Viisi tapaa, joilla tuhlaat rahaa joka päivä

Meillä kaikilla on omat päivittäiset tai viikottaiset tapamme ja rituaalimme, joita noudatamme huomaamattamme tai tarkoituksella. Näitä ovat arjen pienet ostokset ja päivittäiset houkutukset. Pienten rahapurojen patoaminen saattaa kuitenkin tuoda säästöinä ajan myötä huomattavastikin tuottoa. Kokosimme muutaman vinkin aiheesta.

Tämä artikkeli on osa Jokamiehen ja -naisen vaurastumisen oppaasta. Koko oppaan voit ladata jo nyt tältä sivulta >

1. Arjen pienet mieliteot

Teetkö arjessa usein pieniä tai isompia heräteostoksia? Latteja kahvilassa päivittäin? Suklaapatukoita tai karkkipusseja arjen piristykseksi? Nippeleitä ja nappeleita? Lohtuostoksia? Pelaatko tai lottoatko säännöllisesti?

Oletko koskaan laskenut, paljonko näihin huomaamattomiin hankintoihin sujahtaa viikossa, kuukaudessa, vuodessa?

2. Ostoksille ilman listaa

Lähdetkö ruokakauppaan ilman suunnitelmaa? Katsoitko tarjoukset? Täyttyykö kärry sattumanvaraisista ostoksista ja hetken mielihaluista?

Jääkö ruokakaappiisi käyttämätöntä ruokaa? Heitätkö ruokaa roskiin? Kallein ruoka on käyttämätön ruoka, joka päätyy jätteeksi ja rasittaa lisäksi ilmastoa.

3. Rahat pankkitilillä

Varastoitko rahaa tavallisella pankkitilillä? Kun korot ovat hyvin matalat, saat tuskin mitään tuottoa varoillesi ja menetät joka päivä mahdollisuuden kasvattaa tuottoa rahoillesi.

Tavallisille tileille maksettava korko on minimaalinen tai nolla, joten pääomasi vain hupenee koko ajan. Inflaatio on yleensä suurempi kuin tilikorko. Ja mitä suurempi inflaatio on, sitä nopeammin se nakertaa tilivarallisuuttasi.

Jos varasi makaavat pitkään pankkitilillä, menetät mahdollisuuden myös saada hyötyä korkoa korolle –efektistä, joka pitkällä aikavälillä tekee työtä rahojesi puolesta.

4. Luottokorttien käyttö

Korkea korko, vuosimaksut, tilinhoitopalkkiot. Elät helposti yli varojen. Et tiedä, paljonko kulutat.

Kokeile käteisen käyttämistä. Auttaisiko se hahmottamaan todellista kulutustasi?

5. Sopimukset

Maksatko liikaa sähköstä, puhelimesta, internetistä, vakuutuksista, lainasta? Tiedätkö edes, mitä maksat? Milloin viimein tutkit hintatasoa?

Kilpailuta silloin tällöin kaikki sopimuksesi, niin saatat saada huomattavia alennuksia. Jatkuvasti nakuttavat kulut voivat kasvaa vanhoissa sopimuksissa huomaamattasi korkeiksi, jos et aika ajoin tarkista, missä markkinoilla mennään.


Lataa jokamiehen ja -naisen vaurastumisen vaurastumisen opas