Rahastosijoittaminen on hyvä lähtökohta sijoittamiselle

30.10.2017

Monen suomalaisen ensiaskel sijoittamisen maailmaan on rahastosijoittaminen. Mutta miksi rahastosijoittaminen on järkevä tapa aloittaa sijoittaminen?

Rahastosijoittaminen tarkoittaa varojen sijoittamista rahasto-osuuksiin. Käytännössä sijoittaja merkitsee tietyn määrän osuuksia sijoitusrahastosta. Rahaston sijoituksia hoitaa salkunhoitaja, jonka tehtävänä on sijoittaa rahastomerkintojä tehneiden asiakkaiden varoja eteenpäin. Rahastolla on tietty sijoituspolitiikka ja -profiili. Rahasto voi esimerkiksi sijoittaa tietyn alueen tai toimialan osakkeisiin tai korkotuotteisiin.

Miksi rahastosijoittaminen?

Rahastosijoittaminen sopii monille

Rahastosijoittamisen yhtenä vahvuutena on se, että se sopii monenlaisille sijoittajille. Haluat sitten sijoittaa pienemmän summan kuukausittain tai isomman summa kerralla, rahastosijoittaminen on hyvin varteenotettava sijoittamisen muoto.

Suomessa rahastosijoituksia omistavia ihmisiä on noin miljoona, ja yleisimpiä tapoja on sijoittaa kuukausittain tietty summa rahastoihin.

Rahastosijoittaminen on maltillisen riskin sijoittamista

Sijoittamisessa riskiä ei voi välttää, mutta sitä voi hallita. Rahastosijoitusten yhtenä ominaispiirteenä on valmis hajautus. Koska rahaston varoja hyvin harvoin sijoitetaan vain yhteen tai kahteen sijoituskohteeseen, ei rahasto ole myöskään niin herkkä yksittäisille kurssivaihteluille.

Pääset kiinni monenlaisiin sijoituskohteisiin

Yksityishenkilönä sijoittaessasi et välttämättä pysty suoraan sijoittamaan tiettyihin sijoitustuotteisiin. Sijoitusrahastoja valitessasi voit itse valita esimerkiksi eri alueille tai toimialoille sijoittavista rahastoista.

Tärkeää on myös tiedostaa se, että sijoitusrahaston varoja hoitaa ammattilainen eli salkunhoitaja, jonka vastuulla on toteuttaa rahaston sijoituspolitiikkaa ja pyrkiä tuottamaan rahaston merkitsijöille mahdollisimman hyvää tuottoa.

Jatkuva rahastosijoittaminen helppo tapa vaurastua

Yleisin tapa sijoittaa rahastoihin on tehdä säännöllinen rahastosäästösopimus. Idea on yksinkertainen: sijoitat kuukausittain tietyn summan valittuihin rahastoihin. Jatkuvassa rahastosijoittamisessa pääsee hyvin alkuun pienilläkin summilla.

Rahastosijoittaminen ja tuotto

Rahastosijoittamisen perimmäisenä tarkoituksena on saada rahastoon sijoitetut varat tuottamaan.

Sijoitusrahaston tiedoissa, kuten rahastoesitteessä, esitellään rahaston tuottohistoria ja riski-tuottoprofiili. Sijoittamalla rahastoihin sinun on mahdollista saada varoillesi huomattavasti tavallista tilisäästämistä korkeampaa tuottoa. Etenkin pitkällä aikavälillä muutamankin prosenttiyksikön tuotto kasvattaa varoja huomattavasti.

Esimerkki: Sijoitat 150 euroa kuukaudessa rahastoon 15 vuoden ajan. Rahaston keskimääräinen tuotto on 4 % vuodessa. Sinulla on 15 vuoden päästä kasassa yhteensä 36 819 euroa, josta tuoton osuus on 9 819 euroa.

Rahastosijoittaminen on siis pitkäjänteistä toimintaa, ja aika on tärkeä elementti myös tarkasteltaessa rahaston tuottoa ja riskiä. Jos tiedät tarvitsevasi sijoitettavat varat käyttöön esimerkiksi vuoden päästä, sijoitusrahasto ei välttämättä ole paras ratkaisu.

Tutustu meidän tuottolaskuriin.

Miten aloittaa rahastosijoittaminen?

Vaikka aloittelevan rahastosijoittajan on syytä pohtia omaa riskinottokykyään ja vertailla eri rahastoja, on onnistumisen kannalta tärkeintä kuitenkin

  • asettaa rahastosijoittamiselle tavoite
  • määritellä kuukausittainen sijoitussumma
  • tehdä päätös aloittamisesta.

Haluatko lisävinkkejä sijoittamisen aloittamiseen? Lataa maksuton Sijoittajan käsikirja!

Lataa vinkit sijoittamiseen