ovat enemmän huomiotaloutta kuin realismia”, Wesanko rauhoitteli Tampereen Sijoitus 2016 –messujen kävijöille.

Seitsemän vuotta on osakemarkkinoilla ollut poikkeuksellisen hyvää aikaa. Vuoden 2015 keväällä pitkä noususykli kuitenkin katkesi, ja monet osakemarkkinat ovat käytännössä olleet jo 12 kuukautta sahaavassa laskussa. Myös pörssiyhtiöiden tulosennusteita on laskettu selvästi vuoden aikana. Alkuvuonna osakemarkkinat putosivat 15-20 prosenttia, mutta jo maaliskuussa on nähty nopea palautuminen pohjilta.

Heilunta jatkuu

”Heilunta ei tähän vielä lopu, ja todennäköisimmin sahaus jatkuu kesää kohden. On hyvä merkki, että merkittävä osa salkunhoitajista on jo keventänyt salkkunsa osakepainoa viime vuoden lopun tilanteeseen verrattuna. Sijoituksia on siirretty enimmäkseen nollatuottoiseen käteiseen ja rahamarkkinoille, mikä indikoi sitä, että riskimarkkinoille ollaan myös valmiita palaamaan kunhan markkinoiden iso kuva vähän selkiintyy. Tällä hetkellä sijoittajilla on hallussaan eniten käteistä sitten kevään 2001. Useimmiten kun ilmassa on pessimismiä ja pelkotiloja, on yleensä kannattanut toimia vastavirtaan – toki riittävästi hajauttaen”, Wesanko muistutti.

Raaka-ainehintojen elpyminen tukee

Raaka-ainemarkkinat ovat viiden vuoden laskun jälkeen laaja-alaisesti elpyneet. Tämä on alkuvuonna tukenut mm. raaka-ainesidonnaisten osakemarkkinoiden, kuten Brasilian hyvää tuottokehitystä. Positiivista vastaliikettä raaka-ainemarkkinoilla on jo osattu odotella jonkin aikaa, ja osaltaan tätä on nyt avittanut Yhdysvaltain dollarin lievä heikentyminen. Suurin osa hyödykkeistä hinnoitellaan globaaleilla markkinoilla dollareissa.

Euroopassa edullisia ostoksia

”Nykyistä tuottoympäristöä voisi kuvata sanoilla nollakoron realismi. Sijoittajat ovat toisin sanoen korkotuottojen äärimmäisen mataluuden vuoksi miltei pakotettuja sijoittamaan varojaan osakemarkkinoille, jos haluavat tavoitella järkevää riski-tuotto -suhdetta. Toinen mielenkiintoinen vaihtoehto ovat esimerkiksi eurooppalaiset riskiyrityslainat, jotka tarjoavat tällä hetkellä kohtuullisen hyvää korvausta suhteessa luottoriskinäkymiin”, Wesanko kertoi.

”Euroopassa osakkeet ovat länsimarkkinoiden edullisimpia, ja mielestäni moni tekijä avittaa nyt kokonaisuutena eurooppalaisia riskisijoitusmarkkinoita, etunenässä muiden muassa EKP:n laajennettu elvytysohjelma”, Wesanko sanoo.

Suomen talouskuva ei sen sijaan näytä erityisen hyvältä, mutta se ei suoraan vaikuta kuin rajalliseen joukkoon pörssiyrityksiä.

”On erotettava toisistaan kotimaan makrotalous ja suomalaiset pörssiyritykset, jotka toimivat tänä päivänä jo hyvin globaalisti, ja joiden yhteenlasketusta liikevaihdosta peräti 60 prosenttia tulee Euroopasta. Keskimäärin suomalaiset pörssiyhtiöt ovat edelleen hyvässä iskussa, mistä kertovat myös tänä keväänä jaettavat ennätykselliset osingot”, Wesanko sanoi.