vaurastuminen

Sijoittaminen

23.4.2018

Vaurastuminen on jokamiehen ja -naisen oikeus

Vaurastuminen luo meille taloudellista turvaa ja mahdollistaa haaveidemme toteuttamisen. Mitä vaurastuminen vaatii meiltä itseltämme? Tässä 5 vinkkiä vaurastumiseen.

Sana ’vaurastuminen’ herättää jokaisessa erilaisia tunteita. Monelle se merkitsee turvallisuutta, parempaa arkea ja tulevaisuuteen panostamista. Yhä harvemmissa korvissa sillä on pröystäilevä kaiku: vaurastuminen ei kuulosta enää pelkältä rikkauksien kahmimiselta – joltakin, joka edellyttää pihiyttä, ahneutta ja muita epäilyttäväksi luokiteltuja piirteitä.

Vaikka vaurastumisesta ja sijoittamisesta ei vielä jokaisen työpaikan kahvipöydässä jutellakaan, on rahasta puhumisen tabu jo murtumassa. Somessa aiheesta pulistaan ahkerasti, ja ihan tavalliset ihmiset kertovat julkisuudessa sijoittamistarinoitaan. Varallisuuden merkitys oman ja perheen tulevaisuuden rakentajana hyväksytään.

Vaurastumisen 5 askelta

1. Ole realistisen optimistinen

Meillä suomalaisilla on tapana vähätellä omia mahdollisuuksiamme. Vaurastuminen voi tuntua meistä kaukaiselta asialta, mutta suurimmalla osalla meistä on kaikki edellytykset ja mahdollisuudet kartuttaa omaa varallisuuttamme.

Esimerkiksi 100 000 euron varallisuuden kartuttaminen kahden vuoden aikana pelkällä tilisäästämisellä on mahdoton tehtävä suurimmalle osalle meistä. Mutta jos sama tavoite asetetaan 10 vuodelle ja varat sijoitetaan tuottohakuisesti, on tavoite jo huomattavasti realistisempi.

Sanotaan, että raha ei tuo onnea, mutta harva kiistää sen tuomaa turvaa. Varallisuus on kuin turvatyyny – on helpompi ja luottavaisempi olo, kun tiedostaa, että pahassa paikassa itsen ja katastrofin väliin löytyy jotain, joka pehmentää iskua.

Samaan aikaan vaurastuminen vapauttaa valitsemaan, mihin elämäsi ainutkertaisia päiviä käytät: ehkä haluaisit viettää aikaa enemmän perheen kanssa tai jäädä aikaisemmin eläkkeelle? Taloudelliseen riippumattomuuteen tähtäävät liikkeet, kuten FIRE (= Financial Independence and Retiring Early) kasvattavat suosiotaan, ja monet ovat valmiita tinkimään nykyisestä elintasostaan hyvinkin ankarasti päästäkseen aikaisin riippumattomiksi. Sitä tavallisen sijoittaja-säästäjän ei tarvitse tehdä – säästämättömyyden ja säästämiselle omistautumisen välillä on valtava jatkumo erilaisia vaihtoehtoja.

Kysy itseltäsi, miksi haluat vaurastua. Kun tiedät, mitä haluat, on helpompi tehdä valintoja, jotka vievät sinua kohti päämäärää.

2. Tunnista omat vaurastumisen mahdollisuutesi

Yksi edellytys vaurastumiselle on se, että ymmärrät omaa talouttasi ja etenkin tunnistat sen heikot kohdat. Ne nimittäin voi kääntää myös mahdollisuuksiksi.

Yleisin perustelu vaurastumisen mahdollisuutta vastaan on se, ettei rahaa riitä säästettäväksi tai sijoitettavaksi asti. Yllättävän monen keskituloisen kohdalla ongelma on kuitenkin ennemminkin se, että rahat karkaavat käsistä, koska säästämistä ei tule ajoissa edes ajatelleeksi. Palkkatili siis katoaa kuin itsekseen, vaikka tilanne kuun alussa vaikuttaisikin lupaavalta, ja rahaa periaatteessa pitäisi olla riittävästi.

Monet pysäyttää yksinkertaisesti tieto siitä, että vaurastuminen olisi mahdollista ilman palkkatulojen nousemista tai itselle tärkeistä asioista luopumista. Parhaassa tapauksessa sijoittamismahdollisuuksiaan arvioidessaan tulee punninneeksi myös muita elämänsä osa-alueita: mikä minulle on tärkeää? Panostanko oikeisiin asioihin?

