hajauttaminen-on-sijoittamisen-kulmakivi

Sijoittaminen

11.1.2024

Hajauttaminen on sijoitusmenestyksen kulmakivi – ethän hukkaa mahdollisuuksiasi?

Jopa 90% suomalaisten piensijoittajien suorista osakesijoituksista on tutuissa kotimaisissa yhtiöissä, joiden osakkeilla käydään kauppaa Helsingin pörssissä. Vuosina 2022 ja 2023 Helsingin pörssi koki ajoittain voimakasta vastatuulta, ja kotimaiset osakkeet pärjäsivät huomattavasti heikommin kuin osakkeet useissa muissa pörsseissä. Moni suomalainen sijoittaja on tästä johtuen tehnyt sijoituksillaan tappiota, vaikka maailmalla osakekurssit kääntyivät nousuun jo vuoden 2023 aikana. Kuinka korjata tilannetta tuottoisammaksi? Panostamalla hajauttamiseen.

Vaikka monet sijoittajista uskovat hallitsevansa hajauttamisen kohtuullisen hyvin, saattaa sijoitussalkun tarkempi tarkastelu kertoa toista tarinaa. Sijoitusten hajauttaminen maantieteellisesti, eri omaisuusluokkiin ja eri toimialoille auttaa tasaamaan riskiä ja mahdollistaa paremman suorituskyvyn eri markkinaympäristöissä.

Tässä artikkelissa käymme läpi, kuinka voit tehostaa sijoitustesi hajautusta, kasvattaa tuottomahdollisuuksiasi ja näin vähentää myös sijoittamiseen liittyviä riskejä.

Nopeasti muuttuvassa maailmassa sijoitusten monipuolinen hajautus on entistä tärkeämpää

Helsingin pörssin heikon kehityksen taustalla on monia tekijöitä, kuten Suomen toimialarakenteen keskittynyt luonne ja raaka-aineiden hintojen muutokset. Lisäksi monet ulkomaiset sijoittajat ovat myyneet pois ison osan suomalaisista osakkeistaan.

Kuluneen vuoden laskusuhdanne toimii tärkeänä muistutuksena siitä, että sijoitusten monipuolinen hajauttaminen on välttämätöntä. Esimerkiksi Alexandrian varainhoitorahastojen sijoituskohteista suomalaisten yhtiöiden osakkeita on tyypillisesti vain 10–20 %. Näin yksittäisten yritysten tai toimialan paino ei pääse nousemaan liian suureksi.

Pelkästään suomalaisten yhtiöiden osakkeisiin hajauttamalla et vielä saa sijoituksillesi riittävää hajautusta. Hajauttamisen työkalupakista tarvitaan käyttöön kaikki keinot, jotta sijoittamisen riskejä voidaan hallita mahdollisimman tehokkaasti. Miten laajasti olet hyödyntänyt hajauttamisen eri mahdollisuuksia tällä hetkellä?

Useiden eri suomalaisten yritysten osakkeisiin sijoittaminen on ehdottomasti suositeltavampaa kuin keskittyminen vain muutamaan suomalaiseen yhtiöön. Silti pitkällä tähtäimellä hajautusta kannattaa laajentaa myös muihin markkinoihin, sijoituskohteisiin ja toimialoihin. Tämän lisäksi ajallinen hajauttaminen suojaa sijoituksiasi – myös epävarmoina aikoina.

Myös lähihistoriamme erilaiset kriisit, kuten vuoden 2008 finanssikriisi tai it-kuplan puhkeaminen tuovat varsin konkreettisesti esiin monipuolisen hajauttamisen merkityksen. Näiden kriisien aikana monet sijoittajat, jotka olivat keskittäneet salkkunsa yksinomaan finanssialan tai teknologia-alan osakkeisiin, kärsivät merkittäviä tappioita, kun sijoitusten arvot romahtivat.

Näin arvioit sijoitustesi hajautuksen riittävyyttä

Vertaile oman sijoitussalkkusi sisältöä alla olevaan listaan ja pysähdy pohtimaan, miten monipuolisesti olet todellisuudessa ottanut hajauttamisen huomioon.

