Sisällöt
4 web full alexanderia 24724

14.02.2023

Yrittäjälle

YEL uudistus 2023: nämä asiat jokaisen yrittäjän on hyvä tietää

Yrittäjän sosiaali- ja eläketurvaa koskeva YEL-lakimuutos astui voimaan 1.1.2023. Viimeistään nyt yhä useampi yrittäjä havahtuu pohtimaan uudistuksen vaikutuksia. Miten YEL jatkossa toimii ja mitkä ovat tärkeimmät muistettavat asiat vuoden 2023 YEL-uudistuksessa? Kuinka minun yrittäjänä kannattaa toimia ja millainen eläkkeeni tulee olemaan?

Jos haluat oppia lisää YEL-uudistuksesta, kannattaa jatkaa lukemista. Tähän artikkeliin kokosimme kattavan tietopaketin vuoden 2023 YEL-muutoksesta.

yel-uudistus-2023-artikkelikuva

Mikä YEL?

  • YEL eli yrittäjän lakisääteinen eläkevakuutus turvaa yrittäjän eläkkeen ja sosiaaliturvan.
  • Se on tarkoitettu kaikille 18-67-vuotiaille yrittäjille (YEL-vakuuttamisen yläikäraja nousee portaittain 69 ikävuoteen saakka), joilla vähintään 4 kk yhtäjaksoista yritystoimintaa.
  • Vuoden 2023 YEL-uudistuksen myötä yrittäjän vuosittaiset työtulot oltava yli 8575,46€, jotta YEL-vakuutuksen voi saada (vrt. vuonna 2022 8261,71€).
  • YEL-vakuutus on otettava viimeistään 6 kk vakuuttamisvelvollisuuden alkamispäivästä.
  • Eläkelaitos vahvistaa yrittäjälle vakuutuksen alkaessa yrittäjän työpanosta vastaavan vuotuisen työtulon.
  • Työtulo tarkistetaan jatkossa joka kolmas vuosi.

yel-uudistus-2023-kenelle

YEL-muutos 2023 pähkinänkuoressa

1) YEL-uudistus pyrkii parantamaan yrittäjän sosiaali- ja eläketurvaa

Vuoden 2023 YEL-muutoksen tavoitteena on tukea yrittäjän eläkelain toimeenpanoa, jotta yrittäjän työtulo vastaisi nykyistä paremmin yrittäjän työpanoksen arvoa sekä yritystoiminnan alkuvaiheessa että toiminnan jatkuessa. Aiemmin on ollut varsin yleistä, että monen yrittäjän työtulo on ollut matalampi kuin nykylaki edellyttää, mikä jättää yrittäjän sosiaali- ja eläketurvan alhaiseksi ja jälkeen muista väestöryhmistä.

YEL-uudistus pyrkii siis parantamaan yrittäjän sosiaaliturvaa. Vahvistettu YEL-työtulo vaikuttaa eläkkeen kertymisen lisäksi myös esimerkiksi vanhempainpäivärahaan, sairauspäivärahaan ja työkyvyttömyyseläkkeeseen.

Yrittäjä voi liittyä työttömyyskassan jäseneksi, jos YEL-työtulo on vähintään 14 088 euroa vuodessa. Vuonna 2022 vastaava summa oli 13 573 euroa.

yel-uudistus-2023-mika-yel

2) Vuoden 2023 YEL-uudistuksessa työtulo määritellään tarkemmin

YEL-työtulo tarkoittaa yrittäjätoiminnallesi antamasi työpanoksen arvoa rahassa mitattuna. Työtulo ei ole sama kuin palkka, liikevaihto tai liiketoiminnan tulos.

YEL-uudistuksessa yrittäjän työtulo pyritään määrittämään entistä tarkemmin. YEL-työtulon tulee vastata sellaista vuosipalkkaa, jonka yritys voisi maksaa jollekulle samanlaista työtä tekevälle.

3) Eläkelaitos tarkastaa työtulon joka kolmas vuosi

Vuoden 2023 YEL-muutos tuo mukanaan työtulon tarkistusvelvoitteen. Se tarkoittaa, että jatkossa eläkelaitos tarkistaa yrittäjälle aiemmin vahvistetun työtulon joka kolmas vuosi.

Työtuloa vahvistaessaan eläkelaitos pitää palkkana toimialan kokoaikaista työtä tekevien mediaanipalkkaa ja ottaa huomioon yrittäjän antamat tiedot työtulosta. Työtulo vahvistetaan kokonaisarvion perusteella.

