001445290009

Sijoittaminen

29.5.2020

(päivitetty: 21.12.2022)

Ajallinen hajauttaminen suojaa sijoituksiasi – myös epävarmoina aikoina

Sijoittamisen ajoittaminen on vaikeaa ja tulosten ennustaminen mahdotonta: edes kokenut sijoittaja ei tiedä täydellä varmuudella, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tämän ovat osoittaneet viime vuosien poikkeukselliset maailmantilanteet, kuten koronapandemia ja sota Ukrainassa.

Epävarmuutta ja sijoitusajankohtaan liittyviä riskejä voi kuitenkin pyrkiä torjumaan, ja siihen tehokas keino on ajallinen hajauttaminen.

Jos koet, että tarvitsisit sijoituksillesi parempaa hajautusta, kannattaa lukea eteenpäin. Tässä artikkelissa käymme läpi, miten ajallinen hajautus sijoitustaktiikkana tarkalleen ottaen toimii.

Mitä ajallinen hajauttaminen on?

Käytännössä ajallinen hajauttaminen tarkoittaa sitä, että yhden suuren kertaerän sijaan sijoitetaan pienempiä rahasummia pidemmällä aikavälillä.

Ajallinen hajautus toteutuu helposti jo pelkästään sillä, että sijoitat kuukausittaisista tuloistasi tietyn osuuden joka kuukausi. Kun jatkat tätä useamman vuoden, jopa vuosikymmenien ajan, sijoitustesi ajallinen hajauttaminen tehostuu entisestään.

Vastaavasti hajautus ei toteudu kovinkaan hyvin, jos sijoitat esimerkiksi saamasi perinnön yhdeltä istumalta. Kertasijoituksessa ajallinen hajautus ei toteudu, koska sidot sijoittamasi summan vain tietyn hetken kurssiin. Siksi erityisesti suurempia kertasijoituksia tehdessä kannattaa ensin jututtaa sijoittamisen asiantuntijaa näkökulmien saamiseksi.

Sijoitusten hajautus voidaan toteuttaa lukuisilla eri tavoilla

Useimmille on jo selvää, ettei munia kannata laittaa samaan koriin esim. toimialakohtaisesti: IT-kuplan puhkeaminen on hyvä esimerkki tilanteesta, jossa panostus yhteen toimialaan kostautui monelle.

Samaan aikaan, kun hajautuksen merkitys sijoittamisen riskienhallinnassa tiedostetaan, saattaa ajallinen hajauttaminen jäädä niukemmalle huomiolle. Viimeistään COVID-19-kriisi on kuitenkin osoittanut, ettei sijoittamisen ajankohtaan liittyviä riskejä kannata vähätellä.

Sijoitusneuvoja osaa auttaa hajautuksen ja riskien arvioinnissa. Lisätietoa näistä teemoista löydät myös aloittelevan sijoittajan tietopankista.

Miksi ajallinen hajauttaminen kannattaa?

Ajallinen hajauttaminen suojaa ajankohtaan liittyviltä riskeiltä

Etenkin sijoittamista aloitettaessa ajallinen hajauttaminen suojaa siltä, ettei heti suuren sijoituksen tekemisen jälkeen sijoitussalkku hyydy vuosikausiksi miinukselle, jos markkinoiden laskusuhdanne iskee juuri sijoittamisen jälkeen.

Kun hajautus on hallussa, ei ajoitus mene koskaan täysin pieleen, vaan riski tasapainottuu ajan mittaan.

Ajallinen hajautus säästää ylimääräiseltä stressiltä

Ajallisen hajauttamisen ansiosta yksittäisen sijoitustoimenpiteen merkitys ei kasva kohtuuttomaksi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että voit ajan mittaan odottaa kohtuullista tuottoa ilman jatkuvaa valppaana pysyttelyä, aiempaa sijoituskokemusta ja ennustajan lahjoja.