Sijoittajan muistilista parempaan hajauttamiseen

  • Monipuolista omaisuusluokkia: harkitse osakkeiden lisäksi myös rahastoja, korkosijoituksia, joukkovelkakirjoja, kiinteistösijoituksia tai raaka-aineisiin sijoittamista. Kun sijoitusvarat ovat jakaantuneet sopivassa suhteessa eri omaisuusluokkiin, tasapainotat riskiä ja voit odottaa tasaisempaa tuottoa pitkällä aikavälillä. Esimerkiksi rahastot tarjoavat mahdollisuuden hajauttaa sijoituksesi automaattisesti useisiin eri yhtiöihin ja markkinoihin. Rahastot ovat hyvä vaihtoehto hajauttamisen kannalta erityisesti silloin, kun et halua käyttää aikaa ja vaivaa yksittäisten sijoituskohteiden valintaan.

  • Muista maantieteellinen hajautus: älä rajoitu vain yhteen maahan, vaan hajauta sijoitukset useisiin maihin. Esimerkiksi sijoitukset Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Aasian markkinoille voivat tarjota erilaisia tuottomahdollisuuksia.

  • Hajauta eri toimialoille: sijoita eri alojen yrityksiin, kuten teknologiaan, terveydenhuoltoon, energiaan ja kulutustavaroihin. Näin pienennät sijoituksiesi altistumista yksittäisten toimialojen riskeille.

  • Hyödynnä kasvavien toimialojen potentiaali: kansainväliset osakemarkkinat tarjoavat usein laajemman valikoiman yrityksiä eri toimialoilta kuin pelkät Suomen markkinat. Tämä avaa mahdollisuuden sijoittaa yrityksiin eri kasvuvaiheissa ja eri markkina-asemissa, mikä lisää salkun potentiaalista tuottoa.

  • Huomioi globaalit megatrendit: sijoittamalla kansainvälisiin osakkeisiin voit päästä osalliseksi trendien tuomista mahdollisuuksista ja saada paremman hajautuksen eri toimialoille, jotka hyötyvät näistä megatrendeistä.

  • Arvioi salkkusi tuotto-riski-suhteita: vaikka olisit valmis sietämään korkeampaa riskiä, löytyyhän salkustasi myös matalamman riskin sijoituskohteita?

Sijoitusten kehitystä kannattaa pitää säännöllisesti silmällä ja tehdä tarvittaessa muutoksia hajautukseen. Sijoitusneuvonnan hyödyntäminen voi auttaa sinua rakentamaan monipuolisemmin hajautetun salkun, joka vastaa paremmin riskinsietokykyäsi ja tavoitteitasi.

Lue lisää: Milloin kannattaa muuttaa sijoitussuunnitelmaa?

Taloudelliset tavoitteesi ja riskinsietokykysi ohjaavat sijoituskohteiden valintaa – ota arviointiin avuksi sijoittamisen ammattilaiset

Niin sijoittamisessa kuin monissa muissa asioissa tilannetta sopivasti ulkopuolelta katsovan ammattilaisen arvio voi auttaa kirkastamaan tavoitteita, tunnistamaan ongelmakohtia ja helpottamaan siten päätöksentekoa.

Alexandrian sijoitusneuvojat auttavat sinua valitsemaan sopivat sijoituskohteet ja rakentamaan tehokkaasti hajautetun salkun, joka vastaa paremmin sekä riskinsietokykyäsi että tavoitteitasi. Ensimmäinen tapaaminen sijoitusneuvojamme kanssa ei velvoita sinua mihinkään eikä vaadi taloudellista panostusta. Keräämme palautetta palvelustamme jokaisen kohtaamisen jälkeen, ja vuonna 2023 asiakkaidemme antama kokonaisarvosana tapaamisen hyödyllisyydelle oli 8,8.

Jätä yhteystietosi ja ota askel kohti rikkaampaa elämää!

Aloita sijoittaminen helposti

Varaa maksuton ensitapaaminen

Konkreettiset vinkit heti käyttöösi

Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.

Kokonaisarvosana
tapaamiselle
Sijoitusneuvojan
asiantuntevuus
Suosittelisi
palveluitamme

Kysy chatissa

Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)

Jätä yhteyden-ottopyyntö

Otamme yhteyttä 24h sisällä haluamallasi tavalla.

Jätä yhteystiedot
Ensiluokkainen henkilökohtainen palvelu
Tilanteeseesi räätälöityä sijoittamista
Sijoitusmenestystä palkitulla valikoimalla
Kestävyys ja vastuullisuus mukana toiminnassa