saastaminen-arjessa

Sijoittamisen aloittaminen

25.4.2017

Säästäminen arjessa – 4 säästövinkkiä oman talouden tasapainottamiseen!

Arjessa rahaa palaa helposti, sillä houkutuksista ei ole pulaa. Lähtikö vaatetangolta taas hetken huumassa uusi paita mukaan? Sorruitko tuhlaamaan muutaman euron kioskin iltapäivälehtiin? Säästäminen arjessa ei kuitenkaan ole niin vaikeaa kuin yleisesti luullaan.

Tuhlaaminen kuriin ja säästäminen kunniaan – neljä säästövinkkiä

Säästövinkki 1: Pidä kirjaa kuluista

Säästäminen kannattaa usein aloittaa selvittämällä itselleen, mihin rahat kuluvat. Säästä kauppakuitit ja pidä vaikka kuukauden ajan kirjaa kaikista kuluistasi. Tutkimalla kuitteja selviää, mihin rahat kuluvat.

Kun tiedät, mihin rahat kuluvat, kannattaa laatia itselleen budjetti. On helpompaa pysytellä tarkassa suunnitelmassa kuin yrittää hallita omaa talouttaan fiilispohjalta.

Hyvässä budjetissa on eritelty kaikki kuukauden tulot ja menot. Hyvä budjetti on realistinen, ja siinä on varattu varaa myös itsensä hemmottelulle ja palkitsemiselle. Kaikki tai ei mitään -asenne säästämisessä voi johtaa huonoihin tuloksiin.

10/30/60-sääntö on myös hyvä tapa tarkastella menojaan. Tämän säännön mukaan tulisi pyrkiä laittamaan säästöön noin 10 % nettopalkastaan joka kuukausi.

Millainen on hyvä budjetti?

  • Selkeä
  • Kuukauden tulot ja menot eritelty tarkasti
  • Tuloja ovat esimerkiksi nettopalkka, erilaiset muut etuudet (esim. lapsilisä)
  • Menot jaettu kiinteisiin ja muuttuviin kuluihin
  • Kiinteiksi kuluiksi katsotaan sellaiset välttämättömät menot, kuten asumiskustannukset, vakuutukset, lainojen lyhennykset ja puhelinlaskut
  • Muuttuviin kuluihin eli käyttövaroihin taas luokitellaan mm. ruoka, vaatteet ja vapaa-aika

Lisävinkkejä oman talouden hallintaan löydät maksuttomasta säästämisen oppaastamme.

Säästövinkki 2: Kilpailuttaminen kannattaa

Kilpailuttaminen on melko helppo tapa karsia menoja. Suurimmat eurosyöpöt voit löytää omalta kohdaltasi tarkastelemalla ensin tiliotettasi. Yhdellä kuntosalijäsenyys vie turhan ison siivun tuloista, toisella nettiliittymä tai puhelinlaskut. Kiinteät kulut, kuten asuntolaina, sähkö tai lämmitys, voivat nekin olla merkittäviä kulueriä. Nämä kilpailuttamalla voi saavuttaa suuriakin säästöjä.

Voit säästää arjen menoissa suuriakin summia, kun tarkistat koko vakuutusturvasi uudelleen ja myös tarvittaessa kilpailutat vakuutukset. Säännöllisin väliajoin on hyvä vertailla eri yhtiöiden vakuutuksia ja niiden välisiä ehtoja ja hintoja.

Mitä pienempi on vakuutuksesi omavastuu, sitä suurempi on sen vuosimaksu. Arvioi, kuinka suuren omavastuun taloutesi kestää. Jos muutaman sadan euron vahinko ei heilauta talouttasi, silloin myös vakuutuksen omavastuu voi olla suurempi.

Ostaessasi esimerkiksi elektroniikkaa ja kodinkoneita myyjät kaupittelevat samalla tuotevakuutuksia, jotka kattavat tuotteellesi sattuvat vahingot pienellä omavastuulla. Mieti tarkkaan, onko tällainen tuotevakuutus todella tarpeellinen. Tarkista myös, korvaako kotivakuutuksesi jo samantyyppisiä vahinkoja. Ei kannata maksaa samasta turvasta kahteen kertaan.

Säästövinkki 3: Mieti, mihin säästät

Tee säästötavoitteistasi tarpeeksi konkreettisia ja itsellesi ajankohtaisia. Euronvenytys on järkevää, kun sinulla on jokin selkeä tavoite: uusi takki, pyörä, asunto tai vaikka lomamatka.

Jotta säästämisessä pääsee alkuun ja se olisi mahdollisimman palkitsevaa, ei kannata haukata liian suurta palaa kerralla. Aloitteleva säästäjä voi helposti lannistua heti alkutaipaleella juuri ennen kuin tulokset alkavat näkyä.

Siksi on hyvä pitää mielessä, että säästötavoitteesi kannattaa jakaa välietappeihin ja toteuttaa säästäminen pienemmissä osissa. Tällöin lopullinen päämäärä ei tunnu mahdottoman kaukaiselta haaveelta.

Kun kokonaiskuva omasta taloudesta on selvillä, on helpompaa tehdä säästösuunnitelma, joka on olennainen osa matkalla kohti onnistunutta säästämistä.

Säästövinkki 4: Säästä sijoittamalla

Säästäessään suomalaiset suosivat edelleen perinteistä rahan tallettamista pankkitilille, usein säästötilille.

Säästötilillä tuotto jää kuitenkin pieneksi, sillä säästötilien talletuskorot ovat keskimäärin 0–1 prosentin haarukassa. On myös huomioitava, että inflaatio nakertaa koko ajan säästöjen ostovoimaa.

Sijoittamalla säästöt saat ne tuottamaan. Pienistä, säännöllisesti tehtävistä sijoituksista voi vuosien saatossa muodostua yllättävän isojakin summia.


Mutta miten pääsen säästämisessä alkuun?

Varaa aika henkilökohtaiseen tapaamiseen

Aloita sijoittaminen helposti

Varaa maksuton ensitapaaminen

Konkreettiset vinkit heti käyttöösi

Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.

Kokonaisarvosana
tapaamiselle
Sijoitusneuvojan
asiantuntevuus
Suosittelisi
palveluitamme

Kysy chatissa

Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)

Jätä yhteyden-ottopyyntö

Otamme yhteyttä 24h sisällä haluamallasi tavalla.

Jätä yhteystiedot
Ensiluokkainen henkilökohtainen palvelu
Tilanteeseesi räätälöityä sijoittamista
Sijoitusmenestystä palkitulla valikoimalla
Kestävyys ja vastuullisuus mukana toiminnassa