image (9)

Sijoittaminen

22.5.2025

Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa – pelkkää hypeä vai todellista muutosta?

Sijoittajan on hyvä olla tietoinen tekoälystä ja sen kehityksestä, koska se on nopeasti kasvava ala, jonka uskotaan mullistavan useita toimialoja tulevaisuudessa. Tekoälyllä voi parhaimmillaan parantaa yritysten tehokkuutta, vähentää kustannuksia ja luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Alan jatkuva innovaatio tarjoaa potentiaalia korkeille tuotoille ja määrittää myös markkinan pitkän aikavälin suuntaa. Tekoälyyn sopeutuminen voi tulevaisuudessa määrittää markkinoiden voittajat, mikä tekee siitä strategisesti tärkeän aiheen ja sijoituskohteen.

Tekoälyn nykytila

Tekoäly (AI) on nykyään jo melko keskeinen ja nopeasti kehittyvä osa sekä ihmisten arkea että erilaisten toimialojen toimintaa. Se ei ole enää vain tutkimus- tai kokeiluvaiheen teknologia, vaan konkreettinen väline, joka tukee päätöksentekoa, tehostaa työprosesseja ja parantaa palvelukokemusta. Suurten kielimallien, kuten ChatGPT:n ja muiden kehittyneiden tekoälysovellusten, avulla on tehostettu tiedonhakua, automatisoitu sisällöntuotantoa ja mullistettu informaation kulkua ja viestintää. Tekoäly tarjoaa uudenlaisia tapoja ratkaista monimutkaisia ongelmia ja prosessoida suuria tietomääriä nopeasti ja tarkasti.

Data-analytiikkaa hyödyntävä tekoäly on noussut tärkeään rooliin monilla toimialoilla. Esimerkiksi vähittäiskaupassa tekoälyn avulla voidaan analysoida asiakaskäyttäytymistä ja tarjota personoituja suosituksia, jotka parhaimmillaan parantavat asiakaskokemusta ja lisäävät myyntiä. Teollisuudessa tekoäly mahdollistaa tuotantoprosessien optimoinnin ennakoivan huollon ja älykkään laadunvalvonnan kautta. Logistiikassa tekoäly puolestaan auttaa virtaviivaistamaan toimitusketjuja, lyhentämään toimitusaikoja ja vähentämään turhia kustannuksia optimoimalla reitit ja varastohallinnan.

Tekoälypohjaiset chatbotit ovat yleistyneet erityisesti asiakaspalvelussa, jossa ne pystyvät tarjoamaan nopeaa, vuorokauden ympäri saatavilla olevaa palvelua, vastaten asiakkaiden kysymyksiin ja ohjaten heidät tarvittaessa oikean avun piiriin. Fyysiset robotit ja automaattiset järjestelmät tekevät puolestaan tuloaan yhä useampiin ympäristöihin. Niitä käytetään teollisessa automaatiossa esimerkiksi valmistuslinjoilla sekä logistiikan eri osa-alueilla, kuten varastojen järjestelyssä ja kuljetusten toteutuksessa. Tekoälyn soveltaminen näkyy vähitellen myös arjen palveluissa, kuten ruoan tilausjärjestelmissä, puheohjatuissa älykaiuttimissa ja kodin automaatiossa.

Kasvava käyttökohteiden kirjo kattaa myös kehittyneempiä ja yhteiskunnallisesti merkittäviä sovellusalueita. Lääketieteessä tekoäly auttaa esimerkiksi sairauksien varhaisessa diagnosoinnissa, kuvantamisanalyysissä ja yksilöllisten hoitosuunnitelmien laadinnassa. Myös turvallisuuden saralla tekoälyä hyödynnetään niin fyysisessä kuin kyberturvallisuudessakin: se voi tunnistaa uhkia, analysoida valvontakamerakuvia, seurata verkon liikennettä ja havaita poikkeamia, jotka saattavat viitata tietoturvaloukkauksiin. Sisällön ja mainonnan personointi hyödyntää tekoälyn kykyä analysoida käyttäjän mieltymyksiä ja käyttäytymistä, minkä avulla markkinointia voidaan kohdentaa tarkemmin ja tehokkaammin.

Tekoälyn kehitys on siirtynyt kokeiluvaiheesta siihen pisteeseen, että se vaikuttaa yhä enemmän elämän eri osa-alueisiin. Yrityksille tekoäly tarjoaa kilpailuetua esimerkiksi automatisoimalla rutiinitehtäviä ja vapauttamalla asiantuntijoiden aikaa luovempaan ja analyyttisempään työhön. Kuluttajien arjessa tekoäly ilmenee puolestaan vaivattomuutena ja personoituna käyttökokemuksena, joka lisää tehokkuutta ja mukavuutta.

