Säästötili? Lue miksi muita säästämisen muotoja kannattaa

Pankkitalletus pitää edelleen pintansa suomalaisten suosimana sijoitusmuotona, sitä suositumpaa on ainoastaan sijoittaminen omaan asuntoon. Mutta miksi suomalainen säästää pankkitilille, ja miksi muita säästämisen muotoja kannattaa harkita?

Kun suomalainen säästää, se on kuin laittaisi rahaa pankkiin

Lähes 70% suomalaisista on sijoittanut varansa säästötilille tai muuhun määräaikaistalletukseen. Pankkitalletusten kokonaismäärä Suomessa on noin 80 miljardia euroa. Voidaan siis todeta, että suomalaiset ovat tilisäästäjiä.

Säästäminen on tärkeä osa oman talouden hoitoa. Usein rahankäyttöön liittyvät taidot ja opit saadaan kotoa. Miten saada viiden markan viikkoraha riittämään? Kuinka paljon säästöpossussa on rahaa seuraavien synttäreiden jälkeen ja mihin kerätty potti kannattaisi käyttää? Nämä ovat varmasti monille tuttuja tilanteita lapsuusvuosilta.

Meidät on pienestä pitäen myös opetettu tallettamaan säästömme pankkitilille. Vielä tänäkin päivänä nähdessämme kuvan vanhasta säästöpossustamme, muistuvat mieleemme hetket, jolloin kiikutimme rahat pankkiin. Ja palasimme takaisin kotiin hymyssä suin pankin tilikirja yhtä riviä täydempänä.

Vanhassa vara parempi?

Miksi suomalaiset sitten makuuttavat pankkitileillä rahasummaa, joka vastaa lähes 1,5-kertaisesti koko Suomen valtion vuotuisia menoja? Tässä muutamia todennäköisimpiä syitä:

Helppous

Tilisäästäminen koetaan helppona. Säästötilin avaaminen onnistuu verkossa ja varojen siirtäminen on myös helppoa ja nopeaa.

Toinen näkökulma: On hyvä muistaa, että kun varojen käyttäminen on liiankin helppoa, tämä johtaa usein siihen, että säästöt eivät kartu.


Matala riski

Pankkitalletuksilla on talletussuoja 100 000 euroon saakka yhtä pankkia ja asiakasta kohden.

Toinen näkökulma: Vaikka sijoittamiseen liittyy aina riskejä, on hyvä muistaa, että riskiä pystytään hallitsemaan oikeanlaisella sijoitusratkaisulla. Lisäksi sijoittajien korvausrahasto tarjoaa suojaa ei-ammattimaisille sijoittajille aina 20 000 euroon asti.


Yleinen tapa

Olemme tottuneet tallettamaan rahaa tilille. Niin on aina tehty, oli sitten juhla- tai palkkapäivä.

Toinen näkökulma: Säästötili on ollut vuosien saatossa järkevä sijoituskohde. Esimerkiksi 1980-luvulla pankkitalletusten keskikorko oli noin 5-6%. Tällä hetkellä kuitenkin pankkitalletusten keskikorko on reilusti alle yhden prosentin tasolla.Säästötileihin ja pankkitalletuksiin liittyy siis erilaisia tapoja ja tottumuksia. Välillä on kuitenkin hyvä lähestyä asioita myös toisesta näkökulmasta.

Miksi suomalaisten tulisi säästää järkevämmin?

Vastaus: Saadakseen rahoilleen tuottoa.

Tällä hetkellä pankkitilien talletuskorot ovat keskimäärin lähempänä nollaa kuin yhtä prosenttia. Kun tähän lisätään vielä inflaation vaikutus, voidaan todeta, että pankkitilillä olevat varat eivät juurikaan tuota mitään. Tuottonäkökulmasta on siis lähes sama, laitatko rahasi patjan alle vai pankkitilille.

“Inflaatio on salakavala kaveri, sillä se käy jokaisen kukkarolla huomaamattomasti. Jokaisen tulisi ottaa vastuuta omasta säästämisestään myös pidemmällä aikavälillä ja huolehtia omien varojensa arvosta”, toteaa Alexandrian vanhempi sijoitusneuvoja Ville Härkänen.

Käytännön esimerkki

Sinulla on säästössä 3 000 €. Siirrät tämän alkupääoman valittuun sijoituskohteeseen ja aloitat samalla säännöllisen säästämisen: 250 euroa kuukaudessa 10 vuoden ajan.

Sijoitusvaihtoehtoina:

  • säästötili, jonka keskimääräinen talletuskorko 1%
  • sijoitusratkaisu, jonka keskimääräinen tuotto 5%

Kuinka paljon sinulla on säästössä 10 vuoden päästä?

Säästötili = 34 870 € Sijoitusratkaisu = 43 635 €Valitsemalla sijoitusratkaisun, sinulla on mahdollisuus saada sijoitetulle summalle lähes 9000 € enemmän tuottoa. Tämä on summa, joka sinulla on käytössäsi 10 vuoden päästä ilman, että kajoat säästettyyn pääomaan. Tuoton taustalla on korkoa korolle -efekti, jonka ansiosta korkoa kertyy aiempina vuosina säästetyille varoille ja niistä saadulle korolle.

Säästämisessä aika on rahaa. Eli mitä aikaisemmin säästämisen aloittaa, sitä todennäköisimmin on mahdollista saada aikaan myös tuloksia. Tätä ajatusta tukee myös korkoa korolle -efekti, jonka vaikutus voimistuu ajan myötä.


Haluatko testata, mitä voisit säästämisellä saavuttaa?

Kokeile säästämisen tavoitelaskuria!