Sisällöt
inside-weather-YBG3jopJaS0-unsplash

27.02.2023

Sijoittamisen aloittaminen

Rahastosäästämisen laskuri näyttää, miksi säännöllisyys on sijoittajan paras ystävä

Rahastosäästäminen on vaivattomuutta arvostavan sijoittajan valinta. Alkuun pääsee pienellä summalla, jatkuvan rahastosäästösopimuksen avulla sijoittamiselle ei tarvitse suoda ajatuksia edes joka kuukausi ja salkunhoitokin on vakaasti sijoitusalan ammattilaisen käsissä.

Toisin kuin pankkitilillä tai patjan alla, rahastoissa pääoma on mahdollista saada poikimaan lisää rahaa korkoa korolle -ilmiön ansiosta. Jotta tuottoa syntyy, tarvitaan aikaa ja säännöllisyyttä. Silloin tällöin sijoituksiin laitettu summa on tietysti tyhjää parempi, mutta säännöllisellä rahastosäästämisellä on mahdollista kartuttaa varallisuutta merkittävästi.

Rahastosäästämisen laskuri havainnollistaa, mitä säännöllisellä sijoittamisella saa aikaan

Alexandrian rahastosäästämisen laskurilla voit itse kokeilla, millaista tuottoa säännöllisellä sijoittamisella voi saada aikaan. Säästölaskuriin syötetään kuukausittainen säästösumma, mahdollinen alkupääoma, sijoitusaika sekä tuotto-odotus, eli arvio siitä, millaisen riskin olet valmis ottamaan.

Laskurin avulla näet visuaalisesti, kuinka korkoa korolle -ilmiö toimii ja millaista tuottoa voit sen myötä sijoituksillesi odottaa.

Rahastosäästämisen laskuri antaa vain teoreettisen tuoton, sillä sijoitusaikana sijoitusten arvo ja sijoituksista saatava tuotto saattavat yhtä hyvin laskea tai nousta. Säästölaskurissa ei myöskään ole otettu huomioon inflaation vaikutusta, verotusta, eikä mahdollisia kuluja, kuten merkintä/lunastus-, kaupankäynti- ja hallinnointipalkkioita.

Kokeile rahastosäästämisen laskuria >>

Katso kolme esimerkkiä, miltä rahastosäästämisen laskurin lukemat näyttävät eri tilanteissa

Jokaisella sijoittajalla on omanlainen säästötavoite ja elämäntilanne. Alla näet kolme erilaista esimerkkiä, jotka auttavat hahmottamaan säännöllisen rahastosäästämisen vaikutuksia eri tilanteissa.

Sijoittaja 1: Tavoitteena leppoisat eläkepäivät huolettomalla rahastosäästämisellä

Ensimmäisen esimerkin sijoittaja on henkilö, joka haluaa turvata tulevaisuuttaan taloudellisesti. Hän ei tarvitse ylimääräisiä varoja käyttöönsä lähivuosina, vaan haaveissa siintävät leppoisat eläkepäivät ja talvet etelän lämmössä.

Sijoittaja 1. ei halua ottaa sijoittamisessa isoja riskejä, vaan valitsee matalan 4 % tuotto-odotuksen ja pitkän, 30 vuoden säästöajan. Hän päättää sijoittaa tuloistaan säännöllisesti joka kuukausi 250 euroa. Rahastosäästämisen laskuri näyttää, että 30 vuodessa sijoitusten arvo kasvaa 171 878 euroon, joista 81 878 euroa on sijoittamisella ansaittua tuottoa.

Kuva1

Kokeile rahastosäästämisen laskuria ja laske oma tuotto-odotus >>

Sijoittaja 2: Reissukassa kasaan viidessä vuodessa

Toisen esimerkin sijoittaja on henkilö, joka tavoittelee sijoituksistaan tuottoa nopeammalla aikataululla. Hän haluaa viiden vuoden päästä lähteä unelmiensa maailmanympärysmatkalle ja pyrkii kasvattamaan reissubudjettiaan säästöjen lisäksi sijoituksista saatavilla tuotoilla.

Sijoittaja 2. on jo saanut kasaan 5000 euroa, jotka hän sijoittaa alkupääomana. Tavoitellessaan unelmaansa sijoittaja 2. on valmis ottamaan hieman korkeamman riskin ja valitsee 8 % tuotto-odotuksen. Hänen kuukausisäästösummansa on 300 euroa. Viidessä vuodessa alkusijoitukselle ja kuukausisäästöille kertyy tuottoa 6371 euroa, eli yhteensä matkakassassa on 29 371 euroa.

