Sisällöt
micheile-com-visual-stories-9nOznYIpKps-unsplash

11.03.2022

Sijoittamisen aloittaminen

Taloudellinen puskuri tuo turvaa elämän muutoksissa

Taloudellinen puskuri tuo turvaa elämän käännekohdissa. Näin otat oman taloutesi haltuun ja varaudut elämän yllätyksiin.

Tulevaisuutta on mahdoton ennustaa, ja elämässä voi aina tapahtua odottamattomia käänteitä. Kaikkea ei voi hallita, mutta taloudellinen varautuminen kannattelee hankalien tilanteiden yli ja auttaa toteuttamaan suuria haaveita. Yksi suomalaisten tärkeimmistä syistä säästämiselle ja sijoittamiselle onkin tulevaisuuteen varautuminen.

Oletko varautunut tulevaan taloudellisesti? Tässä jutussa kerromme, miksi on viisasta kerryttää taloudellista puskuria ja suunnitella omaa talouttaan.

Puskuri auttaa selviytymään yllättävistä tilanteista

Elämässä voi tulla vastaan tilanteita, joissa kertynyt varallisuus auttaa selviytymään tiukoista paikoista. Työttömäksi jääminen, lähiomaisen kuolema tai esimerkiksi sairastuminen voi keikauttaa varautumattoman ihmisen talouden nopeasti päälaelleen. Tulojen laskiessa tai odottamattomien menojen yllättäessä moni turvautuu pikaratkaisuihin, jotka voivat pidemmän päälle tulla todella kalliiksi.

Taloudellinen puskuri tulee erityisesti tarpeeseen elämän heittäessä yllättäviä kierrepalloja. Se auttaa myös pärjäämään paremmin maailmantalouden heilahteluissa. Esimerkiksi koronapandemian myötä moni toimiala joutui odottamattomaan ahdinkoon ja satojatuhansia ihmisiä lomautettiin.

Talouttaan kannattaakin suunnitella hyvissä ajoin. Vaikkei kertynyttä varallisuuttaan joutuisikaan käyttämään yllättävissä tilanteissa pärjäämiseen, tuo puskuri arvokasta mielenrauhaa.

Miten taloudellista puskuria kerrytetään ja paljonko siinä pitäisi olla rahaa?

Puskurin ideana on, että säästö riittää kattamaan välttämättömät menot, jos tulovirta katkeaa syystä tai toisesta. Taloudellista puskuria voi kerryttää sekä pankkitilille että sijoittamalla.

Varsinainen akuuttien tilanteiden puskuri kannattaa pitää pankkitilillä. Sieltä rahojen nostaminen on kaikkein nopeinta tarpeen niin vaatiessa. Hyvä nyrkkisääntö on, että tilillä tulisi aina olla esimerkiksi kolmen kuukauden nettopalkkaa (eli palkasta käteen jäävää osuutta) vastaava summa.

Helpoiten puskurin kerryttäminen onnistuu, kun siirrät säännöllisesti rahaa puskurille omistetulle tilille. Jos puskurirahat ovat tavallisella käyttötilillä, riski niiden käyttämiseen arjen lomassa kasvaa. Jos joudut nostamaan rahaa puskurista, muista korvata puuttuva summa heti kun taloudellinen tilanteesi on jälleen vakaampi.

Pankkitilillä ei kuitenkaan kannata makuuttaa valtavia summia, etenkään korkean inflaation aikana, kun rahan ostovoima heikkenee. Kun kasassa on riittävä puskuri yllättäviä menoja varten, on fiksumpaa ruveta säästämään esimerkiksi rahastoihin. Säännöllisellä rahastosijoittamisella kerrytät varallisuutta pitkällä aikajänteellä ja pääset hyödyntämään korkoa korolle -ilmiötä.

Myös sijoituksia voi realisoida rahantarpeen yllättäessä, mutta silloin on mahdollisuus, että markkinatilanne ei ole omistuksien myymiselle kaikkein otollisin. Lisäksi esimerkiksi sijoitusasunnon tai muun kiinteän omaisuuden myymisessä voi kestää kauan. Sijoittamista onkin hyvä tehdä esimerkiksi vähintään viiden vuoden aikahorisontti mielessä.

Taloudellisesta varautumisesta on hyötyä myös elämän yllättäessä iloisesti

Taloudellisesta varautumisesta on paljon iloa muulloinkin kuin ikävissä tilanteissa. Elämä voi yllättää positiivisesti, ja myös silloin säästöistä on paljon hyötyä. Esimerkiksi perheenlisäys tai muutto isompaan kotiin ovat tilanteita, joissa kerrytetty varallisuus mahdollistaa omannäköisten ratkaisujen tekemisen.

Tiedossa olevia tapahtumia, kuten häitä tai unelmien lomamatkaa varten, kannattaa kuitenkin säästää erikseen ja jättää puskuri ensisijaisesti pahan päivän varalle. Pitkäjänteinen säästäminen ja sijoittaminen voivat mahdollistaa monenlaisten haaveiden toteuttamisen. Säästäminen uutta kotia varten, varhaiselle eläkkeelle jääminen tai varallisuuden kerryttäminen jälkipolville ovat kaikki asioita, jotka voivat jäädä pelkiksi haaveiksi, jos omaa talouttaan ei ota haltuun.

Tuottolaskurillamme voit kokeilla, kuinka paljon varallisuutta voisit kerryttää säännöllisellä säästämisellä ja sijoittamisella.

Näin laadit suunnitelman säästämiselle ja sijoittamiselle

Hyvä tapa ottaa oma talous hallintaan ja kerryttää puskuria on laatia konkreettinen suunnitelma sijoittamiselle ja säästämiselle.

Listaa ensimmäisenä tulot ja menot kuukausitasolla. Kuinka paljon rahaa jää kuukaudessa säästöön? Laske sen jälkeen kuinka paljon puskurissa pitäisi olla rahaa. Kuinka kauan puskurin kerryttämiseen menee nykyisellä säästöön jäävällä rahamäärällä? Voisitko nopeuttaa sitä karsimalla joitakin ei-välttämättömiä menoja?

Kun puskuria varten säästäminen on hyvällä mallilla, voit miettiä suunnitelmaa myös sijoittamiselle. Sijoitussuunnitelma tarjoaa askelmerkit omien sijoittamisen tavoitteiden täyttämiseen. Hyvä suunnitelma ottaa huomioon sekä taloudellisen tilanteen että sijoittamisen aikahorisontin.

Vaikka sijoittamisen aloittaminen on varsin helppoa eikä siinä onnistumiseksi välttämättä tarvitse vahtia pörssikursseja yötä päivää, vaatii sijoitussuunnitelman laatiminen hieman paneutumista. Apua suunnitelman laatimiseen on onneksi tarjolla.

Sijoitusneuvoja auttaa kartoittamaan tavoitteesi ja taloudellisen tilanteesi sekä neuvoo valitsemaan sopivat tuotteet sijoitussalkkuusi. Säännölliset tapaamiset sijoitusneuvojan kanssa auttavat myös päivittämään sijoitussuunnitelmaa aina tarvittaessa. Näin voit kerryttää taloudellista puskuriasi pitkällä aikajänteellä ja pysyt helpommin oman taloutesi ohjaksissa myös tilanteiden muuttuessa.

Haluatko tietää, millainen sijoitussuunnitelma sopii juuri sinun tavoitteisiisi?

Varaa maksuton tapaaminen sijoitusneuvojan kanssa!

Jaa artikkeli