Talletuskorko ei ole säästäjän puolella

Suomalaiset ovat tottuneet tilisäästämiseen. Jo lapsena kantaessamme säästöpossuun tai synttärikassaan karttuneita rahoja pankkiin opimme, että tilisäästäminen kannattaa. Miten on asian laita tänä päivänä?

Talletuskorkoon perustuva sijoittaminen on mennyttä aikaa

Aiemmin tilisäästäminen oli houkutteleva vaihtoehto – olivathan talletuskorot parhaimmillaan jopa kymmeniä prosentteja. Edellisen 15 vuoden aikana korkojen kehitys on ollut tavallisen säästäjän kannalta hieman kaksijakoinen: toisaalta yleisin asuntolainojen viitekorkona oleva euribor on ollut ennätysmatalalla, mutta samaan aikaan säästötilien talletuskorot ovat lähes nollatasolla.

Talletuskorkojen ollessa yhden prosentin molemmin puolin ei säästössä oleva pääoma juurikaan kasva edes pidemmällä aikavälillä. Tämä asia on jäänyt monelta suomalaiselta huomaamatta.

”Monesti pitäydymme tutussa ja turvallisessa. Törmäämme usein tilanteisiin, joissa asiakkaan säästäminen ja sijoittaminen on jäänyt vuosien takaiseen tilanteeseen eikä tilannetta ole päivitetty matkan varrella. Säästöjä ja sijoituksia kannattaa tarkastella säännöllisin väliajoin”, kertoo Alexandrian koulutus- ja kehitysjohtaja Ville Härkänen.

Kuinka paljon talletuskorot ovat vuonna 2018?

Tarkastelimme talletuskorkojen tasoa Kauppalehden korkosivustolta.

Käytännössä eri rahoituslaitosten tarjoamien säästötilien korot ovat 0–1 prosentin haarukassa, ja pääpaino on 0–0,5 prosentin välillä olevissa talletuskoroissa.


Säästötilien korot 09/2018 (lähde: Kauppalehti) säästötilit

Lasketaan esimerkin avulla, mitä tilisäästäminen tuottaa:

Sinulla on säästössä 3000 euroa, ja päätät aloittaa jatkuvan säästämisen siten, että talletat kuukausittain 150 euroa säästötilille, jonka talletuskorko on 0,5 %. Kuinka paljon saat tuottoa säästöillesi 10 vuoden aikana?

Vastaus: tuottoa kertyy 614 euroa (koko säästösumma 21 614 euroa).

Talletuskorko olematon – mitä vaihtoehtoja minulla on?

”Vaihtoehtoja on monenlaisia, tärkeintä on löytää niistä se, mikä sopii juuri omaan tilanteeseen ja tarpeeseen”, neuvoo Alexandrian Ville Härkänen. ”Monilla on mielikuva, että tilisäästämisen ulkopuolelta muut säästämisen ja sijoittamisen muodot olisivat jotenkin hankalampia.”

Ennen sijoituskohteen valintaa on tärkeintä asettaa selkeä tavoite: mitä haluan säästämisellä tai sijoittamisella saavuttaa ja millä aikataululla.

”On myös tärkeää ymmärtää oman talouden tämänhetkinen tilanne. Monesti meistä tuntuu siltä, ettei varaa säästämiseen ole, mutta kun pureudumme tarkemmin omaan talouteen, huomaammekin, että varaa säästämiseen on, kyse on enemmänkin valinnoista.”

Rahastosijoittaminen on yksi suosituimpia vaihtoehtoja tilisäästämiselle. Rahastoissa yhdistyy helppous ja tilisäästämistä huomattavasti parempi tuotto-odotus. Säästämällä esimerkiksi kuukausittain rahastoihin sinun ei tarvitse erikseen muistaa laittaa rahaa sivuun, vaan säästäminen tapahtuu automaattisesti. Säästöt myös hajautetaan automaattisesti valittujen rahastojen sijoituspolitiikan mukaisesti.

Tarkastellaan aiempaa tilisäästämisesimerkkiä rahastosijoittamisen näkökulmasta:

Oletetaan, että sijoitat säästössä olevat 3000 euroa rahastoon, jonka tuotto on 4 %. Aloitat samalla jatkuvan rahastosäästämisen ja laitat samaiseen rahastoon 150 euroa joka kuukausi. Kuinka paljon sinulla on kasassa 10 vuoden päästä?

Vastaus: tuottoa kertyy 4 076 euroa (koko säästösumma 22 076 euroa).


Haluatko laittaa säästösi tuottamaan? Lataa säästäjän muistilista!

New Call-to-action