Oman talouden hallinnassa suunnitelmallisuus ja kärsivällisyys ovat tulojakin merkittävämmässä asemassa. Kun aloitat homman hankkiutumalla ajan tasalle raha-asioistasi, saatat hyvinkin yllättyä.

Selvitä oman taloutesi tila:

  • Selvitä kuukausittaiset tulosi ja menosi: laske keskimääräiset asumiseen menevät kulut, jos ne vaihtelevat kuukausittain ja kerää ostoksista kuitit.
  • Etsi toistuvia ongelmakohtia: Tuleeko nälkäisenä tehtyä ruokaosastolla heräteostoksia? Meneekö ruokaa jatkuvasti roskikseen? Onko joku tietty nettikauppa erityisen houkutteleva?
  • Peilaa kulujasi 10/30/60-sääntöön, jonka mukaan nettotuloistasi 10 prosenttia tulisi mennä säästöön, 30 prosenttia säännöllisiin menoihin (kuten asuminen, vakuutukset) ja 60 prosenttia kulutukseen.

Älä ajattele säästämistä ja sijoittamista nollatoleranssina ilahduttaviin pieniin ostoksiin tai muutenkaan 100 % puhtaana suorituksena: ei ole tarkoitus karsia elämästä kaikkea mukavaa, vaan keskittyä olennaiseen.

Pohdi siis rauhassa taloutesi realiteetteja ja kuluja. Kun tiedät, missä mennään, arvioi, paljonko voit kuukausittain siirtää syrjään. Ja kun olet arvioinut, toimi heti, jotta saat raha-asiat rullaamaan mieleiseesi suuntaan

3. Valitse itsellesi sopiva tapa vaurastumiseen

Isompi sijoitus kerralla vai kuukausittainen sijoittaminen? Hoidanko sijoituksia itse vai haluanko jättää ne ammattilaisen huoleksi ja keskittyä itse muuhun? Jotta vaurastuminen onnistuisi, kannattaa se tehdä itsellesi mahdollisimman mieluisalla tavalla.

Jollekin yksi askel vaurastumiseen voi olla oman asunnon ostaminen. Tämä onkin suomalaisittain melko tavallinen tapa kasvattaa omaisuutta – täällä on ”sallittua” panostaa omaan kotiin huomattaviakin lainasummia, vaikka tässä sijoituksessa riski voikin olla melkoinen.

Monelle jatkuva, kuukausittainen sijoittaminen on helpoin tapa pikkuhiljaa kasvattaa omaa varallisuutta. Tilisiirron voi vaikka automatisoida tapahtumaan aina palkanmaksupäivänä, jolloin asiaa ei tarvitse sen kummemmin pohdiskella. Kun raha on jo ”poissa silmistä” ja kuukausittaisista käyttövaroista, ei se livahda vahingossa muuhun.

Jos tasaisen vaurastumisen sijaan haaveilet äkkirikastumisesta, voit sijoittamisen sijaan kokeilla omalla vastuulla näitä vinkkejä.

Tapoja vaurastumiseen on monia. Lisävinkkejä vaurastumiseen löydät muun muassa Jokamiehen ja -naisen vaurastumisoppaasta tai Sijoittajan käsikirjasta.

4. Tee päätös aloittamisesta

Tämä on monelle se vaikein kohta. Esteenä saattavat olla väärät mielikuvat sijoittamisesta vaivalloisena puuhana: sijoittaminen nähdään jatkuvaa valppautta vaativana ”toisena työnä”, mitä sen ei missään nimessä tarvitse olla. Niinpä arjen kiireissä tulee vain työnnettyä asiaa edemmäs. Ehkä ensi kuussa sitten?

Sijoittamisessa aika on ratkaiseva tekijä, ja lykkääminen heikentää mahdollisuuksiasi menestyä. On tärkeämpää aloittaa ajoissa kuin opetella sijoittamisen salat läpikotaisin – täysoppineeksi ei sijoittamisen maailmassa voi tulla koskaan, mutta ajan voi kaapata puolelleen käymällä toimeen heti.

Sinulta vaaditaan sijoittamisen aloittamiseen halua ja konkreettinen päätös. Vaurastuminen on pitkäjänteistä toimintaa, eikä sitä kannata lähestyä lyhyenä projektina.

Kyseessä on siis elämäntapoihin ja oman talouden hoitamiseen liittyvä asennemuutos, jonka vaikutus arkeen on 10-30-60-säännöllä pieni, mutta tulevaisuuteen usein yllättävänkin merkittävä.

Älä lykkää vaurastumisen aloittamista ensi kuuhun, seuraaviin bonuksiin tai edes seuraavaan päivään. Jokainen päivä, kuukausi tai vuosi, jonka lykkäät, maksaa sinulle.