Tekoälyn tulevaisuuden mahdollisuudet

Maailmanlaajuisten tekoälymarkkinoiden ennustetaan kasvavan noin 1,3 biljoonaan dollariin vuoteen 2028 mennessä. Kehityksen nopeus on verrattavissa internetin ja älypuhelimien yleistymiseen. Tekoälyn kehitys on poikkeuksellisen nopeaa ja laaja-alaista, ja sen vaikutukset ulottuvat yhä syvemmälle yhteiskunnan ja talouden rakenteisiin. Teknologian kehitys saattaa monilla aloilla ylittää ihmisten odotukset ja haastaa perinteiset ajattelumallit, kuten on jo nyt nähtävissä. Tulevaisuudessa tekoälyn odotetaan muokkaavan merkittävästi niin työtä, koulutusta, terveydenhuoltoa kuin koko talous- ja sosiaalista järjestelmääkin. Sen potentiaali on suuri ja tietyiltä osin vielä tuntematon.

the size of global AI market

Lähde: Sopra Steria, Precedence Research, Gartner. Saatavilla: https://www.consultancy.eu/news/11240/global-ai-market-to-grow-with-19-per-year-to-1-trillion-in-2027 (7.1.2025)

Agenttinen tekoäly

Yksi merkittävimmistä kehityssuunnista on agenttinen tekoäly, eli itsenäisesti toimivat tekoälyjärjestelmät, jotka kykenevät suunnittelemaan, priorisoimaan ja toteuttamaan tehtäviä ilman jatkuvaa ihmisen ohjausta. Nämä järjestelmät voivat analysoida ympäristöään, tehdä päätöksiä muuttuvien olosuhteiden perusteella ja oppia kokemuksesta. Esimerkkejä ovat tekoälyagentit, jotka voivat toimia projektipäälliköinä, hallinnoida työtehtäviä tiimeissä tai jopa neuvotella sopimuksista ja koordinoida monimutkaisia toimitusketjuja.

Tulevaisuudessa tällaiset järjestelmät saattavat automatisoida kokonaisia liiketoimintaprosesseja, tarjoten organisaatioille ennennäkemätöntä tehokkuutta ja skaalautuvuutta. Agenttinen tekoäly voi olla suuri apu myös arjessa ja toimia esimerkiksi henkilökohtaisena avustajana. Kuvittele tulevaisuus, jossa kerrot vain tekoälylle, mitä tarvitset ja se hoitaa etsinnän, tilaukset, maksut ja paljon muuta.

Fyysinen tekoäly

Toinen merkittävä kehityssuunta on fyysinen tekoäly, eli tekoälyn soveltaminen konkreettisessa, fyysisessä ympäristössä. Tähän kuuluu autonominen ajaminen, jossa tekoäly mahdollistaa esimerkiksi itseohjautuvien autojen, dronien ja laivojen turvallisen ja tehokkaan toiminnan ilman kuljettajaa.

Fyysistä tekoälyä hyödynnetään myös robotiikassa, jossa itsenäisesti liikkuvat ja reagoivat robotit voivat suorittaa tehtäviä rakennustyömailla, maataloudessa, hoivatyössä tai jopa avaruudessa. Tällaiset järjestelmät voivat merkittävästi parantaa turvallisuutta, vähentää inhimillisiä virheitä ja vapauttaa ihmistyövoimaa fyysisesti raskaista tai vaarallisista tehtävistä.

Fyysisen tekoälyn edelläkävijöitä tällä hetkellä ovat esimerkiksi Tesla, Waymo, Boston Dynamics ja Figure AI. Näiden lisäksi monet kiinalaiset yritykset, kuten Baidu tai Unitree Robotics ovat vahvoilla.

Yleinen tekoäly

Kolmas ja ehkä kaikkein kiehtovin, mutta samalla haastavin visio liittyy yleiseen tekoälyyn (AGI, Artificial General Intelligence). Tämä tarkoittaa tekoälyä, joka ei rajoitu kapeaan erikoistumiseen, vaan kykenee laaja-alaiseen päättelyyn, oppimiseen ja ongelmanratkaisuun eri konteksteissa samalla tai jopa paremmalla tasolla kuin ihminen. AGI voisi ymmärtää ja soveltaa tietoa monimutkaisissa tilanteissa, tehdä luovia päätöksiä ja auttaa ratkaisemaan yhteiskunnallisia haasteita, kuten ilmastonmuutos, rakenteellinen köyhyys tai lääketieteelliset ongelmat. Vaikka AGI on vielä teoriaa, sen mahdollisuus herättää sekä innostusta että huolta, sillä sen toteutuminen toisi esiin syvällisiä ihmisyyteen liittyviä kysymyksiä.