Työtulon kokonaisarviossa eläkelaitos huomioi alan mediaanipalkan lisäksi yrittäjän työpanoksen, yrittäjätoiminnan laajuuden, ammattitaidon ja työpanoksen arvon.

yel-uudistus-2023-tyotulo

Eläkelaitokset tarkastavat vuonna 2023 kaikki alle 15t€ työtulot, vuonna 2024 kaikki alle 25t€ työtulot ja vuonna 2025 yli 25t€ työtulot, ellei tarkastusta ole tehty viimeisen 3 vuoden aikana.

Kuinka paljon vuotuinen työtulo sitten voi nousta? Yhdellä tarkastuskerralla eläkelaitos voi nostaa työtulon määrää korkeintaan 4000 eurolla aiemmin vahvistetusta työtulosta. Raja koskee sekä ensimmäistä, että toista työtulotarkistusta ja voimassa olevia YEL-vakuutuksia. Vuotuista työtuloa ei vahvisteta 125 000 euroa suuremmaksi.

Esimerkki: YEL-uudistus & työtulon tarkistusvelvoite

Jos saman toimialan kokoaikaisen työntekijän mediaanipalkka on 30 000 €/v, kokoaikaista työtä tekevän yrittäjän työtuloksi vahvistettaisiin 1.1.2023 alkaen 30 000 €, mikäli yrittäjän oma selvitys ei anna syytä tulkita toisin.

4) YEL-uudistuksen myötä YEL-maksusi voi nousta

Yrittäjänä toimiessa eläkkeesi karttuu YEL-vakuutuksen vuosittaisen työtulon perusteella. Osingot, kulukorvaukset ja palkka eivät kerrytä yrittäjän eläkettä.

YEL-työtulon taso vaikuttaa YEL-vakuutusmaksuihin ja siten yrittäjien ja yritysten kustannuksiin eläketurvan järjestämisestä. Jos yrittäjälle vahvistettu työtulo nousee, nousevat myös vakuutusmaksut. YEL-maksut voi vähentää verotuksessa.

yel-uudistus-2023-kuinka-paljon

YEL-muutos 2023 – mitä yrittäjän kannattaa nyt tehdä?

Voimaan astuva YEL-uudistus on hyvä hetki pysähtyä miettimään laaja-alaisesti sekä yrityksen että oman taloutesi tilannetta. Ovatko yrityksen sijoitusasiat ajan tasalla? Entä miten on perheesi säästöjen ja sijoitusten laita? Oletko hankkinut muita eläkeratkaisuja YEL:in rinnalle?

Jos et vielä sijoita yrityksenä, kannattaa miettiä kuinka voisit hyödyntää yritystäsi sijoittamisessa. Jatkuvasti muuttuvassa maailmassa jokaiselle yrittäjälle voi tulla eteen yllätyksiä, jotka vaikeuttavat liiketoimintaa. Kun teet pitkäkestoisia päätöksiä nyt, kasvatat taloudellista puskuria tuleville vuosikymmenille.

yel-uudistus-2023-mita-yritys-ja-yrittaja-voi-tehda

YEL-uudistuksen ohella muista huomioida myös:

  1. Yrityksen säästö- ja sijoitusratkaisut
  2. Vähennyskelpoiset eläkeratkaisut
  3. Omat ja perheen säästö- ja sijoitusratkaisut

Erityisesti kuluvan vuoden aikana tuottava kassanhallinta ja inflaatiosuojan hakeminen on ollut vahvasti mukana keskusteluissa Alexandrian yritysasiakkaiden kanssa. Yrityksen voiton ja kassavarojen sijoittaminen onkin hyvä tapa varautua tulevaan. Lue lisää siitä, miksi yrityksen varojen sijoittaminen kannattaa.

Heräsikö sinulle lisää kysymyksiä? Säästä aikaasi ja löydä tuottavat ratkaisut yhdessä sijoitusneuvojan kanssa

Me Alexandrialla tunnemme ja ymmärrämme yrittäjyyden arkea. Palvelemme yli 36 000 yrittäjää, yritystä ja yksityishenkilöä ympäri Suomen.

Laadukkaiden ja palkittujen sijoitustuotteiden valikoimasta löydät helppohoitoiset kokonaisratkaisut niin yrityksen kuin oman taloutesi tueksi ja turvaksi.

Kun valitset kumppaniksi Alexandrian, saat henkilökohtaisen yritysasiantuntijan avuksesi sparraamaan yrittäjän eläketurvaan ja yrityksen sijoituksiin liittyviä ratkaisuja.

Jutellaanko lisää? Varaa aika tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Tapaaminen onnistuu helposti myös etänä!


yel-uudistus-2023-tiivistetysti


Varaa aika tapaamiseen

Jaa artikkeli