Miten Alexandrian asiakkaat säästävät? Esimerkkinä Vision -säästövakuutus

Suomalaisten varallisuudesta ja suhtautumisesta säästämiseen ja sijoittamiseen on puhuttu viime aikoina paljon. Miten Alexandrian asiakkaat säästävät verrattuna suomalaisten keskiarvoon, ja millaisella tahdilla säästöt kertyvät?

Alkuvuodesta julkaistun Elinkeinoelämän valtuuskunnan raportin mukaan jopa 62 % suomalaisista suhtautuu myönteisesti sijoittamiseen vaurastumisen keinona. Saman raportin mukaan suomalaisten varallisuus on vielä toistaiseksi selvästi Pohjoismaiden matalimmalla tasolla, vaikka myönteisyys sijoittamista kohtaan onkin noussut selvästi.

Arviot suomalaisten sijoitusvarallisuudesta ja sen kehityksestä vaihtelevat, mutta esimerkiksi Tilastokeskuksen vuoden 2016 tilaston mukaan sijoitusrahastoja ja pörssiosakkeita omisti 41 prosenttia kotitalouksista ja mediaanisumma omistaville kotitalouksille oli 5 680 euroa.

Alexandria on auttanut suomalaisia vaurastumaan jo yli 20 vuotta, ja matkan aikana meille on piirtynyt selvä kuva suomalaisten säästämisen ja sijoittamisen tavoista. Miten Alexandrian asiakkaat säästävät, ja millaisella vauhdilla säästöjä kertyy?

Alexandrian asiakkaat säästävät säännöllisesti ja vaurastuvat nopeammin

Suomalaisten keskimääräiseen arvopaperivarallisuuteen verrattuna Alexandrian asiakkaat ovat hyvässä tahdissa.

Esimerkiksi voidaan ottaa suosittu kuukausisäästötuote Utmost Vision -säästövakuutus.

Vision -vakuutukseen Alexandrian asiakkaat säästävät keskimäärin 252 euroa kuukaudessa, ja keskimäärin Alexandrian säästäjäasiakkailla on vakuutuksissaan säästöjä yli 14 000 euroa. Asiakkaat ovat siis keskimäärin neljä vuotta säästettyään saavuttaneet jo yli 2,5 kertaa suomalaisen kotitalouden mediaanin verran.

"Säästöjen kertymiseen ei ole oikoteitä", muistuttaa Alexandrian koulutus- ja kehitysjohtaja Pekka Junes. Hän listaa muutamia neuvoja tavoitteellisen säästämisen tueksi:

  • Säästöt eivät kartu vahingossa. Mieti vähintään 2-3 sinua motivoivaa syytä säästää. Kun tavoite ja motivaatio ovat kunnossa, vältyt kiusaukselta käyttää säästöjä matkan varrella.
  • Muista pitkäjänteisyys. Asuntolaina maksetaan 20-25 vuodessa. Miksi säästöjänteen tulisi olla tätä lyhyempi?
  • Säästä ensin, kuluta sitten. Helpota säästämistä niin, että heti palkkapäivänä raha menee automaattisesti tililtä säästöön, jolloin asiaa ei tarvitse muistaa. Poissa silmistä, poissa mielestä.
  • Tarkastele menoja kriittisesti. Yleensä tulojen kasvaessa menot kasvavat huomaamatta. On hyvä arvioida vähintään vuosittain ovatko kaikki menot todella tarpeellisia.

Alexandian tuottolaskurilla voit laskea, millaiseen lopputulokseen on mahdollista päästä säännöllisellä säästämisellä.