Tekoälyn evoluutio

1. Ensimmäinen vaihe: Infrastruktuuri

Tämä kehitysaalto kattaa kaiken, mitä tekoälyn ajaminen ja kouluttaminen vaatii. Tekoälyinfra on kuin työkalu tai jopa raaka-aine, joka mahdollistaa tekoälyn. Nämä yhtiöt ovat olleet tekoälyn ensimmäisiä hyötyjä, erityisesti NVIDIA on kasvanut valtavasti, koska sen siruja tarvitaan suurten mallien kouluttamiseen.

  • GPU-valmistajat: NVIDIA, AMD
  • Siruyhtiöt: TSMC, Intel
  • Pilvipalvelut: Amazon AWS, Microsoft Azure, Google Cloud
  • Palvelin- ja laitteistoyhtiöt: Supermicro, Arista Networks

2. Toinen vaihe: Mallit ja alustat

Tässä vaiheessa rakennetaan tekoälymalleja ja -alustoja (vrt. tietokoneiden käyttöjärjestelmät), joita sovellukset käyttävät. Useimmat näistä ovat vielä yksityisiä, eikä niitä löydy listatuilta markkinoilta, mutta niihin sijoittaneet jättiyhtiöt (kuten Microsoft OpenAI:ssa ja Amazon Anthropicissa) hyötyvät kasvusta.

  • Perusmallien kehittäjät: OpenAI (ChatGPT), Anthropic (Claude), Google DeepMind (Gemini), Meta (LLaMA)
  • AI-alustat: Hugging Face, Cohere, Mistral
  • API-palvelut: Yritykset, jotka tarjoavat pääsyn malleihin muiden sovellusten käyttöön

3. Kolmas vaihe: Sovellukset ja käyttökohteet

Tässä kehitysaallossa tekoäly luo ja muuttaa konkreettisia tuotteita ja palveluita. Tämä vaikuttaa ihmisten arkeen ja yritysten toimintatapoihin. Sovellukset voivat skaalautua nopeasti, mutta kilpailu on kovaa. Erot syntyvät käyttökokemuksesta ja integraatiosta yritysprosesseihin.

  • Generatiiviset sovellukset: ChatGPT, Copilot, Notion AI, Jasper
  • Asiakaspalvelu, analytiikka, automaatio: UiPath, ServiceNow, Salesforce Einstein, Palantir
  • Toimialakohtaiset AI-ratkaisut: mm. lääketiede (Tempus), oikeusala (Westlaw Edge), rahoitus (Upstart), markkinointi (HubSpot)

4. Neljäs vaihe: Vaikutus kaikkiin toimialoihin

Kerrannaisvaikutusten kautta tekoäly tulee osaksi kaikkia toimialoja ja jokaisen ihmisen elämää. Kaikki hyötyvät teknologiasta, vaikka eivät itse sitä itse käyttäisikään. Pitkän aikavälin hyödyt realisoituvat, kun AI parantaa kannattavuutta ja skaalautuvuutta perinteisillä aloilla.

  • Terveydenhuolto: diagnostiikka, lääkekehitys
  • Finanssiala: riskienhallinta, asiakasprofiilit, sijoitusanalyysit
  • Teollisuus ja logistiikka: automaatio, kunnossapito, optimointi
  • Vähittäiskauppa ja media: personointi, asiakaskokemus, sisältöautomaatio

Usko tekoälyyn on vahvaa

Yritykset ja sijoittajat panostavat tekoälyyn miljardeja dollareita vuosittain. Erityisesti generatiivinen tekoäly (kuten ChatGPT) on houkutellut valtavasti rahoitusta. Suuret teknologiayritykset, kuten Microsoft, Google, Meta ja Amazon, investoivat tekoälyyn kehittämällä omia mallejaan, rakentamalla infrastruktuuria (esim. datakeskuksia) ja tekemällä yritysostoja. Startup-yritykset tekoälyalalla houkuttelevat poikkeuksellisen suuria rahoituskierroksia, jopa alkuvaiheessa. Suuriin tekoäly-yrityksiin keskittyvä iSTOXX AI Global Artificial Intelligence Large 100 indeksi on pärjännyt erittäin hyvin ja moninkertaistunut kymmenessä vuodessa.

iSTOXX AI Global Artificial Intelligence Large 100 indeksi:

iSTOXX AI Global Artificial Intelligence Large 100 indeksi

Lähde: stoxx.com. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta kehityksestä.

