rahastosäästäminen

Sijoittaminen

24.1.2017

Rahastosäästäminen kannattaa. Miksi?

Yhä useampi suomalainen on jo oivaltanut, että makuuttamalla rahoja nollakorkoisella pankkitilillä voi menettää melkoisen tuottomahdollisuuden. Finanssiala ry:n mukaan jo miljoonalla suomalaisella on rahastosijoituksia.

Säästämällä rahastoon varansa saa poikimaan halutessaan hallitulla riskillä, eikä säästäjän tarvitse opetella kaikkea oman kantapään kautta, sillä salkunhoitokin on sijoitusalan ammattilaisen käsissä. Alkuun pääsee siis vähällä.

Tässä kymmenen hyvää syytä, miksi sinunkin kannattaisi aloittaa rahastosäästäminen!

1. Rahastosäästämisen aloituskynnys on matala

Rahastot tarjoavat sinulle vaivattoman tavan laittaa rahaa sivuun ja samalla tavoitella varoillesi järkevää tuottoa. Rahastosäästämistä aloittelevan ei tarvitse tarttua ensimmäiseksi alan opuksiin tai ilmoittautua kansanopiston kursseille opiskelemaan aihetta.

Sijoitusrahastoihin voidaan tehdä kertamerkintöjä tai säästää kuukausittain tietty summa jatkuvalla rahastosäästösopimuksella. Jälkimmäinen tapa sujuu näppärästi myös kiireisessä arjessa, ja kun päätöstä säästämisestä ei tarvitse pohtia joka kuukausi erikseen, tulee siitä vaivihkaa luonteva osa arkea.

2. Säästössä olevat varat saa tarvittaessa nopeasti käyttöön

Monen säästämistä harkitsevan päässä kummittelevat ahdistavat mielikuvat määräaikaisista sijoitustileistä, joilta rahoja ei niin vain saadakaan ulos. Ajatus tilin vankina kököttävästä rahasta saattaa huolestuttaa: mitä, jos vastaan tulee tilanne, jossa varat tarvitaan äkkiä käyttöön? Entä, jos auto hajoaa, joku perheestä sairastuu tai työttömyys uhkaa?

Rahastosäästäminen joustaa onneksi myös näissä tilanteissa: varat saa tavallisista sijoitusrahastoista tililleen muutamassa pankkipäivässä.

3. Rahastosäästäjä voi päästä käsiksi kunnon tuottoon

Oletko tottunut säästämään rahaa tilille? Noin 70 % suomalaisista tekee edelleen niin, ja jokunen pankkeihin epäluuloisesti suhtautuva piilottelee säästöjään vielä jossain muualla, kuten alusvaatelaatikossa.

Tällä hetkellä säästöt tuottavatkin kalsarien keskellä melkein yhtä paljon kuin tilillä – kun pankkitilien korot pyörivät nollan tuntumassa, pystyy jopa alusvaatelaatikko samaan. Myös palvelun tasossa voi laatikon ja pankin ominaisuuksista riippuen olla joidenkin mielestä yhteneväisyyksiä.

Tilille säästämäsi varat voisivat kuitenkin myös tuottaa sinulle lisää rahaa: esim. rahastoista voit saada paremman tuoton kuin rahojen makuuttamisesta käyttötilillä. Lisäksi rahastosäästämällä pääset käsiksi korkoa korolle -ilmiöön, joka auttaa pitemmällä aikavälillä sinua kartuttamaan omaisuuttasi entistäkin tehokkaammin.

Sinulle oikeanlaisten rahastojen valintaan kannattaa käyttää sijoitusneuvojiemme apua. Sinua voi myös kiinnostaa viimeisin rahastokatsauksemme.

4. Alkuun pääsee jo satasella kuussa

Rahastosäästämistä varten ei tarvitse odotella veikkausvoittoa tai perintöä, eikä sijoittaminen ole vain valmiiksi vauraiden etuoikeus. Aivan tavallisella Korhosella tai Virtasellakin on mahdollisuus vaurastua rahastosäästämällä.

