Sijoitus tulevaan

Sijoittaminen

5.8.2021

(päivitetty: 29.09.2022)

Lapselle sijoittaminen - tunnetko jo nämä hyödyt?

Lapselle sijoittaminen kerryttää tärkeää pesämunaa lapsen tulevaisuutta varten. Sijoittaminen lapselle on myös hyvä tapa luoda luontevaa suhdetta rahaan lapsen kasvaessa.

Tässä artikkelissa käymme läpi, miksi lapselle sijoittaminen kannattaa ja kuinka sijoittaminen lapselle kannattaa aloittaa.

Kun lapselle sijoittaminen on säännöllistä, pääomaa kertyy kuin huomaamatta

Yli 80 prosenttia suomalaisista vanhemmista säästää lapsilleen jollakin tavalla. Lapselle sijoittamisen suosio ja säästöön kuukausittain laitettavat summat ovat kumpikin kasvaneet viimeisten vuosien aikana.

Moni vanhempi kerryttää itselleen varallisuutta ajatellen myös jälkipolvia: se mikä on nyt minun, on joskus tulevaisuudessa lasten. Sen sijaan että kerrytät varallisuutta omiin nimiisi, kannattaa suoraan lapselle sijoittaminen aloittaa heti lapsen synnyttyä. Käydään seuraavaksi läpi, miksi näin on.

Lapselle sijoittaminen kannattaa:

1) Sijoittaminen lapselle on varautumista tulevaan

Elämässä voi tulla vastaan yllättäviä tilanteita, jolloin ylimääräiset säästöt tulevat tarpeeseen. Kun olet sijoittanut lapselle vuosien varrella, on autokouluun meneminen, opiskeluiden aloittaminen tai vaikkapa välivuosi helpompi toteuttaa. Mukava pesämuna auttaa myös itsenäisen elämän alkuun: esimerkiksi ensiasunnon hankinnassa tai oman yrityksen perustamisessa sijoituksilla voi olla ratkaiseva merkitys.

2) Lapselle sijoittamisen pitkä aikajänne tehostaa korkoa korolle -ilmiötä

Aika on sijoittajan ystävä, erityisesti kun tavoitteena on sijoittaminen lapselle. Mitä aikaisemmin aloitat lapsellesi sijoittamisen, sitä paremmin korkoa korolle -efekti pääsee vaikuttamaan. Sijoitetut varat kerryttävät korkoa, joka sekin alkaa kerryttää korkoa. Jos lapsi päättää aikuistuttuaan jatkaa sijoittamista, voi aikajänne parhaimmillaan olla useita vuosikymmeniä.

3) Sijoittaminen lapselle mahdollistaa verohyödyt

Lapselle voi lahjoittaa ilman lahjaveroa yhteensä 4 999 euroa kolmen vuoden välein. Verottoman lahjan raja on antajakohtainen.

Lahjaveron osalta on myös hyvä muistaa, että menetettyjä kuukausia ei voi myöhemmin kuroa kiinni kasvattamalla lapselle sijoittamisen kuukausittaista summaa. Siksi säännöllinen lapselle sijoittaminen kannattaa aloittaa jo vauvana.

Lue lisää siitä, kuinka aloittaa lapselle sijoittaminen rahastoihin.

4) Sijoittaminen lapselle auttaa rahasuhteen luomisessa

Lapselle kannattaa puhua rahasta ja opettaa tärkeitä taloustaitoja. Sijoitusten seuraaminen yhdessä on hauskaa puuhaa ja auttaa luomaan luontevaa suhdetta rahaan. Myös talouden heilahtelut ja maailman tapahtumien vaikutukset markkinoihin tulevat tutuksi vuosien myötä.

Sijoitusten seuraaminen yhdessä jälkikasvun kanssa auttaa myös suhtautumaan kertyneeseen pääomaan pitkäjänteisemmin. Kun rahaa on konkreettisesti kerätty vuosien ajan, kiusaus sen tuhlaamiseen yhdessä yössä laskee huomattavasti.

Sijoittaminen lapselle - rahastoon vai osakkeisiin?

Perinteinen tapa säästää lapselle on avata tämän nimissä pankkitili, jonne tehdään säännöllisiä talletuksia tai siirretään esimerkiksi syntymäpäivälahjaksi saatuja rahoja. Tili onkin hyvä vaihtoehto silloin, jos tavoitteena on säästää vain lyhyen aikaa jotakin tiettyä hankintaa varten. Jos esimerkiksi lapsen haaveissa on kielikurssi vuoden päästä, on lapsen oma tai vanhemman pankkitili hyvä vaihtoehto.

Jos taas tavoitteena on sijoittaminen lapselle pidemmällä aikajänteellä, esimerkiksi vauvavuosista täysi-ikäisyyteen saakka, pankkitilille säästäminen ei enää palvele parhaalla mahdollisella tavalla. Pankkitilillä nollakorkojen aikana säästetyt varat menettävät inflaation seurauksena hitaasti arvoaan. Kun varoilla on aikaa kasvaa, voi olla kannattavampaa tavoitella tuottoa sijoittamisella. Tähän esimerkiksi rahastot tarjoavat hyvin hajautetun ja helppohoitoisen vaihtoehdon.

