Sisällöt
Tuottolaskuri

05.08.2022

Sijoittamisen aloittaminen

Korkoa korolle -laskuria testaamalla ymmärrät nopeasti, miksi sijoittaminen kannattaa

Haluaisitko turvata tulevaisuuttasi sijoittamalla, mutta et ole saanut aikaiseksi aloittaa? Jos et tiedä millaisia tuloksia säännöllisellä sijoittamisella voit konkreettisesti saavuttaa, on vaikea motivoitua pitkäjänteisestä säästämisestä. Näkymä tulevaisuuteen auttaa sinua suunnittelemaan sijoittamista, ja asettamaan sijoitustavoitteen, johon pystyt sitoutumaan. Tähän tarkoitukseen korkoa korolle -laskin on kelpo työkalu.

Korkoa korolle -laskurin avulla hahmotat, kuinka sijoituksesi kehittyy ajan kuluessa. Koronkorko-laskurilla voit testata ajan, säästösumman ja alkupääoman vaikutuksia pääoman ja sijoituksen tuottoon. Laskuri antaa vain teoreettisen tuoton, sillä sijoitusaikana sijoitusten arvo ja sijoituksista saatava tuotto saattavat yhtä hyvin laskea tai nousta. Laskurissa ei myöskään ole otettu huomioon inflaation vaikutusta, verotusta, eikä mahdollisia kuluja, kuten merkintä-/lunastus, kaupankäynti- ja hallinnointipalkkioita.

Kokeile korkoa korolle -laskinta

Korkoa korolle -laskin visualisoi sijoitustesi kehityksen

Kuten tiedät, sijoittamisessa tärkeintä on aloittaminen. Siihen erinomaisena alkusysäyksenä toimii koronkorko-laskurin testaaminen. Saat nopeasti arvion siitä, millaista tuottoa voit sijoituksellesi ajan kuluessa odottaa.

Korkoa korolle -laskuri ja sen idea on yksinkertainen: tehdä korkoa korolle -ilmiön vaikutusten laskemisesta mahdollisimman helppoa. Käytännössä koronkorko-laskuri näyttää, miten alkuperäisen pääoman lisäksi myös pääomasta saatava korko alkaa ajan myötä kasvaa korolle korkoa.

Lue lisää siitä, mitkä ovat korkoa korolle -ilmiön hyödyt jatkuvassa rahastosäästämisessä ja testaa Alexandrian koronkorko-laskuria.

Laske korkoa korolle

Korkoa korolle -laskuri: näin se toimii

Korkoa korolle -laskuri on toimintaperiaatteeltaan suoraviivainen: syötät laskuriin säästösumman, alkupääoman, sijoitusajan sekä tuotto-odotuksen eli arviosi siitä, millaista riskiä olet valmis ottamaan. Tämän jälkeen koronkorko-laskuri antaa sinulle laskelman, millaista tuottoa voit sijoituksellesi odottaa.

Kuvitellaan, että voisit esimerkiksi sijoittaa joka kuukausi 100 € ja sinulla olisi säästössä 2000 €, jonka voisit sijoittaa alkupääomana. Jos sijoitushorisonttisi on 20 vuoden päässä, se tarkoittaa että matalalla 4 % tuotto-odotuksella saisit sijoituksellesi tuottoa yhteensä 14 886 €. Säästetty pääoma olisi yhteensä 26 000 €. Näin sinulle olisi 20 vuoden päästä kertynyt varallisuutta yhteensä 40 886 €.

Jos puolestaan säästäisit saman 100 € kuukausittain pankkitilillesi, sinulla olisi 20 vuoden päästä kasassa 26 000 €, alkupääoma (2000 €) mukaan lukien. Ero selittyy korkoa korolle -ilmiöllä. Pankkitilillä raha ei tuota, mutta sijoitetulle pääomalle saatu korko alkaa kerryttää ajan kuluessa korolle korkoa.

Kuulostaa hyvältä, eikö niin? Testaa korkoa korolle -laskinta ja kokeile, mitä säännöllinen sijoittaminen voisi sinulle tarkoittaa!