Sitku-elämälle kannattaakin säästämisen suhteen sanoa hyvästit, sillä jatkuvan säästämisen voi hyvin aloittaa kohtuullisella kuukausisummalla. Esim. jo satasella tai parilla kuukaudessa pääset oivallisesti eteenpäin. Vakuututtuasi säästökohteen sopivuudesta voit korottaa kuukausittain säästettävää summaa helposti – tai jättää korottamatta, jos kuukausittainen summa istuu budjettiisi kuin hansikas käteen.

Moni säästää myös lapsilleen: kuukausittaisesta lapsilisästä voi kertyä vuosien myötä melkoinen potti, jolla jälkeläiset saavat kevennetyn alun esim. oman kodin hankintaan. Pitkäaikaissäästämisessä korkoa korolle -ilmiö kerryttää pienestäkin kuukausittaisesta summasta lukuja, joita katselee hyvillään.

5. Riskien hallinnasta huolehtii ammattilainen…

Pörssikurssit, tuotto-odotukset ja korot ovat monelle meistä vieraita asioita. Rahastosäästämisen etuna on se, että jokaisella rahastolla on salkunhoitaja, sijoitusalan ammattilainen, joka seuraa markkinoiden kehitystä ja hoitaa rahaston sijoituksia parhaalla mahdollisella tavalla.

Sijoittamiseen liittyy aina riskejä. Niitä voidaan pienentää hajauttamalla. Hajauttaessa rahastojen varat sijoitetaan useisiin eri kohteisiin – sekä ajallisesti, maantieteellisesti että eri omaisuusluokkiin hajauttaen. Mitä laajemmalla skaalalla hajauttamisessa liikutaan, sitä vähemmän yksittäiset heilahtelut horjuttavat kokonaisuutta.

Toisin sanoen rahastosijoittajan salkunhoitaja kalastaa samaan aikaan eri vesistöissä ja hakee samalla parasta syöntiaikaa. Jos Puruvedellä ei käy muikku verkkoon, saattavat Päijänteestä nousevat, isot ahvenet pitää kokonaisuuden plussalla.

6. …mutta sinä saat päättää, paljonko riskejä otetaan

Oletko niitä, jotka teini-ikäisinä laittoivat osan viikkorahasta säästöön ja pelasivat osalla pajatsoa? Niin voi tehdä myös rahastosijoittaessaan, mutta todennäköisyys sille, että ”pajatso-osuus” tuottaa, on paljon rahapeliä suurempi.

Tuotto-odotus ja riski kulkevat sijoituksissa aina käsi kädessä – mitä suurempi tuotto-odotus, sitä suurempi riski. Jos siis sijoitat esim. 200 euroa kuussa, voit ohjata siitä valtaosan ”tavalliseen säästöön” matalan riskin rahastoon ja jättää loput varat suuremman riskin rahastoon, jossa on parempi tuotto-odotus.

Myös sijoitusaika vaikuttaa riskinottoon: mikäli tiedät jo etukäteen, että haluat nostaa varat käyttöösi esimerkiksi alle kahden vuoden sisällä, kannattaa valita matalan riskin rahastoja.

7. Pysyt tilanteen tasalla ja valvonta pelaa

Rahastosäästäminen on läpinäkyvää: voit seurata, miten rahastot kehittyvät ja mitä säästöillesi tapahtuu. Meiltä Alexandriasta ollaan säännöllisesti yhteydessä asiakkaisiin, jotta voimme yhdessä tarkastella sijoitusten tilannetta.

Alan viranomaissääntelyllä pyritään varmistamaan, että sijoittajat saavat riittävästi tietoa päätöstensä tueksi. Jokaisella rahastolla on vahvistetut ja valvottavat säännöt, joissa määritellään mm. omaisuusluokat, joihin rahasto sijoittaa.

