
Markkinasilmäys – kesäkuu 2025
Markkinoilla hinnoitellaan parempaa huomista
Alkukesän aikana sijoitusmarkkinoiden kehitys on jatkunut pitkälti alkuvuodelta tuttujen teemojen ympärillä. Makrotalouden näkymät ovat edelleen epävarmat, mutta markkinoilla hinnoitellaan jo valoisampaa tulevaisuutta. Erityisesti Yhdysvaltain tullipolitiikka ja -uhittelu on pysynyt sijoittajien huomion keskiössä.
Vaikka huhtikuussa esitellyt ankarat kostotullit aiheuttivat alkuun huolta, näyttää tilanne tällä hetkellä siltä, että lopputulos jäänee pelättyä maltillisemmaksi. Tilanteen epävarmuutta lisää kuitenkin se, että Yhdysvaltain eri tuomioistuimet ovat esittäneet ristiriitaisia näkemyksiä tullien laillisuudesta.
Samaan aikaan neuvottelut Yhdysvaltojen budjetista ovat nostaneet esiin julkisen talouden alijäämän pysymisen korkealla tasolla – yli kuudessa prosentissa suhteessa bruttokansantuotteeseen. Sijoittajat ovat kuitenkin tulkinneet tilanteen kasvua tukevaksi: kevyempi budjettikuri yhdistettynä lieventyneisiin tullipelkoihin on lisännyt riskinottohalukkuutta ja nostanut riskipitoisten omaisuusluokkien arvoja. Pitkät korot ovat nousseet erityisesti Yhdysvalloissa, mikä heijastaa yhtäältä kohonneita inflaatio-odotuksia mutta toisaalta markkinoiden optimistista suhtautumista talouskehitykseen.
Lyhyen aikavälin talouskehityksen arviointia vaikeuttaa se, että alkuvuonna monet yhdysvaltalaiset yritykset ja kuluttajat reagoivat tullipelkoihin ennakoivasti. Ennakkotilaukset ja varastojen kasvattaminen nostivat hetkellisesti aktiviteetin tasoa, mutta voivat toisaalta johtaa heikompaan kehitykseen tulevina kuukausina. Tästä on saatu jo viitteitä muun muassa Yhdysvaltain kauppataseesta maaliskuussa ja huhtikuussa.
Tempoileva tullipolitiikka vaikuttaa kuluttajiin ja yrityksiin
Ensimmäisellä vuosineljänneksellä Yhdysvaltain talouskasvu painui lievästi miinukselle (-0,2 %), kun nettoviennin vaikutus kokonaistuotantoon oli voimakkaan negatiivinen. Tämä ei kuitenkaan anna koko kuvaa: kun tarkastellaan kulutusta ja varastojen muutoksia puhdistettuna kauppavaikutuksesta, talouskasvu oli edelleen kohtuullisen vahvaa, noin kaksi prosenttia. Yksityinen kulutus kasvoi 2,9 prosentin vuosivauhtia, mikä kertoo edelleen USA:n vahvasta kotimarkkinasta.
Huhtikuussa nähtiinkin jo selviä muutoksia: kauppataseen alijäämä supistui merkittävästi ja kestokulutushyödykkeiden tilaukset laskivat jyrkästi. Teollisuuden ostopäällikköindeksin tilauskomponentti laski toukokuussa alle 50 pisteen (47,2), mikä viittaa jatkossakin heikkenevään tuontikysyntään. On mahdollista, että nämä muutokset kääntävät toisen vuosineljänneksen kasvun Yhdysvalloissa teknisesti hyvinkin korkeaksi – jopa neljän prosentin vuosivauhtiin. Samalla on syytä huomioida, että vientivetoiset maat voivat kohdata maltillisempia kasvuodotuksia, kun kysyntä Yhdysvalloista tasaantuu. Kiinan toukokuun ostopäällikköindeksien jyrkkä lasku tukee tätä näkemystä.
Toukokuun lopulla oikeudelliset kiistat Trumpin tullipolitiikasta nousivat jälleen otsikoihin, kun kansainvälisen kaupan tuomioistuin katsoi presidentin ylittäneen valtuutensa. Trump vastasi voimakkaasti ja haki muutosta korkeammalta oikeusasteelta, joka toistaiseksi salli tullien jäämisen voimaan. Valkoinen talo on ilmoittanut, että käytettävissä on vielä muita juridisia reittejä tullien ajamiseen, mikä viittaa siihen, että tullipolitiikka pysyy esillä myös jatkossa. Tämä voi lisätä uusia kysymyksiä Yhdysvaltain sijoitusympäristön houkuttelevuudesta.
Työmarkkinat ja yksityinen kulutus talouskasvun selkärankana
Yhdysvaltain talouden kannalta keskeistä on jatkossa yksityisen kulutuksen ja työmarkkinoiden kehitys. Työttömyysaste on säilynyt 4,2 prosentissa, eikä tuoreiden työttömyyskorvaushakemusten nousu toukokuun lopussa viittaa vielä laajamittaiseen työmarkkinoiden heikkenemiseen. Historiallisesti tarkasteltuna USA:n talous ei ole ajautunut taantumaan ilman selvästi heikentyvää työmarkkinadataa, ja nykyinen taso tukee edelleen vakaata kehitystä.
Euroopassa varovaista toiveikkuutta
Euroalueella alkuvuoden talouskasvu yllätti lievästi positiivisesti, kun BKT kasvoi ensimmäisellä neljänneksellä 0,3 % edelliseen neljännekseen verrattuna. Yhdysvaltojen kysynnän vilkastuminen ennen mahdollisten tullien voimaantuloa tuki euroalueen vientiä merkittävästi. Tulevilla neljänneksillä tämä tuki todennäköisesti hiipuu, ja jatkokehitys peilautuu Yhdysvaltojen talouskuvaan.
