alexander-wende-pQb5h4cSwj8-unsplash

Trendit

9.12.2022

Markkinakommentti – joulukuu 2022

Hyvät ja huonot uutiset vuorottelevat markkinaotsikoissa

Viime viikkoina markkinoiden liikkeet ovat olleet vähintäänkin mielenkiintoisia varsinkin, jos perustaa sijoituspäätökset vahvasti talouden perustekijöihin ja vallitseviin ennusteisiin. Tiivistettynä kokonaiskuva näyttää varsin epävarmalta – taantuman uhka on korkea, rahapolitiikka kiristyy, inflaatio rasittaa, 2023 talouskasvun odotetaan olevan varsin heikkoa ja Ukrainan sota pitkittyy. Tätä taustaa vasten osakemarkkinoiden noin 10-15 prosentin nousu viimeisen parin kuukauden kuluessa saattaa tuntua yllättävältä. Vastaavasti korko-omaisuusluokkien tuotto samalla ajanjaksolla on ollut 3-6 prosenttia plussaa.

Korkomarkkinoiden liikkeet tukeneet osakemarkkinoita

Korkomarkkinoilla on tapahtunut syksyn aikana voimakkaita liikkeita ja viimeaikainen korkotason lasku on ollut suurimpia ajureita positiivisen markkinaliikkeen taustalla. Markkinakorkojen laskua voi selittää joko sillä, että keskuspankit päättävät hellittää kireää rahapolitiikkaa inflaatiopaineiden madaltuessa tai, että taantuman torjuminen edellyttää rahapolitiikan keventämistä. Keskuspankkien kommunikaatio on kuitenkin yhä kiristävän uran kannalla ja vielä on aikaista ennakoida inflaation madaltuvan tasolle, joka antaisi keskuspankeille perusteet pysäyttää rahapolitiikan kiristämisen. On kuitenkin melko todennäköistä, että tulevan vuoden ensimmäisellä puoliskolla keskuspankit päättävät ohjauskorkojen nostot, mutta koronleikkauksia saatetaan joutua odottamaan ellei talous ajaudu syvään taantumaan.

Taantuman uhka kasvanut sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa

Vallitsevien talouskasvuennusteiden mukaan Eurooppa ajautuu taantumaan (ellei sitä jo ole) vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä ja Yhdysvalloissakin taantuman todennäköisyys on kohonnut. Suurimpana taantuma-ajurina koetaan olevan nopeasti kiristyvä rahapolitiikka (inflaaation taltuttamiseksi), sillä alla oleva kysyntä on varsinkin Yhdysvalloissa edelleen varsin vahvaa. Jos käännetään tämä positiiviseksi: kun rahapolitiikan kiristäminen (tai siis markkinakorkojen kääntyminen pysyvästi madaltuvalle uralle) päättyy, niin talouden aktiviteetti voi alkaa palautumaan kohtuullisen pian. Tällä hetkellä markkinahinnoittelussa ei voi sanoa olevan syvä tai pitkittyvä, vaan pikemminkin ”keveä” ja lyhytaikainen taantuma. Koko 2023 koskevat talouskasvuennusteet ovat kuitenkin juuri nyt ankeita, alkuvuosi taantumaa ja kesää kohti verkkaiseen kasvuun.

Inflaatio ja vallitsevat inflaatio-odotukset ovat varsin mielenkiintoinen kokonaisuus. Inflaatio on tyypillisesti lopputulema vahvasta kysynnästä, vaikkakin lyhyellä tähtäimellä kustannuspaineet ja hinnoitteluvoima (kysyntä, saatavuus) saattavat olla hallitsevia ajureita. Tiedämme, että hintojen nousu on ollut voimakasta jo pidempään ja monin paikoin hintataso on esim. kuluttajien mielestä ylittänyt ”kipurajan”. Eikö tämä tarkoita hidastuvaa kysyntää ja siten hintapaineiden hiipumista. Talouden ajautuminen edes lyhyeen taantumaan on myös melko vahva signaali, että kysyntä- ja hintapaineet hiipuvat. Energian hintojen nousu on mahdollista nykyisiltä tasoilta, mutta kokonaisuutena näyttää selvältä, että inflaatio tulee madaltumaan – kysymys on kuinka nopeasti ja kuinka paljon. Inflaatiokehityksen ennustettavuus on epävarmaa ja keskuspankitkaan eivät ole halukkaita kuvaamaan omia odotuksiaan kovin tarkasti. Eli rahapoliittinen polku on vielä epäselvä, mutta silti arvioisimme koronnostosyklin olevan jo pitkällä.

Sijoitusmarkkinat hinnoittelevat lievää taantumaa sekä tuloskasvua vuodelle 2023

Sijoitusmarkkinat pyrkivät tyypillisesti ennakoimaan 6-12 kuukautta eteenpäin mitä reaalimaailmassa tapahtuu. Korkotaso on laskenut (ennakoidaan ehkä jo myöhemmin 2023 tapahtuvia koronleikkkausksia), yrityslainojen riskilisät ovat kaventuneet (maksuhäiriöriski ja taantumariski pienentynyt) ja osakemarkkinoilla kurssit nousseet sekä hinnoittelu kiristynyt. Voi hyvin olla, että talous ajautuu taantumaan, joka jäänee lyhyeksi sekä ”lieväksi” ja keskuspankit päättävät koronnostot piakkoin – mutta juuri nyt on hieman aikaista vetää näitä johtopäätöksiä. Osakemarkkinoilla riskinottoa rajaa mm. tuloskasvuennusteet, joiden mukaan tuloskasvua kertyy edelleen 2023, vaikka talouskasvu jää hyvin heikoksi ja kustannuspaineiden odoetaan rasittavan marginaaleja. Eikä osakemarkkinoinden tulosperusteinen hinnoittelu ole mitenkään erityisen edullista. Toisaalta, jos talouden taantuma jäisi lieväksi/lyhyeksi ja korkotason ei enää nykytasolta nousisi merkittäväksi, niin on selvää, että osakemarkkinoilla olisi varsin mukavaa tuottopotentiaalia.

Alexandria Varainhoitorahastot

Marraskuussa ei tehty merkittäviä muutoksia Alexandria Varainhoitorahastoissa (Maltillinen, Tasapainoinen, Tuottohakuinen ja Maailma Osake). Allokaatiorahastoissa osakemarkkinat ovat edelleen alipainossa ja vastaavasti investment grade -yrityslainat sekä lyhyen koron sijoitukset merkittävässä ylipainossa.

Aloita sijoittaminen helposti

Varaa maksuton ensitapaaminen

Konkreettiset vinkit heti käyttöösi

Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.

Kokonaisarvosana
tapaamiselle
Sijoitusneuvojan
asiantuntevuus
Suosittelisi
palveluitamme

Kysy chatissa

Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)

Jätä yhteyden-ottopyyntö

Otamme yhteyttä 24h sisällä haluamallasi tavalla.

Jätä yhteystiedot
Ensiluokkainen henkilökohtainen palvelu
Tilanteeseesi räätälöityä sijoittamista
Sijoitusmenestystä palkitulla valikoimalla
Kestävyys ja vastuullisuus mukana toiminnassa