Miten rikastua? Tässä 9 tapaa!

Myönnä pois, sinäkin mietit sitä aina välillä. Erilaiset tavat rikastua käyvät mielessäsi ainakin selatessasi autolehtiä ja matkaesitteitä. Ehkä rikastumisesta tulee haaveiltua myös niinä aamuina, kun puhelimen herätys leikkaa klo 5:45 läpi makeimman unen: töihin siitä! Varallisuuden kartuttamista pohtivat jopa oravat kätkiessään pähkinöitä. Sinullakin on lupa tehdä niin. Keräsimme yhteen yhdeksän (hyvin) erilaista tapaa vaurastumiseen.

1. Hanki ravihevonen

Voisiko sinulla olla tallissasi hirnuja, jonka kaviot takovat raviradasta kultaa? Parhaat ravurit juoksevat uransa aikana omistajilleen sadoistatuhansista jopa yli miljoonaan euroon.

Ravihevoseen sijoittaessa sijoitetaan sekä itse jännitykseen että vaurastumisen mahdollisuuteen. Jännitystä ainakin saat varmasti – kun kyseessä on elävä olento, voivat sen omat, hevosmaiset päähänpistot vaikuttaa tuotto-odotukseen.

Miten siis käy tuoton, jos sijoituskohde käykin hiilihydraattitankkaamassa mahansa kipeäksi naapurin omenatarhassa juuri ennen kisoja? Entä mitä tapahtuu, jos se inspiroituu säännönmukaisesti laukkaamaan ravikilpailuissa? Tämän sijoituksen riskit ovat suorastaan eläimelliset.

2. Rikastu taiteilemalla: kirjoita bestseller tai lyö läpi muusikkona!

Onko pöytälaatikossasi seuraava Harry Potter? Tuleeko sinusta kitara kädessäsi jimihendrixmäisesti leiskahteleva ilmestys? Jos olet lahjakas (mielellään muidenkin kuin äitisi mielestä), toteuta ihmeessä kutsumustasi!

Tubettamisen aikakaudella voi toisaalta päästä jopa maailmanmaineeseen vaikkapa imitoimalla eri kieliä, kuten Sara “Kielinainen” Forsberg osoitti. Myös jännittävillä erikoistaidoilla, kuten soittamalla kumikanaa, on mahdollista kerätä valtavasti suosiota nuorisolaisten suosimissa somekanavissa. Ehkä jopa vaurastuakin?

Suomalaisista muusikoista ainakin Vesa-Matti Loiri, Jenni Vartiainen ja Jari Sillanpää ovat yltäneet useiden satojen tuhansien vuositienesteihin. Kotimaisista kirjailijoista mm. Leena Lehtolainen, Ilkka Remes ja Tuomas Kyrö ovat jalostaneet lahjakkuutensa vastaaviksi summiksi.

3. Voita lotossa

Lottovoiton todennäköisyys on n. 1:15 000 000. Lottoaja voi aina lohduttautua sillä, että todennäköisyys hänen voittoonsa on kuitenkin merkittävän paljon suurempi kuin niillä, jotka eivät lottoa lainkaan.

Vaurastumiskeinona lotto on epävarma, mutta lottoaja maksaakin oikeastaan toivosta. Kun lunastaa lottorivinsä, saa erityisluvan unelmoida rikastumisesta. Suomalaiset tosin haaveilevat maltillisesti: kyselyiden mukaan tavoitteina ovat asuntolainan maksaminen, vähän tyyriimmät talvirenkaat Nissaniin ja ehkä merkkiaurinkolasit.

Lähes 40 prosenttia täysi-ikäisistä suomalaisista pelaa lottoa viikoittain, ja yli 80 prosenttia on lotonnut ainakin joskus. Loton ilta-arvonnassa on jotain tyynnyttävän rituaalinomaista: arvontakoneessa kieppuvat pallot sekä vakavailmeiset viralliset valvojat, joiden nimi ennenvanhaan oli aina Aulis, ovat osa kansallista kokemusmaailmaamme.

Lottoamiseen käytetyt summat menevät Suomessa yhteiseen hyvinvointiin. Lottoaminen kannattaakin vaurastumiskeinon sijaan nähdä vaikkapa kansanperinteenä tai hyväntekeväisyytenä.

4. Rikastu urheilemalla

Suomen kaikkien aikojen eniten tienannut urheilija on Kimi Räikkönen, jonka lasketaan ansainneen urallaan noin 274 miljoonaa euroa. Myös NHL-kiekkoilijat ja eräs Lahdesta kotoisin oleva jalkapalloilija ovat urheilleet itsensä varakkaiksi.

Jos sinun vaikuttaa epärealistiselta yltää seuraaviin olympiakisoihin, kannattaa kääntää katse mahdollisiin lapsiin. Onko heillä taipumuksia? Entä kiinnostusta? Vastahakoisia jälkeläisiä ei maksa vaivaa väkisin treenauttaa huippu-urheilijoiksi; sellaiseen kuulemma suhtaudutaan kiittämättömästi ja nyreästi.

Jälkeläisrikastumisen ekstravinkki: nykyisin myös eSportsista eli tietokonepelien ammattilaisturnauksista on tullut urheilulaji. ESports-turnausten voitot ovat kasvaneet valtaviksi. Esimerkiksi erään ison turnauksen voittaneen joukkueen jokainen jäsen sai voitosta 1,83 miljoonan dollarin palkintopotin.