Tekoälyn yhteiskunnalliset vaikutukset ja markkinanäkymät

Tekoälyn tulevaisuus ei kuitenkaan ole vain tekninen kysymys, se on myös yhteiskunnallinen, kulttuurinen ja eettinen haaste. Kun tekoälyjärjestelmät muuttuvat entistä itsenäisemmiksi ja monimutkaisemmiksi, herää kysymyksiä luottamuksesta, yksityisyyden suojasta, läpinäkyvyydestä ja vastuunjaosta. Kuka on vastuussa tekoälyn tekemästä virheestä? Miten varmistetaan, että tekoälyjärjestelmät toimivat yhteiskunnan pelisääntöjen mukaisesti ja ihmisten parhaaksi? Näihin kysymyksiin tarvitaan ratkaisuja niin lainsäädännön, kansainvälisen yhteistyön kuin teknisen suunnittelun tasolla.

Markkinat usein yliarvioivat lyhyen aikavälin ja aliarvioivat pitkän aikavälin kehityksen. Pahin tekoälykupla saattaa olla jo takanapäin, kun pari vuotta sitten aloittanut ChatGPT nosti markkinoiden odotukset korkealle. Sijoittajan näkökulmasta tekoäly tarjoaa kuitenkin yhä merkittävän mahdollisuuden: se voi ruokkia markkinaodotuksia lyhyellä aikavälillä, mutta myös kasvattaa yritysten tuottavuutta ja tuloksentekokykyä pitkällä aikavälillä, aivan kuten teknologiamurroksessa 2000-luvun alussa ja sen jälkeen.

Alexandrian ajankohtainen tuotetarjonta

Toukokuun loppuun (30.5.2025) saakka Alexandrian sijoitusneuvonnan kautta on merkittävissä strukturoitu tuote Tekoäly-yhtiöt Sijoitusobligaatio USD 2.

Alexandria Tuottohakuinen ja Maailma Osake -rahastoista saa erinomaisen altistuksen tekoälyyn, sillä rahastojen suurimpia omistuksia ovat juuri ne johtavat teknologiayhtiöt, jotka investoivat eniten tekoälyyn.

Asiakkaan tulee tutustua ennen sijoituspäätöksen tekemistä tuotekohtaisiin markkinointimateriaaleihin ja -ehtoihin.

Tuotekohtaiset markkinointimateriaalit ja -ehdot löytyvät merkintäpaikoista tai verkkosivulta alle linkatuilta sivuilta:

Tekoäly-yhtiöt Sijoitusobligaatio USD 2

Alexandria Tuottohakuinen

Alexandria Maailma Osake

Verkkosivuilta löytyvät tuotekohtaiset tiedot mm. tuotteiden riskeistä, kuluista ja ominaisuuksista. Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo voi nousta tai laskea ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan tai osittain. Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Tämä materiaali ei anna täydellistä kuvaa tuotteiden ominaisuuksista.

Anton Hietala

Anton Hietala

KTM Anton Hietala on salkunhoitaja, joka on toiminut sijoitus- ja varainhoitoalalla 2010-luvun puolivälistä lähtien. Yli kymmenen vuoden ajan hän on seurannut tiiviisti kansainvälisiä markkinoita ja makrotalouden kehitystä sekä käynyt aktiivisesti kauppaa. Alexandriassa Anton on ollut osa tiimiä vuodesta 2020 lähtien.

Aloita sijoittaminen helposti

Sijoittamisen aloittaminen Alexandriassa on helppoa. Voit aloittaa omatoimisesti verkkopalvelussamme tai sijoitusneuvojamme avulla. OmaAlexandriassa pääset heti alkuun, kun taas maksuttomassa ensitapaamisessa käymme läpi taloudellisia tavoitteistasi ja sijoitusratkaisuja, jotka vievät sinua unelmiasi kohti.

Itsenäisesti
OmaAlexandriassa

Yhdessä
sijoitusneuvojan kanssa

Kokonaisarvosana
tapaamiselle
Sijoitusneuvojan
asiantuntevuus
Suosittelisi
palveluitamme

Kysy chatissa

Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)

Jätä yhteyden-ottopyyntö

Otamme yhteyttä 24h sisällä haluamallasi tavalla.

Jätä yhteystiedot
Ensiluokkainen henkilökohtainen palvelu
Tilanteeseesi räätälöityä sijoittamista
Sijoitusmenestystä palkitulla valikoimalla
Kestävyys ja vastuullisuus mukana toiminnassa