Sisällöt
brigitte-tohm-r6M9hOBTn8o-unsplash

05.01.2023

Sijoittaminen

Miten suomalaiset sijoittivat vuonna 2022?

Epävarmassa markkinatilanteessa moni sijoittaja etsii päätösten tueksi tietoa siitä, miten muut sijoittajat ovat toimineet. Kannattaako kuukausisijoittamista jatkaa kuten ennenkin? Tulisiko nyt sijoittaa isommilla summilla vai säästää myös pankkitilille? Millaiseen ratkaisuun muut piensijoittajat ovat päätyneet?

Tässä artikkelissa avaamme näkökulmia siihen, miten suomalaiset kotitaloudet ja piensijoittajat ovat sijoittaneet vuonna 2022.

Onko suomalaisten sijoittajien into hiipumassa?

Sijoitushalukkuuden hiipumisesta ei ole suoria viitteitä, ainakin jos tarkastellaan alle 30-vuotiaita. Alle 30-vuotiaiden sijoittajien määrä on ollut erityisesti koronavuosina kasvussa ja kiinnostus näyttää pysyneen samana myös vuoden 2022 laskumarkkinassa. Tilastojen mukaan nuorten sijoittajien määrä on kasvanut vuoden aikana 12 prosenttia, vaikka pörssissä vallitsee laskutrendi.

Suomalaiset yksityissijoittajat ovatkin yllättävän sitkeästi pysyneet sijoitussuunnitelmassaan kuluneena vuonna. Suomen Pankin tilastojen mukaan kotitalouksien rahastoihin sijoittama euromääräinen pääoma on pysynyt tänä vuonna suhteellisen samana kuin vuonna 2021.

Myös Alexandrialla uusia kuukausisäästösopimuksia on avattu tavalliseen tapaan. Lisäksi kiinnostus on kasvanut erityisesti sellaisiin sijoituskohteisiin, jotka eivät ole niin herkkiä markkinan heilahteluille. Näitä ovat esimerkiksi Alexandria Kiinteistö ja Alexandria Reaaliomaisuus.

Ylipäätään nyt etsitään tehokkaita ratkaisuja sijoitusten parempaan hajautukseen.

Karhumarkkinassa paljon mahdollisuuksia kuukausisijoittajalle

Pitkäjänteisen sijoittamisen pääperiaate eli sijoitussuunnitelmassa pysyminen myös pörssikurssien laskiessa näyttäisi ohjanneen suomalaisten sijoittajien käyttäytymistä kuluneena vuonna.

Karhumarkkinassa tärkeintä on pitää pää kylmänä ja muistaa, että aika on sijoittajan paras ystävä. Siksi esimerkiksi lapselle ja lapsenlapsille sijoittaminen kannattaa aloittaa heti lapsen syntymän jälkeen – markkinatilanteesta riippumatta.

Aloittamalla sijoittamisen laskumarkkinassa voit hankkia samalla hinnalla enemmän osakkeita ja rahasto-osuuksia, kuin nousumarkkinassa. Tämä hyödyttää myös sijoittajaa, jolla on käytössään pienempi pääoma kuukausittaiseen sijoittamiseen.

Karhumarkkinassa on paljon mahdollisuuksia myös tavalliselle kuukausisijoittajalle. Vaikka koskaan ei kannata sijoittaa enemmän kuin on valmis menettämään, jarrun painaminen laskumarkkinassa ei pidemmällä tähtäimellä ole kannattavaa. Sijoittaminen on keino suojautua myös inflaatiolta eli rahan arvon alenemiselta, sillä jos sijoitusten tuotto on pitkällä tähtäimellä inflaatioprosenttia korkeampi, jää kokonaistuotto plussan puolelle.

Lue myös: Sijoittajan muistilista laskumarkkinaan

Vaikka erityisesti nuoret sijoittajat ovat tänä vuonna aktivoituneet, moni suomalainen hukkaa edelleen mahdollisuutensa vaurastua

Jos yleinen tieto on, että sijoittaminen kannattaa, miksi niin moni kuitenkin jättää sijoittamatta? Kuten muissakin asioissa elämässä, myös sijoittamisessa vaikeinta on aloittaminen. Jos ei ole varma millaisilla summilla ja millaisilla sijoituskohteilla sijoittaminen kannattaa aloittaa, voi varsinkin epävarmasta markkinatilanteesta nousevat epämiellyttävät tunteet saada välttelemään aloittamista entisestään.

Laskumarkkinassa keskustelua päätöksistä kaivataan – sijoitusneuvoja sparraa

Poikkeuksellisessa markkinatilanteessa yhä useampi toivoo asiantuntijan apua ja avointa keskustelua omista vaihtoehdoistaan. Myös meillä sijoitustapaamisia on järjestetty tänä syksynä runsaasti. Varaa aika maksuttomaan ensitapaamiseen ja katsotaan, miten voisimme olla avuksi juuri sinulle!

Varaa aika tapaamiseen

Lue myös: 3 tilannetta, joissa kannattaa varata aika sijoitusneuvojalle

Jaa artikkeli