Rahastoon, johon on kerätty valikoima erilaisia osakkeita tai arvopapereita, voi sijoittaa maltillisellakin kuukausisummalla, ja säästöt voi saada tuottamaan pankkitiliä tehokkaammin.

Myös suorat osakesijoitukset lapsen nimissä ovat mahdollisia. Osakepoiminta ja lapsen salkkuun sopivien yhtiöiden valinta vaatii kuitenkin huomattavasti enemmän aikaa ja vaivannäköä, kuin esimerkiksi rahastoihin sijoittaminen. Valmiiksi hajautettu ja ammattilaisten hoitama rahasto on myös vähemmän riskialtis vaihtoehto kuin rahojen keskittäminen yhden tai muutaman yhtiön osakkeisiin.

Kiinnostaako lapselle sijoittaminen rahastoihin? Lue tästä artikkelista lisää vinkkejämme kuinka pääset alkuun.

Lapselle sijoittaminen - näin pääset alkuun

Tärkein päätös sijoittamisessa on aina päätös aloittaa. Sama pätee niin itselle kuin lapselle sijoittamiseen. Mitä aiemmin ryhdyt toimeen, sitä parempi – aika on sijoittamisen paras ystävä.

Paras päivä aloittaa lapselle sijoittaminen on tänään.

Kun päätös aloittamisesta on tehty, seuraavaksi voit haarukoida millaisella kuukausisummalla haluat aloittaa sijoittamisen lapselle.

Jokaisella rahastolla on minimimerkintäsumma, esimerkiksi 100 euroa, joka tarkoittaa pienintä mahdollista summaa kuukausittaiselle sijoituksille.

Voit esimerkiksi aloittaa tällä summalla ja korottaa määrää myöhemmin taloudellisen tilanteen salliessa. Lapselle sijoittamisessa pääomaa voi kasvattaa myös kertasijoituksilla, esimerkiksi joululahja- ja syntymäpäivärahoilla, jolloin nekin saadaan tuottamaan korkoa korolle.

Seuraavaksi voidaan valita rahaston tai rahastot, joihin haluat sijoittaa. Alexandrian rahastovalikoimasta löytyy jokaisen tavoitteille ja riskitasolle sopiva rahasto.

Lapselle sijoittaminen - esimerkkilaskelma

Kun sijoituskohteena ovat rahastot, lapselle sijoittamisen suurimpia etuja ovat pitkä sijoitushorisontti ja korkoa korolle -ilmiö.

Jos sijoitat lapselle esimerkiksi 100 euroa kuukaudessa lapsen syntymästä siihen saakka kun hän täyttää 18 vuotta, on lapsen omaisuus karttunut 31 437 euron pesämunaksi jopa matalalla 4 % tuottotavoitteella. Summasta tuottoa on 9 837 euroa.*

Testaa tuottolaskurillamme, millaisen pesämunan voisit itse saada kasaan lapselle sijoittamalla.

Aloita lapselle sijoittaminen Alexandriassa

Alexandrian sijoitusneuvojat ovat apunasi, kun haluat aloittaa sijoittamisen lapselle. Ulkopuolisen näkökulma auttaa sinua tekemään valinnat, joilla saat varmuutta lapselle sijoittamiseen.

Tapaaminen on maksuton eikä sido sinua mihinkään. Saat tapaamisen jälkeen kirjallisena konkreettiset suositukset, kuinka aloittaa sijoittaminen lapselle.

Varaa heti aika tapaamiseen tai lue lisää siitä, kuinka aloitat lapselle sijoittamisen Alexandriassa.


*Yllä olevassa laskelmassa ei ole otettu huomioon inflaation vaikutusta, verotusta, eikä mahdollisia kuluja, kuten merkintä-/lunastus, kaupankäynti- ja hallinnointipalkkioita. Laskelma antaa vain teoreettisen tuoton, sillä sijoitusaikana sijoitusten arvo ja sijoituksista saatava tuotto saattavat yhtä hyvin laskea tai nousta. Sijoittamiseen liittyy aina riski sijoituksen arvon alenemisesta ja pääoman menetyksestä. Tulevia tuottoja ei voida päätellä aiemmasta tuloksesta. Tarkemmat tuotekohtaiset tiedot löytyvät avaintietoesitteistä ja muista rahastomateriaaleista.

Aloita sijoittaminen helposti

Varaa maksuton ensitapaaminen

Konkreettiset vinkit heti käyttöösi

Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.

Kokonaisarvosana
tapaamiselle
Sijoitusneuvojan
asiantuntevuus
Suosittelisi
palveluitamme

Kysy chatissa

Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)

Jätä yhteyden-ottopyyntö

Otamme yhteyttä 24h sisällä haluamallasi tavalla.

Jätä yhteystiedot
Ensiluokkainen henkilökohtainen palvelu
Tilanteeseesi räätälöityä sijoittamista
Sijoitusmenestystä palkitulla valikoimalla
Kestävyys ja vastuullisuus mukana toiminnassa