full alexandria brand images1325

Sijoittaminen

17.9.2021

Miksi sinä säästät ja sijoitat?

Omannäköinen arki, jälkipolvet, suurten unelmien toteuttaminen… Säästämiseen ja sijoittamiseen on yhtä monta syytä kuin on sijoittajaakin. Kuitenkin usein taustalla vaikuttavat arvomme, jotka ohjaavat sitä, millaisia muutoksia haluamme sijoittamalla saada aikaan elämässämme – ja usein läheistemmekin elämässä. Tärkeintä on tietää miksi itse haluaa säästää ja sijoittaa.

Myös tunteet ja arvot vaikuttavat sijoituspäätöksiin

Sijoittamisesta ja säästämisestä on tullut yhä suositumpaa. Euroclearin mukaan jo miltei miljoonalla suomalaisella on osakesijoituksia, ja määrä kasvaa edelleen. Sen lisäksi on laskettu, että noin miljoona suomalaista on säästänyt rahastoihin.

Millaisia syitä lähes kahdella miljoonalla suomalaisella on säästämiselle ja sijoittamiselle? Perinteisesti on ajateltu, että ihminen sijoittaa rationaalisesti, vaurastumisen takia. Nykyään kuitenkin ymmärretään, että voittojen tavoittelun lisäksi myös tunteilla ja arvoilla voi olla vaikutusta päätösten tekemiseen.

Ei ole yhtä oikeaa syytä säästää ja sijoittaa, vaan tärkeintä on tietää miksi juuri itse haluaa tehdä niin. Syiden ei välttämättä tarvitse olla suuria, kuten maailmanympärimatka tai hulppea kakkosasunto, vaan ne voivat myös olla arkisia tai tähdätä paremman maailman tavoittelemiseen.

Listasimme tähän blogiin viisi yleistä ja yhtäläisen hyvää syytä säästää ja sijoittaa. Lopusta löydät myös lyhyen kyselymme, jossa voit kertoa lisää siitä, miksi juuri sinä säästät ja sijoitat.

1. Varautuminen pahan päivän varalle

Yleisin syy suomalaisten säästämiselle ja sijoittamiselle on pahaan päivään varautuminen.Yllättävät menot, kuten pesukoneen tai auton rikkoutuminen, eivät keikauta arkea päälaelleen kun säästöjä on jo ehtinyt kertyä. Tällainen varautuminen vähentää usein arjen stressiä, ja vaikuttaa siten myös jokapäiväiseen elämänlaatuun.

Jos pahaan päivään varautuminen on oman säästämisesi tärkein syy, kannattaa miettiä millä aikajänteellä tarvitset rahoja käyttöösi. Jos tarkoitus on säästää rahaa seuraavien kuukausien ajalle, voi olla fiksuinta säästää suoraan pankkitilille. Jos taas tarkoituksena on kasvattaa säästöpottia pidemmällä aikajänteellä ja hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä, kannattaa tutustua esimerkiksi rahastosäästämiseen.

2. Enemmän vapaa-aikaa ja laatua elämään

Moni säästää ja sijoittaa myös parantaakseen elämänlaatuaan: säästöt tuovat mielenrauhaa sekä mahdollisuuksia elää omannäköistä elämää ja hallita ajankäyttöään.

Säästämistä ja sijoittamista pohtiessa onkin hyvä kirkastaa, mikä on itselle tärkeää: haluatko pitkien työpäivien tekemisen sijaan enemmän aikaa olla läsnä lasten harrastuksissa, yhteisillä metsäretkillä läheisten seurassa tai panostaa omiin intohimon kohteisiin? Mahdollistaisiko sijoittaminen näiden toteuttamisen?

Jos kaipaa suurempaa irtiottoa työelämästä, voi esimerkiksi sapattivuosi tehdä tilaa elämässä itselle tärkeille asioille, ja sijoittaminen voi toimia usein rahoituksen lähteenä tämän haaveen toteuttamiseen. Säästöt auttavat myös lisäämään vapaa-aikaa työuran loppupäähän. Säästöjen turvin voi ”ostaa” itselleen muutaman eläkevuoden lisää ennen varsinaisen eläkeiän alkamista.

3. Varallisuuden siirtäminen jälkipolville

Suuri osa sijoittajista kertoo, että he haluavat siirtää varallisuuttaan seuraavalle sukupolvelle. Yli 80 prosenttia suomalaisista vanhemmista kokee lapselle säästämisen tärkeäksi.

Jälkipolville säästäminen ja sijoittaminen voi tarkoittaa monenlaisia asioita: säästämistä lapsien harrastusvälineitä varten, pesämunan kerryttämistä ensiasunnon ostamiseen tai lopulta perillisille jäävää omaisuutta. Sijoittaminen voikin tuntua monin verroin merkityksellisemmältä, kun se on tapa huolehtia omien lasten ja läheisten hyvinvoinnista sekä tulevaisuudesta.

Jos oma motivaatio sijoittamiseen on turvata lasten tulevaisuus taloudellisesti, kannattaa myös harkita suoraan lapsille säästämistä ja sijoittamista.

4. Paremman maailman puolesta

Yhä useampi haluaa myös vaikuttaa sijoituksillaan ja olla rakentamassa parempaa maailmaa. Vastuullinen sijoittaminen eli ESG-sijoittaminen tarkoittaa ympäristöön (environment), sosiaaliseen vastuuseen (social) ja yritysten hyvään hallinnointitapaan (governance) liittyvien vastuullisuustekijöiden huomioimista osake- ja rahastosijoituksissa.

Arvot voivat ohjata usein sijoituspäätöksiämme: sijoittamalla esimerkiksi uuteen lupaavaan energiateknologiaan tai vastuullisesti toimivaan vaatevalmistajaan halutaan osoittaa, että ollaan itselle tärkeän asian puolella.

5. Suuret unelmat

Joskus säästämisen ja sijoittamisen motivaatiot voivat löytyä myös unelmista. Maailmanympärimatka tai järvenrantamökki ovat nekin oivallisia syitä säästää ja sijoittaa. Säästöjen kerryttäminen motivoi eri tavalla, kun mielessä siintää jonkun pitkäaikaisen tai omaa hyvinvointia lisäävän unelman toteuttaminen.

Kysely on toteutettu Microsoft Formsilla. Kyselyssä ei kerätä henkilötietoja.

Varaa aika henkilökohtaiseen tapaamiseen

Aloita sijoittaminen helposti

Varaa maksuton ensitapaaminen

Konkreettiset vinkit heti käyttöösi

Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.

Kokonaisarvosana
tapaamiselle
Sijoitusneuvojan
asiantuntevuus
Suosittelisi
palveluitamme

Kysy chatissa

Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)

Jätä yhteyden-ottopyyntö

Otamme yhteyttä 24h sisällä haluamallasi tavalla.

Jätä yhteystiedot
Ensiluokkainen henkilökohtainen palvelu
Tilanteeseesi räätälöityä sijoittamista
Sijoitusmenestystä palkitulla valikoimalla
Kestävyys ja vastuullisuus mukana toiminnassa