Keskimäärin osakkeiden ja rahasto-osuuksien hinta osuu siis ajallisen hajautuksen ansiosta kohdalleen: samalla summalla saadaan välillä vähemmän, välillä enemmän.

Ajallinen hajauttaminen on vaivatonta

Säännöllisesti (esim. joka kuukausi) sijoittava piensijoittaja huolehtii hajautuksesta automaattisesti. Helpoimmillaan sijoittaminen sujuu siten, että tililtä siirtyy kuukausittain sopivaksi katsottu summa sijoituksiin. Tällöin sijoittaminen ei edellytä omaa aikaa tai vaivannäköä käytännössä lainkaan.

Ajallinen hajauttaminen kannattaa

Käydään seuraavaksi läpi havainnollistava esimerkki siitä, mitkä ovat ajallisen hajautuksen hyödyt kriisitilanteessa.

Ohessa on esitelty kolme vaihtoehtoista tapaa sijoittaa finanssikriisin (2008-2009) yhteydessä:

  1. Kertasijoitus (12 000 €)
  2. Säännöllinen säästäminen (12 x 1 000 €/kk)
  3. Säännöllinen säästäminen (24 x 500 €/kk)

Selvästi parhaan tuoton olisi saavuttanut vaihtoehdolla 3, eli kahden vuoden säännöllisellä säästämisellä. Hyvänä kakkosena olisi tullut vaihtoehto 2, eli yhden vuoden säännöllinen säästäminen.

Esimerkissä on käytetty Helsingin Cap-indeksiä ilman merkintä- ja hallinnointipalkkioita.

Ajallinen hajauttaminen kannattaa Lähde: Alexandria 2020

Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Sijoitusaikana sijoitusten arvo ja sijoituksista saatava tuotto saattavat yhtä hyvin laskea tai nousta. Asiakas vastaa aina itse omien sijoituspäätöstensä taloudellisesta tuloksesta.

Miten huolehtia hajautuksesta, jos haluaa sijoittaa isompia kertasummia?

Ajallisen hajauttamisen idea on sen helppoudessa ja riskin pienentämisessä. Se on myös strategisesti järkevää, vaikka kysyykin kärsivällisyyttä: sijoittamisessa maraton tuottaa lopulta lähes aina paremman tuloksen kuin monta lyhyttä pikamatkaa. Sijoittamisessa ei nimittäin välttämättä koskaan tule vastaan aikaa, jona kaikki on opiskeltu valmiiksi ja nopeat voitot vain odottavat ottajaansa.

Jos toisaalta kokee sijoittamisen harrastuksekseen, haluaa omistaa sille enemmän energiaansa ja ottaa isompaa riskiä, ei mikään estä sijoittamasta uskaliaammalla otteella: suuremmilla kertasummilla ja optimoimalla sitten sijoitusten ajankohtia.

Haluaisitko pohtia sijoittamisen ajoitusta ammattilaisen kanssa? Varaa aika sijoitusneuvojaltamme!

Tapaaminen ei sido sinua mihinkään, mutta saat sen jälkeen kirjallisena suositukset, miten juuri sinun kannattaisi sijoittaa tavoitteesi huomioiden.

Varaa aika tästä

Aloita sijoittaminen helposti

Varaa maksuton ensitapaaminen

Konkreettiset vinkit heti käyttöösi

Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.

Kokonaisarvosana
tapaamiselle
Sijoitusneuvojan
asiantuntevuus
Suosittelisi
palveluitamme

Kysy chatissa

Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)

Jätä yhteyden-ottopyyntö

Otamme yhteyttä 24h sisällä haluamallasi tavalla.

Jätä yhteystiedot
Ensiluokkainen henkilökohtainen palvelu
Tilanteeseesi räätälöityä sijoittamista
Sijoitusmenestystä palkitulla valikoimalla
Kestävyys ja vastuullisuus mukana toiminnassa