Kuulutko jemmaajiin tai raha-asioista kiusaantujiin?

Hyvin suuri osa suomalaisista säästää rahaa esim. matalakorkoiselle pankkitililleen, epäluuloisimmat jopa klassisesti sukkaan tai kirjan väliin. Jos kuulut rahanjemmaajiin, pohdi, voisitko laittaa vaikka vain osankin säästösummasta poikimaan sinulle lisää varallisuutta sijoitusten muodossa – se ei ole sen vaikeampaa tai työläämpää kuin säästäminenkään.

Lisäksi on olemassa vielä joukko ihmisiä, jotka eivät ylipäätään halua ajatella raha-asioita. Olisi helppoa määritellä heidät vain huolettomiksi hulivileiksi, mutta taustalla voi olla myös muita syitä, kuten lapsuudenkodista omaksuttu jännitteinen suhde rahaan.

Jos säästämiseen, laskujen maksamiseen ja ylipäätään talouteen on koko lapsuuden ajan liittynyt toivottomuuden ja huolen sävyjä, ei ole ihme, jos koko aihetta tekee mieli vältellä. Tunnistatko omalla kohdallasi vaurastumista estäviä ajattelun mutkia?

5. Näe vaurastuminen jokamiehen ja -naisen oikeutena

Vaurastuminen ei ole vain rikkaiden etuoikeus, vaan kuuluu kaikille. Aika on yksi vaurastumisen tärkeimmistä elementeistä, ja siksi sijoitettavan pääoman ei tarvitse olla suuri, kunhan sijoittaminen on pitkäjänteistä.

“Usein asiakkaamme yllättyvät siitä, kuinka paljon heidän on mahdollista saavuttaa sijoittamalla. Ja vielä ilman, että heidän täytyy varsinaisesti luopua mistään nykyisestä. Loppujen lopuksi vaurastumisen taustalla on kaksi asiaa: oman talouden tehokkaampi hoitaminen ja omille varoille saatava järkevä sijoitustuotto”, sanoo Alexandrian koulutus- ja kehitysjohtaja Pekka Junes.

Mitä tavalliselta, keskituloiselta ihmiseltä vaurastumiseen siis tarvitaan?

  • Päättäväisyyttä – tee päätös oman talouden haltuun ottamisesta.
  • Aloitekykyä – ota meihin yhteyttä vaikka viestillä, autamme sinut alkuun.
  • Kärsivällisyyttä – sijoittaminen ei ole hätähousujen hommaa.
  • Se 10 % nettotuloistasi – tai satunnainen suurempi tuloerä.
  • Aikaa – mitä aikaisemmin aloitat ja mitä pitempään sijoittamiseen olet valmis, sitä todennäköisemmin saat tuottoa.

Huomannet, etteivät vaatimukset ole mahdottomat!

Mistä tavallisen, keskituloisen ihmisen pitäisi luopua vaurastuakseen?

  • Muutamasta heräteostoksesta tai ravintolaillasta – jostakin sellaisesta, joka tuntuu vähäarvoiselta tulevaisuuden vaurastumisen rinnalla.
  • Ennakkoluuloista sijoittamista kohtaan.

Sijoittamisen aloittamista arkailevan on hyvä muistaa, että sijoittamalla vaurastuminen on huomattavasti todennäköisempää, jos spekuloimisen sijaan ylipäätään sijoittaa. Kynnystä ei kannata rakennella itselleen turhaan korkeaksi, vaan ottaa sijoittaminen osaksi arkipäiväistä rahankäyttöä.


Haluatko keskustella sijoittamisen aloittamisesta asiantuntijan kanssa?

Varaa aika tapaamiseen

Aloita sijoittaminen helposti

Varaa maksuton ensitapaaminen

Konkreettiset vinkit heti käyttöösi

Tapaaminen voidaan järjestää valintasi mukaan etänä tai paikan päällä. Siinä käydään läpi sijoitustavoitteitasi ja ratkaisuja, joilla unelmiesi toteuttaminen mahdollistuu.

Kokonaisarvosana
tapaamiselle
Sijoitusneuvojan
asiantuntevuus
Suosittelisi
palveluitamme

Kysy chatissa

Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)

Jätä yhteyden-ottopyyntö

Otamme yhteyttä 24h sisällä haluamallasi tavalla.

Jätä yhteystiedot
Ensiluokkainen henkilökohtainen palvelu
Tilanteeseesi räätälöityä sijoittamista
Sijoitusmenestystä palkitulla valikoimalla
Kestävyys ja vastuullisuus mukana toiminnassa