Kuva2

Lue myös:

Petteri Kilpinen: Miten tehdä irtiotto oravanpyörästä?
Veera Bianca: Raha elämysten mahdollistajana

Sijoittaja 3: Lapsilisät tuottamaan rahastosäästämisen avulla

Kolmannen esimerkin sijoittaja säästää jälkikasvulleen pesämunaa tulevaisuuden varalle. Hän haluaa varautua taloudellisesti lapsen mahdolliseen autokouluun menoon tai vaihto-oppilasvuoteen ulkomailla. Vuosien varrella kerrytetty potti voi myös jonain päivänä auttaa lasta esimerkiksi ensiasunnon hankinnassa.

Sijoittaja 3. säästää rahastoihin 18 vuoden ajan kuukausittain pyöristettynä lapsilisän suuruisen summan (vuonna 2023 ensimmäisen lapsen lapsilisä 94,88 euroa), eli 100 euroa. Hän ei sijoita alkupääomaa, mutta valitsee kohtalaisen 6 % tuotto-odotuksen, jolloin vuosien kuluessa potti kasvaa yhteensä 38 281 euron suuruiseksi. Kuten rahastosäästämisen laskuri osoittaa, tästä tuottoa on 16 681 euroa.

Kuva3

Lue lisää, kuinka aloittaa lapselle säästäminen >>

Rahastosäästämisen laskuri visualisoi korkoa korolle -ilmiötä

Ehkä huomasitkin yllä olevista esimerkeistä, että korkoa korolle -ilmiö ja sitä havainnollistava vihreä palkki lähtevät kunnolla kasvuun vasta ajan kuluessa. Vaikka esimerkkisijoittajalla 2. on suurin alkupääoma, isoin kuukausisäästösumma sekä korkein tuotto-odotus, ei korkoa korolle -käyrä kaarru läheskään yhtä jyrkkään nousuun kuin kahdessa muussa esimerkissä.

Tästä syystä rahastosäästäminen kannattaa aloittaa nyt. Mitä aiemmin aloitat, sitä nopeammin pääset nauttimaan korkoa korolle -kasvun tuottamista hedelmistä. Jos et ole vielä aloittanut sijoittamista, kertaa alla olevalta listalta viisi syytä, miksi säännöllinen rahastosäästäminen kannattaa.

5 syytä, miksi rahastosäästäminen on vaivattomuutta arvostavan sijoittajan valinta

  1. Rahastosäästämisen voi aloittaa kohtuullisella kuukausisummalla (100 euroa) ilman alkupääomaa.
  2. Rahastoihin sijoittamalla saat automaattisesti hajautuksen sijoituksillesi, mikä pienentää sijoittamiseen liittyviä riskejä. Alexandrian rahastoissa varat on hajautettu laajasti eri kohteisiin, sekä maantieteellisesti ja/tai eri omaisuusluokkien välillä.
  3. Rahastosäästäminen on helppoa; kun teet jatkuvan rahastosäästösopimuksen, ei sijoittamiselle tarvitse suoda ajatuksia edes joka kuukausi. Ja jos sijoitushorisonttisi on kaukana tulevaisuudessa, ei sijoituksille tarvitse tehdä aktiivisesti juuri mitään, vaan voit antaa salkunhoitajan hoitaa tehtävänsä.
  4. Rahastot ovat useimmiten joustava sijoitusmuoto. Rahaston sijoitukset on pääsääntöisesti helppo muuttaa rahaksi, koska ne eivät ole yleensä määräaikaan sidottuja, joitain poikkeuksia lukuun ottamatta.
  5. Rahastosäästämiseen on paljon vaihtoehtoja. Alexandrian rahastoista löydät omaan sijoitustavoitteeseesi sopivan ratkaisun.

Jos haluat aloittaa rahastosäästämisen Alexandriassa, varaa aika maksuttomaan sijoitusneuvontaan. Asiantuntijamme auttavat sinua valitsemaan tavoitteisiisi sopivat sijoituskohteet. Tapaaminen onnistuu etänä tai paikan päällä, eikä se sido sinua mihinkään. Saat tapaamisen jälkeen kirjalliset suositukset siitä, mitkä sijoituskohteet sopivat sinulle.

Varaa aika tapaamiseen

Jaa artikkeli