Sisällöt
good-good-good-9MFFtbL O1U-unsplash

04.11.2022

Sijoittamisen aloittaminen

Kuukausisäästäminen tuo turvaa tulevaisuuteen ja mahdollistaa unelmien toteuttamisen

Kuukausisäästämiseen on yhtä monta syytä, kuin on säästäjääkin. Ehkä haaveilet isommasta kodista, eläkepäivistä etelässä tai oman yrityksen perustamisesta. Tai sitten yksinkertaisesti kaipaat taloudellista turvaa tulevaisuutta varten epävarmassa markkinatilanteessa.

Yksi asia on kuitenkin varma; systemaattinen säästäminen tuo elämään mahdollisuuksia.

Kuukausisäästämisessä olennaista on jatkuvuus. Alexandrian kuukausisäästämisen laskuri havainnollistaa, mitä tietyn säästötavoitteen saavuttaminen vaatii kuukausitasolla. Laskuri auttaa ymmärtämään, kuinka aika ja säästettävälle summalle saatu mahdollinen tuotto vaikuttavat säästöjen kehittymiseen.

Kokeile kuukausisäästämisen laskuria >>

Suunnitelmallinen kuukausisäästäminen kannattaa

Kuukausisäästäminen on mahdollista aina, kun on säännöllisiä tuloja. Kaikki eivät voi säästää yhtä paljoa, sillä tulojen määrä ja elämäntilanteet ovat erilaisia. Tuntemalla menonsa on kuitenkin mahdollista suhteuttaa ne tuloihin siten, että saa siivun säästöön.

Lähes 70 % suomalaisista säästää, mutta suurimmalle osalle se tarkoittaa rahan jemmaamista pankkitilille ilman tarkempaa suunnitelmaa. Vain noin neljänneksellä säästäjistä on selkeä tavoite ja säännöllinen säästämistapa.

Kuitenkin lähes jokaisella on joku haave tai tavoite, jonka toteuttaminen olisi mahdollista suunnitelmallisen kuukausisäästämisen avulla. Alexandrian kuukausisäästämisen laskuri auttaa arvioimaan, missä ajassa oma säästötavoite on mahdollista saavuttaa.

Kuinka aloittaa kuukausisäästäminen?

1. Käy läpi tulosi ja menosi

Säästää voi vasta, kun tietää mihin varat kuluvat. Käymällä läpi parin tavanomaisen kuukauden ostokset tiliotteelta, voi hahmottaa valtaosan säännöllisistä menoistaan ja selvittää, kuinka suuri osuus tuloista on mahdollista laittaa säästöön.

2. Luo säästötavoite

Säästötavoite kannustaa säännölliseen kuukausisäästämiseen. Säästötavoitetta voi lähestyä kahdesta näkökulmasta. Omien tulojen ja menojen läpikäynnin jälkeen voi pohtia sitä, mikä olisi itselle sopiva kuukausittainen säästösumma. Toisaalta säästötavoitteen voi muodostaa myös konkreettisen tavoitteen pohjalta; jos haaveilet uuden asunnon hankkimisesta 10 vuoden päästä, voit laskea, paljonko sinun pitää kuukausittain laittaa sitä varten sivuun ja kuinka paljon saisit pääoman kasvamaan sijoittamalla säästöjäsi.

Jos kaipaat sparrausta sopivan säästötavoitteen asettamiseen, kannattaa varata aika sijoitusneuvojalle.

3. Aloita

Moni lykkää kuukausisäästämisen aloittamista, vaikka nimenomaan aika on keskeinen tekijä tietyn säästötavoitteen saavuttamisessa. Säännöllisen säästämisen aloittaminen ei kuitenkaan ole koskaan liian myöhäistä. Säästämisen voi aloittaa myös pienellä kuukausisummalla.

Kuukausisäästämiseen on erilaisia vaihtoehtoja

Sillä on väliä, mihin ja miten säästät. Sukanvarressa raha ei tuota, eikä tilille säästäminen ole tehokas keino varallisuuden kartuttamiseen varsinkaan nykyisissä nopean inflaation oloissa. Tilisäästämiselle on kuitenkin vaihtoehtoja.

Sijoittaminen on tuottohakuista säästämistä, sillä korkoa korolle -ilmiön ansiosta säästämällesi pääomalle kertyvät korot kasvavat korkoa alkuperäisen pääoman ohella.

Rahastosäästäminen on helppo tapa aloittaa sijoittaminen. Valikoimastamme löytyy jokaisen tavoitteille sopiva rahasto ja alkuun pääset jo 100 euron kuukausisummalla. Rahastoihin sijoittamalla saat automaattisesti hajautuksen sijoituksillesi, sillä varat on hajautettu laajasti eri kohteisiin. Rahastojen sijoituspäätökset tekee aina ammattimainen salkunhoitaja.

Alexandrian maksuttomassa sijoitusneuvonnassa asiantuntijamme auttavat sinua arvioimaan tavoitteisiisi sopivat sijoituskohteet. Tapaaminen onnistuu etänä tai paikan päällä, eikä se sido sinua mihinkään. Saat tapaamisen jälkeen kirjalliset suositukset siitä, mitkä sijoituskohteet sopivat sinulle.

Varaa aika maksuttomaan tapaamiseen >>

Kuukausisäästämisen laskuri näyttää, miten saat säästösi tuottamaan

Alexandrian tuottolaskurin avulla näet, miten saat säästösi tuottamaan. Laskuriin syötetään kuukausittainen säästösumma, mahdollinen alkupääoma, sijoitusaika sekä tuotto-odotus, eli arvio siitä, millaisen riskin olet valmis ottamaan.

Laskurin avulla voit arvioida itsellesi sopivaa kuukausisäästösummaa ja ymmärrät, kuinka eri tuottotasot ja aika vaikuttavat sijoituksiisi. Lisäksi näet visuaalisesti, kuinka korkoa korolle -ilmiö toimii ja millaista tuottoa voit sen myötä sijoituksillesi odottaa.

Kuvitellaan esimerkkitilanne, jossa alat säästämään kuukausittain säästötilillesi 150 euroa. 20 vuoden päästä sinulla on tilillä kasassa 36 000 euroa.

Jos puolestaan aloitat samalla 150 euron summalla kuukausisijoittamisen, matalalla 4 % tuotto-odotuksella saisit sijoituksillesi tuottoa 20 vuodessa 18 755 euroa. Kun tämä lasketaan yhteen säästämäsi pääoman kanssa (36 000 €), on sinulle kertynyt kahdessa vuosikymmenessä varallisuutta yhteensä 54 755 euroa.

Ero selittyy korkoa korolle -ilmiöllä. Käyttötilillä raha ei tuota, mutta sijoitetulle pääomalle saatu korko alkaa kerryttää ajan kuluessa korolle korkoa.

Kokeile tuottolaskuria

Haluatko päästä alkuun kuukausisäästämisessä- ja sijoittamisessa? Liity Alexandrian uutiskirjetilaajaksi! Saat kuukausittain ajankohtaista sisältöä sijoittamisesta, säästämisestä sekä markkinasta ja markkinatrendeistä.

Tilaa uutiskirje

Jaa artikkeli