Laske korkoa korolle

Epävarmassa markkinatilanteessa tarvitset koronkorko-laskurin rinnalle muutakin

Vaikka korkoa korolle -laskuri on monella tapaa kätevä työkalu aloittelevalle sijoittajalle, tarvitaan sijoitussuunnitelman laatimiseksi muutakin. Helpoin tapa monipuolistaa laskurin antamaa skenaariota on käydä keskustelua sijoittamiseen perehtyneen asiantuntijan kanssa. On hyvä muistaa, että korkoa korolle -laskuri antaa aina vain teoreettisen tuoton, sillä sijoitusaikana sijoitusten arvo ja sijoituksista saatava tuotto saattavat yhtä hyvin laskea tai nousta.

Alexandrialle olet tervetullut maksuttomaan sijoitusneuvontaan milloin tahansa, etänä tai paikan päälle. Käydään yhdessä läpi miten voit toteuttaa unelmasi sijoittamalla. Tapaaminen ei sido sinua mihinkään, ja saat sen jälkeen kirjallisena suositukset, mitä sinun kannattaisi vallitsevassa markkinatilanteessa tehdä.

Katso vapaat ajat

9,0 on kokonaisarvosana, jonka asiakkaamme antoivat tapaamiselle vuonna 2021.* Jos yli 12 000 suomalaista kokivat tapaamisen näin hyödyllisenä, mikset sinäkin kokeilisi?

*Alexandrian palautekyselyt 2021. N=12 000 vastaajaa, esitetyt luvut kaikkien vastausten keskiarvoja. Asteikko 1-10.

Lisää asiakkaidemme kokemuksia löydät täältä.

Koronkorko-laskuri: keskeiset muuttujat

Eri verkkosivustojen korolle korkoa -laskurit ovat yleensä melko samankaltaisia ja hyödyntävät samoja muuttujia korkoa korolle vaikutusten laskemisessa. Muuttujia vaihtelemalla voit testata, miten sijoitus korkoa korolle -laskurin mukaan kehittyy. Käydään nämä lyhyesti läpi.

Säästösumma

Ensimmäisiä koronkorko-laskuriin määritettäviä muuttujia on säästösumma. Mieti siis, kuinka paljon voit säästää kuukaudessa. Ota huomioon tulot ja menot säästösummaa määriteltäessä. Muista, että säännöllisyys on tärkeintä erityisesti pitkän aikavälin sijoittamisessa.

Hyvä säästösumma on sellainen, jonka voit huoletta sijoittaa joka kuukausi. Alexandriassa alkuun pääset jo 100 euron kuukausisäästöllä.

Alkusijoitus

Alkusijoitus ei ole välttämätön, eli voit aloittaa kuukausittaisen sijoittamisen ilman erillistä alkupääomaa. Jos sinulla kuitenkin on ylimääräistä pääomaa säästötilillä, jonka voisit käyttää sijoituksiin, testaa alkupääoman vaikutusta syöttämällä alkusijoitussumma korkoa korolle -laskuriin.

Säästöaika

Mitä pidempi säästöaika, sen paremmin korkoa korolle -ilmiö pääsee vaikuttamaan. Korkoa korolle -laskurilla voit testata, miten esimerkiksi 5 vuoden muutos sijoittamisen aikahorisontissa vaikuttaa säästötavoitteeseen pääsemiseen. Sijoittamisessa tärkeintä onkin aloittaa mielummin nyt, kuin huomenna.

Tuottotavoite

Yksi korkoa korolle -laskurin muuttujista on tuottotavoite. Sen määrittäminen liittyy olennaisesti siihen, kuinka suurta riskiä olet valmis sietämään. Karkeasti voidaan sanoa, että mitä suurempi riski, sen korkeampi tuotto-odotus. Asia ei kuitenkaan aina ole näin yksinkertainen, ja esimerkiksi monet Alexandrian matalan riskin rahastot tuottavat vuositasolla varsin kilpailukykyisesti.


Haluaisitko oppia lisää sijoittamisesta? Liity Alexandrian uutiskirjetilaajaksi! Saat kuukausittain ajankohtaista sisältöä sijoittamisesta, säästämisestä sekä markkinasta ja markkinatrendeistä.

Tilaa uutiskirje
Tutustu myös: aloittelevan sijoittajan tietopankki

Jaa artikkeli