20240130 Alexandria 0530

Trendit

5.3.2024

Markkinasilmäys – maaliskuu 2024

Merkkejä suhdanteen käännöksestä

Helmikuussa makrotalouden aktiviteetti on jatkanut hieman alavireisenä, mutta merkkejä piristymisestä on jo alkanut ilmetä eri markkina-alueilta. Isossa kuvassa päämarkkina-alueilta viime kuukausina raportoidut talousluvut ovat yllättäneet konsensusodotukset positiivisesti, vaikkakin yksittäisiä heikkouksia on yhä nähtävissä. Yhdysvalloissa talous on yllättänyt positiivisesti jo pidemmän aikaa, mutta nyt myös euroalueelta raportoiduissa luvuissa on alkanut ilmenemään pieniä positiivisia yllätyksiä, joskin vielä hyvin matalilta lähtötasoilta. Samoin Kiinasta raportoidut talousluvut ovat varovasti ylittäneet odotukset alkuvuoden aikana, indikoiden maltillista talouden piristymistä.

Ylöspäin kääntyneet teollisuuden ostopäällikköindeksien luvut, julkisen talouden tuki sekä varsin matala työttömyysaste ja vahva työmarkkinatilanne ylläpitävät talouskasvua etenkin Yhdysvalloissa. Toisaalta positiivisesti yllättävät talousluvut ja inflaatiolukujen laskun hidastuminen ovat nyt jarruttaneet sijoittajien optimistisimpia koronleikkausodotuksia. Koronleikkausodotuksissa on toki tästä eteenpäin myös jälleen potentiaalia positiiviselle yllätykselle.

USA:ssa yksityinen kulutus edelleen hyvässä vedossa

Ekonomistien konsensusennusteet Yhdysvaltain talouskasvusta vuoden ensimmäiselle vuosineljännekselle ovat kohonneet helmikuun aikana +1,1 prosentin annualisoidusta kvartaalikasvusta +1,6 prosentin kasvuun. Myös Atlanta Fedin raportoima juokseva estimaatti Yhdysvaltojen ensimmäisen vuosineljänneksen talouskasvulle raportoitiin 2,9 prosentin tasolle helmikuun lopussa. Mitä lähemmäs vuosineljänneksen loppua tullaan, sitä pienemmäksi virhemarginaali talouskasvuennusteissa tyypillisesti muuttuu. Siten Atlanta Fedin raportoima korkea ennuste Yhdysvaltain talouskasvusta indikoi talouskasvun potentiaalia yllättää jälleen ekonomistien odotukset positiivisesti.

Vahva yksityinen kulutus jatkaa Yhdysvaltain talouskasvun tukemista, mutta samalla ostopäällikköindekseissä nähty selkeämpi käänne ylöspäin indikoi talouden aktiviteetin piristymistä lähitulevaisuudessa myös muilla osa-alueilla. Etenkin teollisuuden ostopäällikköindeksin uudet tilaukset vaikuttivat lupaavilta tammikuussa indeksin nousten 52,5 pisteeseen joulukuun 47 pisteen tasolta, rikkoen parantuen aktiviteettia indikoivan viidenkymmenen rajan ensimmäistä kertaa sitten elokuun 2022. Myös teollisuuden ostopäällikköindeksin uusien tilauksien suhde varastokantaan indikoi parantuvaa talouden aktiviteettia ja kasvua lähitulevaisuudessa.

Euroalueella kasvunäkymä vaisumpi

Euroalueen talouskasvuennusteissa ei ole tapahtunut merkittävää muutosta alkuvuoden aikana, mutta viitteitä piristyvästä talouden aktiviteetista on alkanut varovaisesti ilmenemään osassa maakohtaisia indikaattoreita. Myös koko euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi kääntyi varovaisen noususuuntaiseksi alkuvuonna, joskin ollen edelleen supistuvaa aktiviteettia indikoivalla tasolla (46.5). Varovasti ylöspäin suuntautuvasta trendistä huolimatta, euroalueen suurimman talouden, Saksan, tilanne jatkuu heikkona.