Voit siis olla rauhallisin mielin säästöjesi suhteen.

8. Verotusta ei tarvitse miettiä matkan varrella

Rahastosäästämistä aloittaessasi sinun ei tarvitse pohtia verotusta. Voit huoleti kartuttaa pottia ilman veroseuraamuksia, sillä Alexandrian rahastot ovat kasvuosuuksia, joista ei mene veroa kuin vasta rahasto-osuuksien myynnin yhteydessä.

Rahastoyhtiö myös toimittaa tiedot suoraan verottajalle. Sinun tehtäväksesi jää vain tarkastaa veroilmoitusta tehdessäsi, että luvut ovat oikein.

Lue lisää rahastojen verotuksesta.

9. Rahastoon sijoitetut varat eivät lipsahda vahingossa käyttöön

Käyttötilillä säilytettävä raha on mukana arjen taloudenpidossa. Kynnys sen käyttämiseen houkutuksen sattuessa voi olla liiankin alhainen – myös silloin, kun säästöille oli mietittynä jokin ihan muu, tärkeä kohde.

Me ihmiset olemme säästöasioissa itsemme armoilla: järki sanoo yhtä, tunne toista, ja jos jälkimmäinen määrää hetken, voi tulla tehneeksi kannattamattomia kauppoja.

Varat voi vapauttaa myös rahastosta, mutta sen tekeminen vaatii aktiivisemman päätöksen, kuin käyttötilin rahojen liikuttaminen. Käyttötililtä rahat karkaavat yhdellä pankkikortin viuhahduksella tai verkkokaupan kassaikonin klikkauksella.

Pienemmät ja lyhytaikaiset, usein varsin turhat hankinnat eivät siis pääse syömään rahastosäästäjän varoja huomaamatta. Rahasto on myös luonteeltaan erilainen kuin tili. Pelkän säilyttämisen sijaan rahat on sijoitettu tuottamaan lisää, jolloin niiden tulevaisuuden hyödynkin mieltää eri tavalla, mikä voi hillitä heräteostoksia.

Kun rahoilla on jo Tärkeä Tehtävä rahastosäästämisen parissa, et välttämättä edes muista niiden olemassaoloa tehdessäsi ostoksia.

10. Rahastosäästäminen on koukuttava harrastus

Rahastoilla voi olla erikoinen vaikutus säästäjän mieleen. Vaikka rahastosäästäminen ei ehkä alussa herätäkään erityisiä intohimoja, saattaa se kuin varkain lisätä kiinnostusta sijoittamiseen ja oman varallisuuden kasvattamiseen. Innostus myös tarttuu ja periytyy: puuhakas säästäjä näyttää esimerkkiä lapsilleen, perheelleen ja kavereilleen.

Ole siis tarkkana: jos aloitat säästämisen nyt, kuka tietää, vaikka olisit tulevaisuudessa oikea oman elämäsi sijoitusguru. Kun huomaat esitelmöiväsi sijoittamisesta illallispöydässä, muista, että varoitimme sinua.


Haluatko keskustella aiheesta asiantuntijan kanssa?

Varaa aika tapaamiseen

Aloita sijoittaminen helposti

Varaa maksuton ensitapaaminen

Konkreettiset vinkit heti käyttöösi

Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.

Kokonaisarvosana
tapaamiselle
Sijoitusneuvojan
asiantuntevuus
Suosittelisi
palveluitamme

Kysy chatissa

Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)

Jätä yhteyden-ottopyyntö

Otamme yhteyttä 24h sisällä haluamallasi tavalla.

Jätä yhteystiedot
Ensiluokkainen henkilökohtainen palvelu
Tilanteeseesi räätälöityä sijoittamista
Sijoitusmenestystä palkitulla valikoimalla
Kestävyys ja vastuullisuus mukana toiminnassa