"Rahan kanssa olen improvisoinut koko elämäni"

Mitä 54 taiteilijan ura on opettanut Vesa-Matti Loirille rahasta?
Jaa sivu

Esiintyvän taiteilijan elämä on hektistä ja rankkaa. Uuden luomista, matkustamista, pitkiä päiviä. Kun tähän yhtälöön lisätään vielä menestyksen mukanaan tuoma huuma, elämänrytmi on hyvin kiivas. Hektisen elämän keskellä talousasiat ovat jääneet liian usein vähemmälle huomiolle. 

54 vuoden taiteilijan ura on näyttänyt Vesa-Matti Loirille parhaat ja pahimmat puolensa. Yksi Suomen musiikki- ja viihdealan suurimmista nimistä on elävä esimerkki taloudellisen ”vuoristoradan” läpikäyneistä. Jo 1960-luvulla uransa aloittanut koko kansan viihdetaiteilija on tullut suomalaisille tutuksi niin näyttelijänä, koomikkona kuin muusikkonakin. 

 

Huoletonta taiteilijaelämää

Esiintyvän taiteilijan tilipussi kertyy usein monista eri lähteistä, muun muassa esiintymiskorvauksista ja tuotemyynnistä. 

Aiemmin esiintymispalkkiot maksettiin usein käteisellä. Ei niistä silloin muistanut mitään veroja maksaa. Sitten kun tuli jälkiverot niskaan, niin oltiinkin pattitilanteessa, kuvailee Loiri.

Raha-asiat ovat tuottaneet vuosien saatossa ylimääräistä päänvaivaa.

– Silloin kun mennään lujaa, ei sellaisia asioita tullut mietittyä. Näin jälkikäteen ajateltuna olisi ehkä pitänyt hoitaa asiat kuntoon jo hyvissä ajoin, pohtii Loiri. 

Raha-asiat vaativat käsikirjoituksen

Tammikuussa 72 vuotta täyttävän taiteilijan suhde rahaan on samankaltainen kuin suhde näyttelemiseen. Luottamus on olennainen osa huippusuoritusta.

– Näyttelijän työssä kaikki tapahtuu kuuntelemalla ja luottamalla käsikirjoitukseen.

Jos ajattelee vain itsensä kautta, homma menee ainoastaan improvisoinniksi, ja pahimmillaan kaikki tunne ja läsnäolo katoaa. Niin se menee muussakin elämässä. Rahan kanssa olen pelkästään improvisoinut koko elämäni. Olisin varmasti nukkunut muutaman yön paremmin, jos olisin raha-asioissakin voinut luottaa loistavaan käsikirjoitukseen, Loiri pohtii.

Esiintyvän taiteilijan elämä on monella tavalla ääriesimerkki henkilökohtaisen talouden heilahteluista.

Yhä useamman taloudellinen tilanne kuitenkin vaihtelee eri elämänvaiheissa, olosuhteet, tavoitteet ja suunnitelmat muuttuvat monta kertaa matkan varrella. Hyvä suunnitelma, tai se käsikirjoitus, on kuitenkin ensimmäinen askel raha-asioiden raiteilleen laittamisessa.