Positiivista kehitystä on nähty erityisesti eurooppalaisessa teollisuudessa, jossa ostopäällikköindeksit ovat nousseet lähelle kasvua indikoivaa 50 pisteen tasoa. Lisäksi inflaation hidastuminen, kevennetty rahapolitiikka ja reaalitulojen kasvu – erityisesti korkoherkillä alueilla kuten Pohjoismaissa – tukevat alueen kasvunäkymiä.
Ekonomistien kasvuennusteet ovat pysyneet kuitenkin maltillisina: euroalueen odotetaan kasvavan tänä vuonna noin 0,8 %:n vauhtia ja Yhdysvaltojen noin 1,4 %. Kehittyvillä markkinoilla Kiinan odotetaan kasvavan 4,5 % ja Intian 6,3 %. Ennusteiden osumatarkkuus on ollut alkuvuonna kuitenkin verraten heikkoa, mikä nostaa epävarmuuden tasoa edelleen.
Rahapolitiikka – maltillinen linja jatkuu
Yhdysvaltain keskuspankki Fed ei tehnyt muutoksia ohjauskorkoihin toukokuun kokouksessaan, vaan jatkoi tarkkailevaa linjaansa. Keskuspankin pääjohtaja Jerome Powell on kohdannut alkuvuoden aikana paljon negatiivista kommentointia presidentti Trumpilta, mutta kohtaamastaan paineesta huolimatta, Fed on pitäytynyt proaktiivisessa ”wait and see” -rahapolitiikassa samalla, kun keskuspankin tarkoin seuraama ns. PCE-inflaatio on jatkanut maltillistumistaan ollen huhtikuussa 2,5 % vuosimuutostasolla. Fediltä odotetaan vielä kahta koronlaskua tälle vuodelle.
Euroopan keskuspankki (EKP) laski ohjauskorkoja 25 korkopisteellä kesäkuun alussa. Päätöksen taustalla olivat madaltuneet inflaationäkymät sekä arvio maltillisesta palkkakehityksestä. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde on todennut koronlaskujen olevan jo lähellä loppuaan, vaikka markkinat hinnoittelevat edelleen yhtä lisäleikkausta. Seuraavat kokoukset pidetään kesä- ja heinäkuussa, mutta näihin ei odoteta enää uusia leikkauspäätöksiä.
Toukokuu vahva sijoitusmarkkinoille – varainhoitorahastoissa USA:n osakkeiden painoa pienennetty
Toukokuu oli vahva kuukausi sijoitusmarkkinoilla. Osakkeet nousivat globaalisti noin kuuden prosentin verran euroissa mitattuna, ja myönteinen tuottokehitys oli laaja-alaista. Myös korkosijoitukset tuottivat positiivisesti: erityisesti matalan luottoluokituksen yrityslainat ja kehittyvien markkinoiden velkakirjat nousivat selvästi.
Nousun taustalla olivat helpottuneet kasvuhuolet ja maltillistunut tariffiriski, mutta samalla on syytä korostaa, että nousu on ollut pitkälti osakkeiden arvostusten nousun, ei vahvistuneen tuloskasvun, ajamaa. Tämä asettaa rajoja tuleville tuotto-odotuksille, etenkin kun makrotaloudellinen epävarmuus ei mielestämme ole täysin hälventynyt.
Alexandrian varainhoitorahastoissa osakkeita on alkuvuonna ylipainotettu, mutta kevään aikana painotusta on asteittain kevennetty. Samalla on lisätty painoa kehittyvien markkinoiden lainoihin, joiden näkymiä tukevat heikentynyt dollari, madaltunut inflaatio ja rahapolitiikan keventämismahdollisuudet.
Osakkeiden osalta kevennykset on kohdistettu erityisesti Yhdysvaltain markkinoihin sekä makroherkempiin pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin. Yhdysvaltojen markkina on nyt alipainossa korkean arvostustason, Eurooppaa epävarmemman talouskuvan ja heikentyvän dollarin vuoksi.
Osakemarkkinoilla ylipainotetaan edelleen eurooppalaisia ja pohjoismaisia osakemarkkinoita suotuisan finanssi- ja rahapoliittisen näkymän myötä yhdistettynä mielestämme kohtuullisiin arvostustasoihin. Kokonaisuutena varainhoitorahastojen asemoituminen riskiin on kesän alkaessa lähellä neutraalitilaa.
Markkinasilmäys jää kesätauolle ja julkaistaan seuraavan kerran elokuussa. Toivotamme kaikille asiakkaillemme rentouttavaa ja lämmintä kesää!
Lähde: Alexandria Rahastoyhtiö
Aloita sijoittaminen helposti
Sijoittamisen aloittaminen Alexandriassa on helppoa. Voit aloittaa omatoimisesti verkkopalvelussamme tai sijoitusneuvojamme avulla. OmaAlexandriassa pääset heti alkuun, kun taas maksuttomassa ensitapaamisessa käymme läpi taloudellisia tavoitteistasi ja sijoitusratkaisuja, jotka vievät sinua unelmiasi kohti.
Itsenäisesti
OmaAlexandriassa
Yhdessä
sijoitusneuvojan kanssa
tapaamiselle
asiantuntevuus
palveluitamme
Kysy chatissa
Chat -asiakaspalvelumme palvelee 8 - 16.00 (ma-pe)