Saksan talouden heikkous kumpuaa etenkin korkeasta riippuvuudesta Venäjän maakaasua kohtaan sekä korkeammista työvoimakustannuksista. Myös kasvanut kansainvälinen kilpailu Saksan taloudelle merkittävillä sektoreilla kuten autoteollisuudessa on aiheuttanut haasteita. Samalla vientiriippuvuus Kiinaan on heikentänyt euroalueen suurimman talouden tilaa huomattavasti. Lisäksi useat yhtiöt Saksassa ovat ilmoittaneet jatkavansa tuotannon leikkauksia etenkin teollisuuden puolella. Toisaalta palveluiden puolella on nähty maltillista kohentumista etenkin palveluntarjoajien tyytyväisyydessä nykyiseen liiketoiminta olosuhteisiin, mutta odotukset pysyvät silti heikkoina.

Inflaatio ja talouden vahvuus muuttanut koronlaskuodotuksia

Alkuvuoden inflaatioluvut Yhdysvalloista ovat antaneet jälleen viitteitä odotuksia korkeammasta tasosta, minkä seurauksena kuluvan vuoden koronlaskuodotukset ovat maltillistuneet vuoden alun varsin optimistisista odotuksista. Yhdysvaltain tammikuun inflaatioluvut olivat 0,3 prosenttiyksikön kuukausimuutostasolla, kun joulukuussa luku oli 0,2 prosenttiyksikön tasolla. Myös pohjahintainflaatiossa nähtiin vastaava maltillinen nousu, kun pohjahintainflaatio nousi tammikuussa 0,4 prosenttiyksikön tasolle joulukuun 0,3 prosenttiyksikön tasolta. Shelter -komponentti, joka on voimakkaasti taaksepäin katsova asumiskustannuksien osatekijä inflaatiossa, kontributoi kuitenkin suurimman osan inflaatioluvuista. Tästä huolimatta Shelter -komponentin odotetaan yhä laskevan nykytasoiltaan kuluvan vuoden aikana johtaen samalla myös inflaatiolukujen madaltumiseen.

Euroalueella raportoitiin puolestaan jälleen laskevia inflaatiolukuja tammikuussa, kun pääinflaatioluku laski -0,4 prosenttiyksikön kuukausitahdilla ja pohjahintainflaatio laski -0,9 prosenttiyksikön kuukausimuutos tasolla. Helmikuun alustavasti raportoidut inflaatioluvut euroalueelta jatkoivat laskusuuntaisina vuosimuutostasolla, mutta kuukausimuutostasolla nähtiin odotuksien mukainen maltillinen nousu pääinflaatioluvun nousten +0,6 prosenttiyksikön tasolle.

Koronlaskuodotukset ovat maltillistuneet reippaasti markkinoilla sitä myötä, kun talousluvut ja positiiviset yllätykset – etenkin Yhdysvalloissa – ovat jatkuneet. Viime vuoden loppupuolella ennakoitiin parhaimmillaan jopa seitsemän kappaletta 25 korkopisteen koronleikkausodotusta vuodelle 2024. Nyt markkinat hinnoittelevat enää kolmea koronleikkausta molemmilta keskuspankeilta. Lisäksi markkinat odottavat Euroopan keskuspankin (EKP:n) leikkaavan ohjauskorkoja ennen Yhdysvaltain keskuspankkia (Fediä). Odotukset ovat nyt linjassa talouksien selvästi eroavien kehitysten kanssa, jossa euroalueella koronleikkauksille on selkeästi suurempi tarve. Markkinoiden konsensusennusteissa EKP:n odotetaan leikkaavan korkoja ensimmäisen kerran kesäkuussa ja Fedin heinäkuussa. Lisäksi nykyiset odotukset Fedin kolmelle koronleikkaukselle ovat linjassa joulukuussa julkaistun Fedin koronleikkausmielipiteitä kuvaavan Dot Plotin kanssa, jossa enemmistö puolsi kolmea koronleikkausta vuodelle 2024. Seuraavat keskuspankkikokoukset pidetään maaliskuussa. EKP kokoustaa torstaina 7.3.2024 ja Fed keskiviikkona 20.3.2024.