Katso siis pelikonsoliin liimautunutta pienokaistasi uusin, kunnioittavin silmin. Hän voi olla avaimesi kimmeltävään tulevaisuuteen.

5. Ala pomoksi ja rikastu työllä

Oletko synnynnäinen johtaja? Etsi tikapuiksesi menestyvä yritys, joka tarjoaa hyvän bonusjärjestelmän! Kymmenessä vuodessa voit jo tienata kaksinkertaisesti sen, minkä aluksi tienasit.

Tämä tietenkin vaatii sen, että sinulla on johtajaominaisuuksia, jotka joku muukin huomaa. Usein myös koulutuksesta ja intohimosta alalle on hyötyä. Tee kuitenkin valinta tarkasti, ettet päädy firmaan, jonka menestys kääntyy seuraavan kymmenen vuoden aikana laskuun!

Määrätietoisuutta, hieman osuvaa ennustamista ja kovaa työtä – ja jokin päivä voit mahdollisesti nauttia johtajien optio-osuuksista.

6. Perusta menestyvä start up

Jos sinulla on kekseliäs idea, kuten muistilaput, joissa on mukana tarrapinta tai mobiilipeli, jossa on pahantuulisia eläimiä, voit ehkä takoa niistä itsellesi oivan rahasammon. Lisäksi olisi hyvä olla jonkinmoista paloa kovaan työntekoon.

Uudenlaiset start upit ovat viime aikoina menestyneet myös yrittäjähapokkaaksi moititussa Suomessa. Parhaassa tilanteessa voit ehkä joidenkin vuosien jälkeen rikastua kansainvälisillä yrityskaupoilla!

Yrittämiseen kannattaa suhtautua ennemmin elämäntapana kuin päivätyönä, sillä etenkin alussa työtuntien laskemisesta suhteessa tuottoon tulee useimmiten lähinnä paha mieli. Yrittäminen on aina riski, yrittäjän eläketurva on kallis ja työhön liittyvä vapaus voi myös tarkoittaa vapautta olla aina töissä.

Oikealla asenteella, hyvällä pohjaidealla ja pitkäjänteisellä työllä yrittäminen joka tapauksessa on palkkatyötä todennäköisempi reitti vaurastumiseen.

7. Rikastu perhesuhteilla

Tämä keino on yhtä vanha kuin ihmiskunnan muisti: etsi itsellesi varakas puoliso! Valitettavasti on mahdollista, että joudut hylkimään muita parinvalintakriteereitäsi, mikäli päätät juuri varakkuuden olevan prioriteetti numero yksi. Myös tunteidesi syvyys (siis puolisoa, ei rahaa kohtaan) saatetaan epäreilusti kyseenalaistaa.

Jollei varakasta puolisoa löydy, jää jäljelle vielä perintömahdollisuus. Jostain saattaa ilmaantua kaukaisen sukulaisen perintö, joka muuttaa taloutesi suunnan. Ovatko vanhempasi maininneet joskus Amerikan rikkaan isotädin? Oletko muistanut lähettää hänelle joulukortteja, joissa poseeraat hauskassa tonttuasussa?

8. Tee omaisuus asuntokaupalla

Ole oman elämäsi kiinteistösijoittajaguru. Jos ostat ja myyt asunnon oikeaan aikaan, voit hyvällä tuurilla tehdä suuriakin voittoja. Ajattele vaikka niitä onnekkaita, jotka ostivat männävuosina pahamaineisesta Helsingin Kalliosta nuhjuisia pikkuasuntoja juuri ennen kuin hipsterit alkoivat rynniä sinne!

Toisaalta asuntosijoittaminen vaatii yleensä paksua lompakkoa tai hyviä suhteita pankkiin, sen verran pääomaintensiivistä hommaa se on. Lisäksi putkiremontti, kosteusvaurio tai loft-tunnelmasta unelmoivan vuokralaisen kaatama kantava seinä voivat haukata tuotosta tuntuvan osan.

9. Pitkän tähtäimen tylsä, mutta toimiva vaihtoehto: aloita sijoittaminen

Pelkällä säästämisellä on vaikea rikastua, mutta sijoittamalla osan tuloista pitkällä aikajänteellä rikastuminen on ihan oikeasti mahdollista. Jos tavoitteenasi on tulla miljonääriksi yhdessä yössä sijoittamalla, tulet todennäköisesti pettymään.

Tällainen vaurastuminen ei ole äkkirikastumista, mutta sopii tavalliselle ihmiselle eikä vaadi erityislahjoja tai -taitoja. Ominaisuus, jota tarvitaan, on kärsivällisyys. Kyse on vuosien prosessista. Tämä rikastumisen keino on kuitenkin varmempi kuin moni muu edellä mainittu tapa.

Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa varojen sijoittaminen on lähes välttämätöntä. Kun sijoitat ja saat tuottoa, kertyy sinulle pääomaa.

Ajan mittaan sijoituksesi tuotto lasketaan olemassa olevan pääomasi mukaan ja lisätään siihen. Näin ollen sijoituksesi kasvaa koko ajan korkoa korolle. Tämä sijoittamisen kulmakiveksi kutsuttu korkoa korolle -ilmiö voimistuu, mitä pidempään sijoitat.


LUE MYÖS: Haluatko miljonääriksi? Tässä 3 oljenkortta


Miten aloittaa sijoittaminen? Lataa maksuton sijoittajan käsikirja!

Lataa vinkit sijoittamiseen