Ajallinen hajauttaminen suojaa sijoituksiasi – myös epävarmoina aikoina

Sijoittamisen ajoittaminen on vaikeaa ja ennustaminen mahdotonta: edes kokenut sijoittaja ei tiedä täydellä varmuudella, mitä seuraavaksi tapahtuu, minkä esimerkiksi vuoden 2020 epidemia on hyvin osoittanut. Epävarmuutta ja sijoitusajankohtaan liittyviä riskejä voi pyrkiä torjumaan ajallisesti hajauttamalla. Mistä tässä sijoitustaktiikassa tarkalleen ottaen on kyse?

Mitä ajallinen hajauttaminen on?

Sijoituksia voidaan hajauttaa lukuisilla eri tavoilla. Useimmille on jo selvää, ettei munia kannata laittaa samaan koriin esim. toimialakohtaisesti: IT-kuplan puhkeaminen on hyvä esimerkki tilanteesta, jossa panostus yhteen toimialaan kostautui monelle.

Samaan aikaan, kun hajauttamattomuuden riskit muuten tiedostetaan, saattaa ajallinen hajauttaminen jäädä niukemmalle huomiolle. Viimeistään COVID-19-kriisi osoitti sen, ettei sijoittamisen ajankohtaan liittyviä riskejä kannata vähätellä.

Käytännössä ajallinen hajauttaminen tarkoittaa sitä, että yhden suuren kertaerän sijaan sijoitetaan pienempiä rahasummia pidemmällä aikavälillä.

Esimerkiksi kuukausittain tuloistaan tietyn osuuden sijoittava harjoittaa automaattisesti ajallista hajauttamista. Vastaavasti lottovoiton tai perinnön suorilta kertasijoittava ei hajauta ajallisesti, vaan sitoo koko rahasummansa tietyn hetken kurssiin.

Miksi hajauttaa ajallisesti?

Ajallinen hajauttaminen suojaa ajankohtaan liittyviltä riskeiltä

Etenkin sijoittamista aloitettaessa ajallinen hajauttaminen suojaa siltä, ettei heti suuren sijoituksen tekemisen jälkeen sijoitussalkku hyydy vuosikausiksi miinukselle, mikäli markkinoiden laskusuhdanne iskee sopivasti sijoittamisen jälkeen. Kun hajautetaan, ei ajoitus mene koskaan täysin pieleen, vaan riski tasapainottuu ajan mittaan.

Ajallisesti hajauttamalla säästää itseään stressiltä

Hajauttamisen ansiosta yksittäisen sijoitustoimenpiteen merkitys ei kasva kohtuuttomaksi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että sijoittaja voi ajan mittaan odottaa kohtuullista tuottoa ilman jatkuvaa valppaana pysyttelyä, aiempaa sijoituskokemusta ja ennustajan lahjoja.

Keskimäärin siis osakkeiden ja rahasto-osuuksien hinta osuu ajallisesti hajauttamalla kohdalleen: samalla summalla saadaan välillä vähemmän, välillä enemmän.

Ajallinen hajauttaminen on vaivatonta

Säännöllisesti (esim. joka kuukausi) sijoittava piensijoittaja hajauttaa automaattisesti. Helpoimmillaan sijoittaminen sujuu siten, että tililtä siirtyy kuukausittain sopivaksi katsottu summa sijoituksiin. Tällöin sijoittaminen ei edellytä omaa aikaa tai vaivannäköä käytännössä lainkaan.

Ajallinen hajauttaminen kannattaa

Otetaan havainnollistava esimerkki ajallisen hajautuksen hyödyistä kriisitilanteessa. Ohessa on esitelty kolme vaihtoehtoista tapaa sijoittaa finanssikriisin (2008-2009) yhteydessä:

  1. Kertasijoitus (12 000 €)
  2. Säännöllinen säästäminen (12 x 1 000 €/kk)
  3. Säännöllinen säästäminen (24 x 500 €/kk)

Selvästi parhaan tuoton olisi saavuttanut vaihtoehdolla 3, eli kahden vuoden säännöllisellä säästämisellä. Hyvänä kakkosena olisi tullut vaihtoehto 2, eli yhden vuoden säännöllinen säästäminen.

Esimerkissä on käytetty Helsingin Cap-indeksiä ilman merkintä- ja hallinnointipalkkioita.

Ajallinen hajauttaminen kannattaa Lähde: Alexandria 2020

Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta. Sijoitusaikana sijoitusten arvo ja sijoituksista saatava tuotto saattavat yhtä hyvin laskea tai nousta. Asiakas vastaa aina itse omien sijoituspäätöstensä taloudellisesta tuloksesta.

Eikö isompia kertasummia sitten kannata koskaan sijoittaa kerralla?

Ajallisen hajauttamisen idea on sen helppoudessa ja riskin pienentämisessä. Se on myös strategisesti järkevää, vaikka kysyykin kärsivällisyyttä: sijoittamisessa maraton tuottaa lopulta lähes aina paremman tuloksen kuin monta lyhyttä pikamatkaa. Sijoittamisessa ei nimittäin välttämättä koskaan tule vastaan aikaa, jona kaikki on opiskeltu valmiiksi ja nopeat voitot vain odottavat ottajaansa.

Jos toisaalta kokee sijoittamisen harrastuksekseen, haluaa omistaa sille enemmän energiaansa ja ottaa isompaa riskiä, ei mikään estä sijoittamasta uskaliaammalla otteella: suuremmilla kertasummilla ja optimoimalla sitten sijoitusten ajankohtia.

Haluatko pohtia sijoittamisen ajoitusta ammattilaisen kanssa? Varaa aika sijoitusneuvojaltamme!

Varaa aika tästä