Tuloskausi alkuvuoden suunnannäyttäjänä

Sijoitusmarkkinoilla on ollut käynnissä tuloskausi, joka on osoittautunut varsin hyväksi etenkin Yhdysvalloissa. Suurin osa yhtiöistä on jo raportoinut tilinpäätöksensä Yhdysvalloissa, mutta Euroopassa reilu puolet on vielä raportoimatta. Osakemarkkinoilla sentimenttiä on ohjannut etenkin Yhdysvalloissa ja Euroopassa markkinoiden varsin voimakas keskittyminen muutamien yhtiöiden varaan. Yhdysvalloissa teknologiapainotteisten nk. Magnificent 7 -yhtiöiden performanssin ja tulosjulkistusten myötä markkinoilla on alkuvuonna nähty ennätyksellisiä liikkeitä, kun esimerkiksi Nvidia saavutti erittäin korkeat tavoitteensa, minkä seurauksena yhtiön markkina-arvo nousi noin 277 miljardin dollarin verran – ko. kurssiliike oli kooltaan suurempi kuin koko Suomen pörssin markkina-arvo. Kyseinen kurssinousu nousi samalla suurimmaksi yksittäisen yhtiön markkina-arvon liikkeeksi koko historiassa.

Viime kuukausina on ollut myös havaittavissa suuren seitsemän yhdysvaltalaisen teknologiayhtiön sisäisen hajonnan olleen kasvussa. Myös Euroopassa on nähty kolmen yhtiön voimakas vaikutus koko osakemarkkinaan. Kyseiset kolme yhtiötä, ASML, Novo ja SAP ovat tuottaneet helmikuun aikana noin +5-7 %:a ja selittivät huomattavan paljon koko Euroopan osakemarkkinan tuotosta helmikuussa (+1,9 %). Kotimaan osakemarkkinoilla tilanne on jatkunut vaisuhkona ja helmikuussa tuotto oli noin -2 %, joka selittyy muun muassa tiettyjen toimialojen heikolla suoriutumisella ja yksittäisillä odotuksia heikommilla tulosjulkistuksilla.

Korkomarkkinoilla tuottotasot nousussa

Korkomarkkinoilla valtionlainojen tuottotasot ovat jälleen nousseet merkittävästi verraten viime vuoden loppupuolella nähtyyn laskuun. Koronleikkausodotuksien siirtyminen kauemmas tulevaisuuteen sekä tuorein talousdata ovat vaikuttaneet korkomarkkinoihin nostaen pitkiä korkoja. Näin ollen Yhdysvaltain kymmenen vuoden valtionvelkakirjan korko nousi helmikuussa peräti 35 korkopistettä ja Saksan vastaava nousi 25 korkopistettä. Myös yrityslainojen absoluuttiset tuottotasot ovat yhä korkealla tasolla. Sen sijaan maariskilisät ja etenkin High Yield -luottoluokituksen riskilisät ovat erittäin tiukalla tasolla ja jatkaneet tiukentumistaan. Saksan talouden heikkous verraten muihin Euroopan maihin selittää osin maariskilisien matalaa tasoa valtionlainoissa. Yritysvelkakirjojen osalta ennätyskorkeaan liikkeellelaskuun on vastattu suurella kysynnällä, mikä on tukenut kireitä riskilisiä.

Varainhoitorahastoissa hajautusta lisätty USA:n osakemarkkinoilla

Alexandria varainhoitorahastoihin (Maltillinen, Tasapainoinen, Tuottohakuinen, Maailma Osake) toteutettiin allokaatiomuutos helmikuun puolivälissä, jossa jatkoimme Yhdysvaltain osakemarkkinoiden hajauttamista lisäämällä salkkuihin nk. value eli arvoyhtiöihin sijoittavan rahaston. Muutoksella haluttiin laajentaa altistumaa entistä suurempaan osaa Yhdysvaltojen osakemarkkinaa, ennen kaikkea sellaisiin yhtiöihin, joiden kehityksen uskotaan olevan suotuisaa, mikäli Yhdysvaltojen talouskehitys jatkaa yhtä hyvänä mitä viime aikoina on nähty ja mitä taloutta ennakoivat mittarit tällä hetkellä indikoivat.

lähde: Alexandria Rahastoyhtiö

Aloita sijoittaminen helposti

Varaa maksuton ensitapaaminen

Konkreettiset vinkit heti käyttöösi

Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.

Kokonaisarvosana
tapaamiselle
Sijoitusneuvojan
asiantuntevuus
Suosittelisi
palveluitamme

Kysy chatissa

Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)

Jätä yhteyden-ottopyyntö

Otamme yhteyttä 24h sisällä haluamallasi tavalla.

Jätä yhteystiedot
Ensiluokkainen henkilökohtainen palvelu
Tilanteeseesi räätälöityä sijoittamista
Sijoitusmenestystä palkitulla valikoimalla
Kestävyys ja vastuullisuus mukana toiminnassa